Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii EU:lta tukea Taiwanille

Jaa
Euroopan parlamentti äänesti historiallisesti EU:n ja Taiwanin vahvemman yhteistyön puolesta. Parlamentti hyväksyi ensimmäisen EU:n ja Taiwanin suhteita laajasti käsittelevän mietintönsä äänin 580 puolesta, 66 vastaan ja 26 tyhjää.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä pitää mietintöä isona askeleena oikeaan suuntaan. ”EU on liian pitkään ollut liian varovainen Taiwanin suhteissaan, mutta nyt viimein se on ottamassa proaktiivisemman otteen. Vahvalla kumppanuudella voimme tukea paitsi Taiwanin oikeuksien toteutumista myös alueellista rauhaa ja kehitystä. EU:n on puututtava Kiinan uhkailuun ja ihmisoikeusrikoksiin. EU:ta ei tule hiljentää uhkailulla ja väkivallalla”, Alametsä toteaa. 

Parlamentti on huolissaan Taiwanin turvallisuustilanteesta ja Kiinan sotilaallisesta uhittelusta, painostuksesta, sotaharjoituksista, ilmatilan loukkauksista ja disinformaatiokampanjoista Taiwania vastaan. “Hongkongin tapahtumien jälkeen ei ole ihme, että taiwanilaiset pelkäävät menettävänsä vapautensa ja jopa henkensä. Kiina on lisännyt sotilaallista uhkaansa Taiwania kohtaan, ja maiden politiikka kehittyy täysin eri suuntiin. Kiina pitää Taiwania osana itseään ja toimii Taiwania kohtaan aggressiivisesti ja rajoittavasti. ”

"EU on ollut liian pitkään varovainen Taiwanin suhteissaan."

Mietinnössä toivotaan EU:n ottavan entistä merkittävämpää roolia rauhan ja vakauden säilyttämisessä Itä-ja Etelä-Kiinan merillä. “Näiden alueiden turvallisuustilanne on ollut kireä pitkään ja tilanne näyttää nyt pahenevan. Alueen maiden turvallisuuden ja kansainvälisen vakauden kannalta olisi hyvä, jos EU ja sen jäsenmaat lisäisivät läsnäoloaan Itä-ja Etelä-Kiinan merillä”, Alametsä linjaa. 

Parlamentin mietinnössä myös ehdotetaan yhteistyön syventämistä Taiwanin suuntaan niin talouden, tutkimuksen, kulttuurin kuin politiikan sektoreilla. Parlamentti toivoo myös Taiwanille parempaa mahdollisuutta osallistua kansainvälisten järjestöjen toimintaan. “Kiina on esimerkiksi estänyt Taiwanilta maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenyyden, vaikka Taiwanista olisi ollut järjestössä merkittävää hyötyä esimerkiksi koronakriisin torjunnassa. EU:n on autettava Taiwania avaamaan ovet kansainvälisiin järjestöihin”, Alametsä kertoo. Kiina myös hallitsee kiinankielisiä tiedotusvälineitä ja harjoittaa disinformaatiota. “Esimerkiksi mediayhteistyön avulla voidaan vahvistaa kiinankielisen median moniäänisyyttä Euroopassa ja tarjota vaihtoehto Kiinan valtion hallitsemille tiedotusvälineille”, Alametsä lisää.

"On kyse EU:n omien arvojen puolustamisesta."

Alametsän mukaan Taiwan on EU:lle luontainen yhtestyökumppani. “Taiwan on Aasian vapaimpia demokratioita. Taiwan sijoittuu maanosan kärkeen sateenkaarioikeuksissa, lehdistönvapaudessa ja ihmisoikeuksissa. Maassa on tasa-arvoinen avioliittolaki, yli 80%:n kierrätysaste ja kuukautisvapaa”, hän luettelee.

Yhtenä toimenpiteenä parlamentti toivoo, että Taiwanissa sijaitsevan Euroopan talous- ja kauppatoimiston nimi muutetaan muotoon "Euroopan unionin Taiwanin-toimisto". “Tämä olisi selkeä merkki siitä, yhteistyötä halutaan tehdä entistä laajemmin”, Alametsä tuumii.

Alametsä toivottaa myös tervetulleeksi Liettuan suunnitelman perustaa Taiwanin suurlähetystö Vilnaan. Näiden suunnitelmien vuoksi Kiina on asettanut Liettualle taloudellisia pakotteita.  “EU:n täytyy asettua tukemaan Liettuaa ja muita jäsenmaita, jotka haluavat vaikuttaa rauhan ja kansainvälisen oikeuden puolesta. Samalla kyse on EU:n omien arvojen puolustamisesta”, Alametsä summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissa



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö EU-parlamentin pääneuvottelijaksi laista Venäjän kaasun tuonnin kieltämiseksi30.6.2025 13:56:27 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on valittu EU-parlamentin pääneuvottelijaksi eli raportööriksi EU-komission kesäkuussa antaman Venäjän kaasun tuonnin kieltävän lakiesityksen käsittelyyn. Parlamentti muodostaa kantansa teollisuusvaliokunnan (ITRE) ja kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTA) yhteismenettelyssä kiireellisesti. Niinistö on teollisuusvaliokunnan nimeämä pääneuvottelija ja toimii yhdessä kansainvälisen kaupan valiokunnan nimeämän pääneuvottelijan, EPP-ryhmän latvialaisen Inese Vaideren kanssa.

MEP Maria Ohisalo: Suomelle ei tule myöntää poikkeuslupaa minkkitarhauksen jatkamiseen30.6.2025 10:57:00 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on lisännyt minkin EU:n vieraslajilistalle, mikä estää lajin tarhauksen EU-alueella. Sen sijaan, että Suomi lopettaisi tarhaamisen, se aikoo hakea poikkeuslupaa minkkitarhauksen jatkamiselle. Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo vaatii, että komissio ei myönnä poikkeuslupaa eläinten kärsimykseen perustuvan elinkeinon jatkamiselle ja että se etenee turkistarhauksen kieltämiseksi koko EU-alueella.

Ville Niinistö: Gazan tuho jatkuu Euroopan johtajien tultua Netanjahun manipuloimiksi24.6.2025 11:15:08 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) pitää EU-maiden ulkoministerien eilistä päätöstä lykätä kaikkia, edes lievimpiä, rankaisukeinoja Israelia vastaan Gazan sotarikoksista raukkamaisena ja Israelin iskuja Iraniin laittomina. EU-ulkoministerit eivät kyenneet tekemään mitään päätöksiä vaikka EU:n ulkoasiainhallinnon oma asiantuntija-arvio totesi Israelin toimien täyttävän ainakin laittoman, siviileihin kohdistuvan kollektiivisen rankaisun tuntomerkit.

EU kieltää lopunkin venäläisen kaasun ja öljyn tuonnin - MEP Ville Niinistö: “Tämän eteen on tehty paljon töitä, oli jo aikakin!”6.5.2025 16:49:40 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö korostaa sitä kuinka iso saavutus ja pitkän vaikuttamistyön tulos on, että EU-komissio esitteli tänään suunnitelman Venäjän energiantuonnin – kaasun, ydinpolttoaineen ja öljyn – lopettamiseksi kokonaan. Niinistö on tehnyt vuosia tämän päätöksen eteen töitä vihreiden ryhmävastaavana teollisuus- ja energiavaliokunnassa sekä tällä kaudella europarlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajana. Niinistön aloitteesta 65 meppiä vaati kirjeellään komissiolta Venäjän energiantuonnin kieltävää lainsäädäntöä jo keväällä 2024.

Vihreiden MEP Maria Ohisalo vaatii komission strategisten hankkeiden perusteiden julkistamista6.5.2025 14:07:00 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo vaatii EU-komissiota julkistamaan tiedot, millä perustein hankkeet on valittu EU:n strategisten hankkeiden listalle. Ohisalo on huolissaan siitä, miten huonosti tietoa strategisten hankkeiden valinnasta on saatavilla sekä lainsäätäjille, että myös kansalaisyhteiskunnalle, ympäristöjärjestöille ja tavallisille kansalaisille. Asiakirjojen julkisuus on EU:n perussopimuksissa turvattu oikeus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye