Eurooppalainen tutkimus: Tekoäly tunnistaa työturvallisuusriskejä mutta robotiikka voi aiheuttaa niitä
Työterveyslaitos ja Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto tiedottavat 7.11.2022
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto uskoo, että tulevaisuudessa tekoälyä ja algoritmeihin perustuvaa tekniikkaa hyödynnetään yhä laajemmin organisaatioissa johtamisen tukena. Tekoälyä käytetään jo nyt muun muassa toiminnan johtamisessa, työntekijöihin liittyvien tilastotietojen keräämisessä, työtehtävien automatisoinnissa ja tehokkuuden parantamisessa.
– Raportti nostaa esille tekoälyn kahdet kasvot. Tekoälyyn perustuvat johtamisen järjestelmät voivat aiheuttaa työntekijöille merkittäviä riskejä, kuten työtahdin kiristymistä, työn hallinnan menettämistä ja työn epäinhimillistymistä. Toisaalta parhaimmillaan ne auttavat suunnittelemaan terveellisiä ja turvallisia työpaikkoja ja työympäristöjä, toteaa erityisasiantuntija Anna-Leena Kurki Työterveyslaitoksesta.
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto havaitsi ESENER-3-kyselytutkimuksessaan, että digiratkaisuja, kuten tekoälyä, hyödyntävät organisaatiot raportoivat useammin erilaisista työturvallisuusriskeistä kuin teknologiaa hyödyntämättömät tahot. Esimerkiksi 60 % digityökaluja käyttävistä yrityksistä tunnisti aikapaineen työturvallisuusriskiksi, kun vastaava luku muilla oli 47 %.
– Vaikka raportti listaa monia riskejä, digitekniikan avulla voidaan parhaimmillaan myös tukea asioiden havainnointia ja ongelmakohtiin puuttumista. Esimerkiksi kuormittavat työasennot tunnistetaan teknologiaa käyttävissä organisaatioissa muita paremmin, sanoo erityisasiantuntija Elina Östring Työterveyslaitoksesta.
Robotiikka kasvattaa työtapaturmien todennäköisyyttä
Östring kannustaa olemaan erityisen tarkkana ratkaisuissa, joilla vaikutetaan työntekijöiden asentoihin. Esimerkiksi työntekijöiden kanssa vuorovaikutuksessa olevat robotit vaikuttavat lisäävän fyysisiä riskejä ja todennäköisyyttä onnettomuuksiin.
– Työn sisällön tai tahdin määräävät ratkaisut johtavat normaalia tilannetta todennäköisemmin huonoihin tai staattisiin työasentoihin. Niiden vuoksi saatamme tehdä asioita toistuvasti kropallamme samalla tavalla, mikä lisää tiettyjen kehonosien rasitusta, Östring toteaa ja jatkaa:
– Robotiikkaan perustuvat ratkaisut haastavat fysiikan lisäksi psykososiaalisia tekijöitä. Kun työtahtia tehostetaan, tauot saattavat jäädä puutteellisiksi, mikä lisää koettua aikapainetta. Tämä puolestaan lisää riskejä ja voi johtaa tapaturmiin.
Raportissa nousee esiin lisäksi, että puettava teknologia, kuten älykellot ja VR-lasit, lisäävät riskiä virheasentoihin ja työntekijän väsymykseen. Puettavan tekniikan käyttö korreloi myös pitkien tai epäsäännöllisten työaikojen kanssa. Se saattaa viitata siihen, että puettavan teknologian käyttö liittyy ainakin jossain määrin työn tehostamiseen.
Uusien teknologioiden käytöstä tärkeää neuvotella
Huolestuttavaa on, että tutkimuksen mukaan vain noin neljännes uutta teknologiaa käyttöön ottaneista yrityksistä keskusteli työntekijöidensä kanssa teknologioiden vaikutuksista työturvallisuuteen.
– Raportissa suositellaan tekoälyyn pohjautuvien johtamisen järjestelmien ihmislähtöistä kehittämistä ja tiivistä yhteistyötä työntekijöiden, tutkijoiden ja järjestelmäkehittäjien välillä. Olisikin tärkeää lisätä yhteiskunnan toimijoiden tietoisuutta tekoälypohjaisista ratkaisuista, Kurki toteaa ja jatkaa:
– Työntekijöiden tulee olla tietoisia, millaista tietoa heistä kerätään ja miten tietoa käytetään. Raporttiin haastatellut asiantuntijat painottivat, että tekoälypohjaista johtamista ja tekoälypohjaisten järjestelmien käyttöä työpaikoilla tulee säädellä EU-tason eettisellä ohjeistuksella, mutta myös lainsäädäntömuutoksin.
Kurjen mukaan tekoäly voisi olla hyödyllisintä suurten datamassojen analysoinnissa. Saatuja havaintoja pystyttäisiin hyödyntämään työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
– Työpaikoilla voidaan tehdä paremmin ennakoivaa työturvallisuus- ja työhyvinvointityötä, kun saatujen tulosten perusteella osataan priorisoida korjattavia asioita, Kurki sanoo.
Lisätiedot
- Tekoäly työn kehittämisen ja johtamisen tukena:Anna-Leena Kurki, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos, +35830 474 2958, anna-leena.kurki@ttl.fi
- Robotiikan vaikutukset kehoon ja työasentoihin: Elina Östring, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos,+35830 474 2084, elina.ostring@ttl.fi
Tutustu lähdemateriaaleihin
- Artificial intelligence for worker management: an overview | Safety and health at work EU-OSHA (europa.eu)
- Artificial Intelligence for worker management: existing and future regulations | Safety and health at work EU-OSHA (europa.eu)
Tiedotteen lähettäjästä
- Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) tehtävänä on viestinnän keinoin edistää työturvallisuutta, työterveyttä ja tuottavuutta Euroopassa. Suomessa toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.
- Ensi vuonna käynnistyy EU-OSHAn uusi Digiajan turvallinen ja terveellinen työ -kampanja. Lisätietoa kampanjasta luvassa kesällä 2023: www.terveellinentyo.fi
- ESENER 2019 tutkimuksen tulosportaali: Overview | ESENER (europa.eu)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Asiantuntijamme medialle
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Aiemmat tiedotteemme
Sosiaalinen media: @tyoterveys
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme