Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan Unioni ottaa kontrollin alustamonopolien sisällöistä

Jaa
Euroopassa otettiin iso askel kohti reilumpaa, demokraattisempaa ja turvallisempaa digitaalista maailmaa digipalvelusäädöksen hyväksymisen myötä, toteaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Uusi asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa ja kieltää esimerkiksi käyttäjän arkaluontoiseen henkilökohtaiseen dataan perustuvan kohdennetun mainonnan.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Euroopan parlamentti ja neuvosto saivat päätökseen neuvottelut digipalvelusäädöksestä (Digital Services Act). Asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa. Halki internetin käyttäjiä jatkuvasti seuraava ja profiloiva mainonta, valheelliset ja laittomat sisällöt sekä käyttäjiä koukuttavat algoritmit ovat vain joitakin esimerkkejä alustoihin liittyvistä haasteista. Nyt hyväksytty säädös vastaa näihin haasteisiin.

  • Internetin alustoilla tapahtuva kohdennettu mainonta kielletään henkilökohtaiseen tai herkkään dataan perustuen. Suuret alustajätit ovat perustaneet liiketoimintaansa käyttäjiä jatkuvasti seuraavan kohdennetun mainonnan varaan. Nyt lainsäädännössä kielletään arkaluontoiseen henkilökohtaiseen dataan, kuten etniseen taustaan tai terveystietoihin, perustuva kohdennettu mainonta. Lisäksi lapsille kohdennettu mainonta kielletään täysin.

  • Suosittelualgoritmeihin tuodaan läpinäkyvyyttä. Useilla alustoilla näkemäsi sisältö perustuu aikaisempaan käytökseen perustuvaan, profiloituun suosittelualgoritmiin. Tämä voi johtaa sisältönäkymien vääristymiseen. Käyttäjille täytyy tulevaisuudessa antaa mahdollisuus sisällön järjestämiseen myös ilman profilointia

  • Käyttäjien suostumuksen houkuttelu harhaanjohtavilla keinoilla kielletään. Monet alustat ovat pyrkineet manipuloimaan käyttäjiä antamaan suostumuksensa datan käsittelyyn erilaisilla harhaanjohtavilla käyttöliittymillä, tarkoituksellisen työläillä ponnahdusikkunoilla tai lisähoukutuksilla.

  • Alustoille vastuita laittoman sisällön käsittelyssä. Alustojen tulee vahvistaa, että alustoilla myytävien tuotteiden tiedot ovat kunnossa ja pyrkiä estämään laittomien materiaalien, tuotteiden ja palvelujen liikkuminen.

Digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) iloitsee: Digipalvelusäädös valtavan iso asia! Tässä otettiin tärkeä askel kohti reilumpaa, demokraattisempaa ja turvallisempaa digitaalista maailmaa. Eurooppa on tässä osa globaalia siirtymää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavat alustataloutta säätelevät aloitteet etenevät kongressissa. Tabu, ettei internetin alustoja voi tai pidä säädellä, on nyt voitettu.”

”Erityisesti datan kertyminen suurille alustamonopoleille ja tämän datan käyttäminen kohdennettuun seurantaan on haitallista niin taloudellemme, yhteiskunnille, kuin myös yksityisyydellemme. Tähän digipalvelusäädös tuo selkeitä pelisääntöjä. Seuraavaksi digitaaliseen yhteiskuntaan puututaan tulevassa data-asetuksessa (Data Act) sekä tekoälyasetuksessa (AI Act), joissa toimin yhtenä parlamentin neuvottelutiimin jäsenenä. Digitaalinen maailma ei ole enää villi länsi, jossa normaalit säännöt eivät päde” Kumpula-Natri päättää.

Lisätiedot:

Miapetra Kumpula-Natri

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+ 358 50 511 3004

Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten parissa Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-Natri
Europarlamentaarikko, S&D
+3585051213004

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Ihmisen oltava tekoälyn päättäjän paikalla9.6.2023 11:14:02 EEST | Tiedote

- Euroopan parlamentti äänestää täysistunnossa tekoälysäädöksestä EU:n tekoälysäädöksen tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa luomalla selkeä oikeudellinen kehys markkinoille tuleville tekoälysovellutuksille. Komission ehdotuksen mukaan tekoälyn käytön tulee olla luotettavaa, turvallista ja läpinäkyvää. Parlamentissa valmistellussa näkemyksessä tekoälyn tulisi tukea myös demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta, perusoikeuksia, sekä olla ympäristökestävää. Parlamentin ehdotettu kanta parantaa komission ehdotusta monin tavoin. Korkean riskin käyttökohteissa yrityksiä ja julkisia tahoja velvoitetaan suorittamaan perusoikeuksien vaikutusten arviointi ennen kuin ne voivat asettaa markkinoille tai ottaa käyttöön tekoälyteknologiaa. Myös korkean riskin kategoriaan kuuluvien teknologioiden määritelmää laajennettiin. Parlamentin mukaan, jos tekoälyä käytetään ihmisten hyvinvoinnin kannalta olennaisten päätösten tekoon, tai siitä koituu haittaa oikeusvaltioperiaatteelle, demokratialle

Kutsu medialle: Tervetuloa Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5.20238.5.2023 08:36:07 EEST | Kutsu

Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin Eurooppa-päivän vastaanotolle tiistaina 9.5. Tapahtumapaikkana toimii Lasipalatsin 2. krs Lounge-tila (Mannerheimintie 22-24, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 18.30 ja loppuu n. 19.30. Tilaisuuteen kuuluu rennonpaa ajanviettoa sekä Jyrki Kataisen ja Miapetran puheenvuoro Eurooppa-päivän kunniaksi. Saamme myös nauttia kantelemusiikista. Paikalla on kuohuviinitarjoilu sekä pientä purtavaa. Mikäli pääset paikalle, ilmoittaudu tällä lomakkeella: https://forms.gle/BN58WGhfaxJ4LUAs8 Ohjelman voi seurata myös livestreamina Miapetran Facebook-sivulta kello 19.00-19.15.

Miapetra Kumpula-Natri: Kansanedustajaksi 2024 – ”Haluan kunnioittaa äänestäjien antamaa mandaattia”6.4.2023 12:15:00 EEST | Tiedote

Sunnuntain eduskuntavaalien tuloksena minut valittiin kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Haluan kiittää jokaista äänestäjääni saamastani luottamuksesta! Otan kiitollisena vastaan luottamuksen, jota minulle on osoitettu. Vaalin tuloksesta haluan lukea, että moni näki, että eduskuntaan tarvitaan vankkaa kokemusta, oikeudenmukaisuutta, asiantuntemusta EU-asioista, kansainvälisiä suhteita sekä ilmasto- ja energiaosaamista sekä näkemyksiä teknologian ja digitalisaation mahdollisuuksista. Nyt kun tulos on selvillä, on tehtävä ratkaisuja. Eduskuntaan valituksi tuleminen tarkoittaa sitä, että minun on ilmoitettava, otanko vastaan paikan eduskuntaan heti vai ilmoitanko puhemiehelle hoitavani ensin mepin tehtävää. Toiseen tehtävistä nousee ensimmäinen varajäsen. Vaakakupissa painaa luonnollisesti myös eurovaaleissa saatu luottamus ja lähes 70000 ääntä ja kesken olevat työt europarlamentaarikkona, joten minun on pitänyt punnita päätöstäni huolellisesti. Olen keskustellut myös puolueen ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme