Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä Euroopan komission esityksestä sateenkaariperheiden oikeuksista: “Perheitä on muillakin, kuin heteroilla.”

Jaa

Euroopan komissio julkaisi esityksen sateenkaariperheiden lasten oikeuksien parantamiseksi. Esityksen tavoite on, että sateenkaariperheet tunnistetaan yhdenvertaisesti perheenä jokaisessa jäsenmaassa. Europarlamentaarikko Alviina Alametsä iloitsee tärkeästä askeleesta kohti oikeudenmukaisempaa lainsäädäntöä.

“Sateenkaari perheet ovat perheitä siinä missä kaikki muutkin perheet. Sateenkaariperheet joutuvat kuitenkin jatkuvasti todistamaan muille, että he ovat perhe - yli valtion rajojen liikkuessa, julkisissa palveluissa, tai ihan vain sukujuhlissa. Meidän kaikkien, ja erityisesti viranomaisten, on tunnistettava paljon paremmin perheiden moninaisuus koko EU:n alueella. Siksi on hieno uutinen, että Euroopan komissio julkaisi juuri esityksen sateenkaariperheiden lasten oikeuksien parantamiseksi”, Alametsä toteaa.

Esityksen tavoite on, että sateenkaariperheet tunnistetaan yhdenvertaisesti perheenä jokaisessa jäsenmaassa. Sateenkaariperheet kohtaavat valtavia haasteita mm. muuttaessa toisesta jäsenvaltiosta toiseen ja matkustaessa. Erityisen vaikeaa on sateenkaariperheillä, jotka asuvat useammassa jäsenvaltiossa. Monet EU:n jäsenvaltiot eivät tunnista sateenkaariperheitä perheiksi lainsäädännössä yhdenvertaisesti, jolloin perheitä kohdellaan eri tavoin eri jäsenmaissa. 

Yksi esimerkki on julkisuuteen noussut “Baby Sara” -tapaus, jossa Espanjassa asuva sateenkaaripariskunta ei saanut lapselleen syntymätodistusta Bulgariasta, vaikka lapsen toinen vanhempi oli bulgarialainen. Tämä johtui siitä, että Bulgaria ei tunnista sateenkaariperheitä lainsäädännössään.

“Euroopan unionin tuomioistuin teki onneksi päätöksen perheen hyväksi: lapsen on saatava syntymätodistus. Mutta ei tällaisesta pitäisi joutua menemään oikeuteen. Esimerkkejä virheistä ja epätasa-arvosta on valitettavasti loputtomiin. On sateenkaarioikeuksien kannalta hyvin olennaista, että EU varmistaisi, että perheet eivät joudu epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin”, hän jatkaa.

“Olemme vihreässä ryhmässä ajaneet tätä ja muita sateenkaarioikeuksia hyvin pitkään EU:ssa. Komission esitys on merkittävä askel kohti yhdenvertaisempaa lainsäädäntöä. Samalla kun muutamme lainsäädäntöä, meidän on muutettava myös rakenteita ja asenteita. Cisheteronormatiiviset rakenteet ja arvot vaikuttavat vahvasti siihen, millainen käsitys meillä on “oikeasta” perheestä”, Alametsä tiivistää”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla on monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan30.1.2023 16:16:13 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii Leopard 2 -panssarivaunujen antamista Ukrainalle: “Tuki Ukrainalle osoitetaan teoin, ei sanoin.”13.1.2023 16:23:23 EET | Tiedote

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vaatii Suomen osallistumista Leopard 2 -panssarivaunujen antamiseen Ukrainalle. Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt panssarivaunuja Euroopalta ja länsimailta jo hyökkäyssodan alkaessa. Ensi viikon täysistunnossa Euroopan parlamentti keskustelee EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja hyväksyy mietinnön aiheesta. Alametsä on toiminut vihreän ryhmän esittelijänä mietinnössä. Alametsän johdolla vihreät esittävät vaatimuksen, että EU-jäsenmaat Saksan johdolla muodostavat laajan yhteisliittymän, joka toimittaisi Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan5.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme