Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan Unioni ottaa kontrollin alustamonopolien sisällöistä

Jaa

Euroopassa otettiin iso askel kohti reilumpaa, demokraattisempaa ja turvallisempaa digitaalista maailmaa digipalvelusäädöksen hyväksymisen myötä, toteaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Uusi asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa ja kieltää esimerkiksi käyttäjän arkaluontoiseen henkilökohtaiseen dataan perustuvan kohdennetun mainonnan.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Euroopan parlamentti ja neuvosto saivat päätökseen neuvottelut digipalvelusäädöksestä (Digital Services Act). Asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa. Halki internetin käyttäjiä jatkuvasti seuraava ja profiloiva mainonta, valheelliset ja laittomat sisällöt sekä käyttäjiä koukuttavat algoritmit ovat vain joitakin esimerkkejä alustoihin liittyvistä haasteista. Nyt hyväksytty säädös vastaa näihin haasteisiin.

  • Internetin alustoilla tapahtuva kohdennettu mainonta kielletään henkilökohtaiseen tai herkkään dataan perustuen. Suuret alustajätit ovat perustaneet liiketoimintaansa käyttäjiä jatkuvasti seuraavan kohdennetun mainonnan varaan. Nyt lainsäädännössä kielletään arkaluontoiseen henkilökohtaiseen dataan, kuten etniseen taustaan tai terveystietoihin, perustuva kohdennettu mainonta. Lisäksi lapsille kohdennettu mainonta kielletään täysin.

  • Suosittelualgoritmeihin tuodaan läpinäkyvyyttä. Useilla alustoilla näkemäsi sisältö perustuu aikaisempaan käytökseen perustuvaan, profiloituun suosittelualgoritmiin. Tämä voi johtaa sisältönäkymien vääristymiseen. Käyttäjille täytyy tulevaisuudessa antaa mahdollisuus sisällön järjestämiseen myös ilman profilointia

  • Käyttäjien suostumuksen houkuttelu harhaanjohtavilla keinoilla kielletään. Monet alustat ovat pyrkineet manipuloimaan käyttäjiä antamaan suostumuksensa datan käsittelyyn erilaisilla harhaanjohtavilla käyttöliittymillä, tarkoituksellisen työläillä ponnahdusikkunoilla tai lisähoukutuksilla.

  • Alustoille vastuita laittoman sisällön käsittelyssä. Alustojen tulee vahvistaa, että alustoilla myytävien tuotteiden tiedot ovat kunnossa ja pyrkiä estämään laittomien materiaalien, tuotteiden ja palvelujen liikkuminen.

Digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) iloitsee: Digipalvelusäädös valtavan iso asia! Tässä otettiin tärkeä askel kohti reilumpaa, demokraattisempaa ja turvallisempaa digitaalista maailmaa. Eurooppa on tässä osa globaalia siirtymää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavat alustataloutta säätelevät aloitteet etenevät kongressissa. Tabu, ettei internetin alustoja voi tai pidä säädellä, on nyt voitettu.”

”Erityisesti datan kertyminen suurille alustamonopoleille ja tämän datan käyttäminen kohdennettuun seurantaan on haitallista niin taloudellemme, yhteiskunnille, kuin myös yksityisyydellemme. Tähän digipalvelusäädös tuo selkeitä pelisääntöjä. Seuraavaksi digitaaliseen yhteiskuntaan puututaan tulevassa data-asetuksessa (Data Act) sekä tekoälyasetuksessa (AI Act), joissa toimin yhtenä parlamentin neuvottelutiimin jäsenenä. Digitaalinen maailma ei ole enää villi länsi, jossa normaalit säännöt eivät päde” Kumpula-Natri päättää.

Lisätiedot:

Miapetra Kumpula-Natri

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+ 358 50 511 3004

Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten parissa Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-Natri
Europarlamentaarikko, S&D
+3585051213004

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.

Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan2.4.2022 09:50:43 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää ”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri t

Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan21.1.2022 09:58:22 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme. Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. ”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D). ”Digitaalisten pal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme