Euroopan vuoristolinnut vähenevät

Vuoristojen lajiyhteisöissä esiintyy lajeja, joita ei tavata missään muussa elinympäristöissä. Nämä lajit ovat lisäksi hyvin herkkiä ilmastonmuutokselle, sillä lämpenevä ilmasto ajaa niitä ahtaammalle. Lajit voivat periaatteessa siirtyä rinnettä ylöspäin, mutta laen lähestyessä niiden elintila vääjäämättä pienenee.
Uuden julkaisun perusteella eurooppalaisten vuoristolintujen runsaus onkin laskenut ilmastonmuutosennusteiden mukaisesti.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 44 lintulajin kannankehitystä 2000-luvulla Fennoskandian, Britannian, Alppien ja Iberian vuoristo- ja tunturialueilla. Tarkastelluista lajeista 14 taantui ja kahdeksan runsastui merkitsevästi.
– Keskimäärin lajien määrät vähenivät 13 vuoden tutkimusjaksolla 7 prosenttia, ja siten vuoristolintujen tilanne on selvästi huonompi kuin esimerkiksi eurooppalaisten metsälintujen, joiden määrät eivät samalla jaksolla muuttuneet, kertoo tutkimusta vetänyt akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta Luomuksesta, joka on osa Helsingin yliopistoa.
Kaikkein tukalin tilanne on lintulajeilla, jotka esiintyvät ainoastaan vuoristoissa eivätkä pysty hyödyntämään muita elinympäristöjä Euroopassa. Näillä vuoristospesialisteilla määrät vähenivät jopa kymmenen prosenttia seurantajakson aikana.
Vuoristolintuja uhkaavat myös maankäytön muutokset
Vuoristolintujen kannankehityksissä oli alueellisia eroja. Määrät vähenivät merkitsevästi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Iberian niemimaalla. Briteissä ja Alpeilla lintumäärät pysyivät vakaampina.
– Ilmastonmuutoksen lisäksi vuoristolintujen runsauksiin vaikuttaa myös ihmisen maankäyttö. Esimerkiksi Iberiassa laidunnuksen väheneminen vuoristoniityillä voi johtaa metsittymiseen ja siten avomaita käyttävien vuoristolajien taantumiseen, täsmentää tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä Luomuksesta.
Tutkijat korostavatkin seurannan ja tutkimuksen jatkumista, jotta paikalliset syyt lajien vähenemiseen saataisiin selvitettyä. Vuoristolintujen seuranta on haastavampaa kuin alavan maan lintujen.
– Laskentakohteet ovat usein kaukana asutuksesta, ja siksi olemmekin erityisen kiitollisia vapaaehtoisten laskijoiden panostuksesta, Sirkiä korostaa.
Tutkimus toteutettiin 12 maan yhteistyönä osana Euroopan laajuista linnustonseurantaverkostoa ja tulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä Global Change Biology-tiedesarjassa.
Alkuperäisjulkaisuu: Declining population trends of European mountain birds
Lisätietoja:
- Akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, 045 137 5732
- Tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä, paivi.sirkia@helsinki.fi, 050 595 1782
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedeviestinnän asiantuntija Helsingin yliopisto
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme