Jyväskylän yliopisto

Eurooppalaisen kulttuuriperinnön suhde kolonialismiin on yhä vaikea

Jaa
Kulttuuriperintö on viime vuosikymmeninä muodostunut keskeiseksi Euroopan Unionin politiikassa. Samalla kun yhteisen kulttuuriperinnön nimissä on luotu pohjaa uudenlaiselle eurooppalaiselle identiteetille, ovat Black Lives Matter -protestit ja muut kriittiset liikkeet korostaneet kolonialismin ja orjuuden historioita ja haastaneet käsityksiä eurooppalaisista arvoista.
Johanna Turunen
Johanna Turunen

FM, YTM Johanna Turunen tarkastelee väitöksessään aihetta erityisesti Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (EHL) kautta. Vuonna 2011 käynnistetty Euroopan komission koordinoima aloite kokoaa yhteen kohteita, joilla on ollut keskeinen rooli Euroopan historiassa. Tavoitteena on vahvistaa EU:n kansalaisuuden tunnetta, sekä kulttuurien välistä dialogia. Suomi liittyi vuonna 2020 osaksi EHL:n toimintaa.

– Kulttuuriperintö ja kulttuuriset identiteetit on usein nähty hyvin läheisesti linkittyneinä. Kansakunnan käsite on hankala ja kapea lähestymistapa identiteetteihin. Se jättää suuren osan eurooppalaisista määritelmän ulkopuolelle, Turunen kertoo.

Kolonialismin aineeton perintö

Vaikka yhteys kulttuuriperinnön ja identiteettien välillä on vahva, tulisi kulttuuriperintö nähdä myös tiedontuotannon välineenä. Se on keino oppia lukemaan omia ympäristöjämme uudessa valossa, sekä pohtia mitä arvoja niiden taakse piiloutuu.

Hänen mukaansa ongelmana on erityisesti niin sanottu kulttuurinen arkisto – vuosisatojen aikana opittu lähes vaistojen tasolla toimiva arvojen, ennakkoasenteiden ja kulttuuristen ideaalien kokoelma.   

– Olen kutsunut tätä kolonialismin aineettomaksi perinnöksi. Se koostuu kaikista niistä tavoista, joilla kulttuurimme, olipa kyse suomalaisuudesta tai eurooppalaisuudesta, vahvistaa erontekoja meidän ja erityisesti rodullistettujen vähemmistöjen välillä, Turunen kertoo.

– Olemme ajan saatossa tulleet osittain sokeaksi näille vaikutuksille, jotka eivät ole syntyneet itsestään. Myös niiden purkaminen vaatii aktiivista toimintaa, Turunen täydentää.

– Pohjimmiltaan kyse on sekä siitä, kenen kokemuksilla, muistoilla ja historialla on väliä, että jokapäiväisistä tavoista puhua erilaisuudesta. Juuri näissä asioissa piilee kolonialismin todellinen, varsin vahvasti yhä elävä perintö, Turunen toteaa.

Eurooppalaisten mielten dekolonisointi

Monia kolonialismiin liittyviä aiheita on viime vuosina lähestytty dekolonisoinnin käsitteen kautta. Myös Turunen rakentaa tulokulmansa sen kautta. Erityisesti Etelä-Amerikasta ja alkuperäiskansakeskusteluista alkunsa saanut käsite ei kuitenkaan ole ratkaisu kaikkeen.

– Väitöskirjan yhtenä tarkoituksena on ollut kääntää lähtökohta toisinpäin ja pohtia mitä dekolonisointi tarkoittaa Euroopan valkoiselle valtaväestölle ja miten eurooppalaisella kulttuuriperinnöllä pidetään yllä ongelmallisia rakenteita, arvoja ja asenteita, Turunen selvittää.

– Rakenteellisen rasismin tai syrjivien kulttuuristen arvojen purkaminen edellyttää toimintaa meiltä kaikilta, ei vain vähemmistöiltä. Euroopan valtaväestölle dekolonisoinnissa kyse onkin enemmän omien etuoikeuksien tunnustamisesta ja niin sanotusta poisoppimisesta. Kulttuuriperintö eri muodoissaan on osa sekä ongelmaa että keino löytää ratkaisuja näihin ongelmiin, Turunen kiteyttää.

FM, YTM Johanna Turusen nykykulttuurin väitöskirjan “Unlearning narratives of privilege: A decolonial reading of the European Heritage Label” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 24.9. klo 12 alkaen verkkovälitteisesti. Vastaväittäjänä toimii tohtori Jasper Chalcraft (European University Institute) ja kustoksena apulaisprofessori Tuuli Lähdesmäki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-turunen-240921.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on 040 805 3839

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/77631

Lisätietoja:

Johanna Turunen, johanna.k.turunen@jyu.fi, puh. +358 50 3619629

Taustatietoja:

Johanna Turunen kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun yhteiskoulun lukiosta vuonna 2003, valmistui filosofian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2012 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2017. Turunen on työskennellyt eri tehtävissä Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2013 lähtien. Tällä hetkellä hän työskentelee projektitutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa HERIDI-hankkeessa (HERIDI – EU Heritage Diplomacy and the Dynamics of Inter-Heritage Dialogue).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johanna Turunen
Johanna Turunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye