SDP EuroopassaSDP Euroopassa

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri: EU-rahaa turpeesta luopumiseen ja teollisuuden viherryttämiseen

Jaa

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sdp) korostaa, miten EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa kannattaa hyödyntää laaja-alaisesti sekä turpeesta luopumiseen että teollisuuden viherryttämiseen. Suomen saanto voi olla arvioilta jopa vajaa 400 miljoonaa euroa.

– Suomessa on ymmärretty mahdollisuus nopeuttaa turpeen kysynnän vähentymistä ja saada EU-rahoituksesta tukea elinkinorakenteen uudistamiseen alueilla, joissa taloudellinen toiminta turpeesta luopumisen myötä muuttuu. Asia on tärkeä ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta kannattaa ehdottomasti tukea tätä. 

Euroopan parlamentti äänesti tiistai-iltana täysistunnossaan oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Parlamentin äänestystulos vahvistettiin tänään keskiviikkona. Rahasto on keskeinen osa Euroopan vihreän kasvuun ohjelmaa Green Dealiä ja tavoitteena on saada muun muassa niin sanotut hiilialueet mukaan ilmastotavoitteisiin. Rahastosta voi rahoittaa hiili, turve, öljyliuskeesta ja myös päästövaltaisista teollista prosesseista riippuvaisia alueita ja aloja, jotka kärsivät eniten siirtymässä kohti hiilineutraalia taloutta.

– Olen erityisen iloinen, että parlamentti tiukensi kannassaan ilmastotavoitteiden toteutumisen linkitystä rahastoon. Jäsenmaan on kannan mukaan asetettava tavoite ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi, jotta se pääse hyödyntämään rahastoa täysimääräisenä, Kumpula-Natri kertoo. 

Lainsäädäntö viedään vielä trilogeihin parlamentin, neuvoston ja komission kesken, jotta se on valmis käyttöön, kun elvytysrahoitus ja monivuotinen rahoituskehys neuvotellaan valmiiksi. Kumpula-Natrin mukaan on tärkeää varmistaa, että kukaan tai mikään alue ei joudu kärsimään kohtuuttomasti. 

– Siksi meidän kannattaa tarkastella myös Suomessa laajasti mihin oikeudenmukaisen siirtymä rahaston varoja kannatta kohdistaa. Suomen potista riittää varoja myös energiavaltaisen teollisuuden viherryttämiseen. Vientivetoisena taloutena koronakriisi tule iskemään Suomeen erityisesti viennistä riippuville alueille. Keskeistä onkin painottaa uudistumista, kilpailukykyä ja puhtaita ratkaisuja. Meillä on siis iso mahdollisuus viedä Suomi rytinällä kohti hiilivapaata taloutta – peruutuspeiliin ei kannata katsoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Miapetra Kumpula-Natri
+358 505113004

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EuroopassaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Euroopassa

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri vastaanotti kattavan ilmastoraportin Euroopan nuorilta18.11.2020 18:23:16 EETTiedote

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) vastaanotti keskiviikkoiltana keskeisten eurooppalaisten nuorisojärjestöjen laatiman ilmastoraportin yhdessä ranskalaisen vihreitä edustavan mepin Yannick Jadotin kanssa. Raportin taustalla on yli 20 miljoonaa eurooppalaista nuorta. Kumpula-Natri pitää nuorten vaateita laaja-alaisista ja nopeista ilmastotoimista äärimmäisen tärkeinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme