SDP EuroopassaSDP Euroopassa

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri: "Tämä on tärkeää kuulla, ennen kuin päätän, mitä nappia EU-komission kohtalosta painan"

Jaa

Europarlamentti hyväksyy tai hylkää lokakuussa Ursula von der Leyenin komission ja sen ohjelman. Ennen lopullista äänestystä europarlamentti ja mepit tenttaavat tiukasti komissaarikandidaatteja. Europarlamentaarikko, Suomen S&D delegaation puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri peräänkuuluttaa nimitettyjä komissaariehdokkaita esittelemään konkreettiset askeleet Ursula von der Leyenin kesällä esittelemistä lupauksista.

– Uudella komission lähtökohdat ovat hyvät. Von der Leyenin komissiolla on aikaisempaa tasapainoisempi poliittinen jako ja myös sukupuolitasa-arvon kannalta se on tasapainoisin komissio mitä koskaan on nähty! Sen painotuksissa näkyvät juuri ne asiat, mitkä huolettavat eurooppalaisia: Ilmastonmuutos, Euroopan digitalisoituminen sekä ”ihmisten talous”, eli tavallisten kansalaisten nostaminen talouspolitiikan keskiöön.

Kumpula-Natri kuitenkin painottaa, miten paperille kirjattuun, kauniiseen kiiltopintaan ei saa tyytyä. Kandidaateilta on vaadittava täsmällisiä vastauksia, toimenpiteitä ja lukuja.

– Euroopan on toimittava. Odotan konkreettisia vastauksia etenkin ilmatonmuutoksen, digitalisaation sekä kauppapolitiikan saralta. Von der Leyen saavutti kesällä parlamentin ensimmäisen hyväksynnän lupailemalla mm. 100 päivän ilmasto-ohjelmaa ja kiristyksiä 2030-päästötavoitteisiin. Nyt on tärkeää kysyä, miten hän oikeasti aikoo visionsa saavuttaa? Kumpula-Natri painottaa.

– Europarlamentti on jo pitkään ajanut 2030-vähennystavoitteiden nostamista nykyisestä 40 prosentista 55 prosenttiin. Ennen kuin päätän, mitä nappia komission kohtalosta painan, on tärkeää kuulla, uskaltaako von der Leyenin komissio ottaa näin rohkean linjan.

Kumpula-Natri odottaa myös etenkin digi-asioista vastaavien, komission varapuheenjohtajaehdokas Margrethe Vestagerin ja varsinaisen supersalkun saaneen Sylvie Goulardin kuulemisia.

– On selvää, että tulevaisuuden työt syntyvät Euroopassakin digitalisaatiosta, korkeasta osaamisesta ja tekoälystä. Jotta saamme lunastettua tekoälyyn kohdistuvat odotukset, pitää meidän hyödyntää täysmääräisesti sen kaipaamaa sytykettä ja polttoainetta – dataa. On kuitenkin tosiasia, että tällä hetkellä valtaosa digi-investoinneista syntyy Yhdysvalloissa ja myös Kiina käyttää ehtymättömiltä tuntuvia resurssejaan napatakseen maailman digivaltikan. Nyt on kuultava täsmällisesti, miten ikääntyvä Eurooppa aikoo nousta edelläkävijäksi, Kumpula-Natri painottaa.

Komission puheenjohtajaehdokas von der Leyen on luvannut esitellä ja perustella salkkujakoaan europarlamentin puhemiesneuvostolle tällä viikolla. Neuvoston seuraava kokous on aikataulutettu torstaille.

– Toivon selvennystä etenkin ”Eurooppalaisen elämäntavan” tarkoituksesta (ja vielä yksikössä), se ei monelle aukea. Ilmassa on vielä paljon kysymyksiä: monesta salkusta on vaikea sanoa tarkasti, kenelle mitkäkin vastuut lopulta kuuluvat. Komissaarien vastuiden välissä tuntuvat leijuvan etenkin maahanmuutto, oikeusvaltioperiaate ja EU:n tieteeseen suurimmat koskaan tekemänsä panostukset, Horizon Europe -ohjelma. Myös tutkimus ja digitaalisuus ovat kadonneet otsikoista. Toivottavasti kokonaisuus selkenee torstain jälkeen!

Kumpula-Natri painottaa, miten parlamentilla on nimityksissä paljon valtaa.

– Mutta valta on pilkottu valiokuntiin ja niiden yhdistelmiin. Valiokunnilla on yhteiskuulemisia yhden komissaarin vastuista ja yhdellä valiokunnalla voi olla työnä kuulla jopa 9 komissaaria. Tämäkin osoittaa salkkujen vastuiden hajanaisuutta. Osa on loogisia uudistuksia, mutta kummallisuuksiakin löytyy!

– Ja vielä lopuksi haluan alleviivata, ettei Unkarin esittämä komissaarikandidaatti herätä kovin lämpimiä tunteita. Unkarin oikeusvaltioperiaatteen murentamisen arkkitehti ei mielestäni voi olla komissiossa – ja vastaamassa vielä sen laajentumisesta, Kumpula-Natri päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Miapetra Kumpula-Natri
+358 505113004

Tietoja julkaisijasta

SDP EuroopassaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Euroopassa

Kutsu medialle: Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin ”State of European Union” -seminaari torstaina 26.09.2019 klo 17 Helsingissä23.9.2019 11:13:55 EESTKutsu

EU:ssa eletään mielenkiintoisia aikoja, kun uusi parlamentti on valittu ja komissaarikandidaattien kuulemiset lähestyvät europarlamentissa. Vahvistuuko vai mureneeko Euroopan Unioni? Olette lämpimästi tervetulleita europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri järjestämään perinteiseen ”State of European Union” -seminaariin torstaina 26.09.2019 klo 17 alkaen Helsingissä Allas Sea Poolilla.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri: Euroopalle demarisuuntaa komission kautta3.9.2019 15:01:11 EESTBlogi

Viime viikolla umpeutui EU:n jäsenvaltioiden määräaika esittää komissaarikandidaattinsa. S&D-ryhmän Suomen delegaation puheenjohtaja, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri iloitsee kirjoituksessaan, miten EU-komissaariehdokkaista peräti kymmenellä on suurella todennäköisyydellä poliittinen koti sosialidemokratiassa. Kumpula-Natrin analyysi on seuraava: EU:ssa päästään aimo harppaus kohti tasapainoisempaa politiikkaa.

MEP Eero Heinäluoma parlamentin demariryhmän johtoon19.6.2019 17:39:53 EESTTiedote

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.) valittiin tänään yksimielisesti Sosialistien & Demokraattien -ryhmän taloudenhoitajaksi ja byroon jäseneksi. Heinäluoma nousee näin parlamentin toiseksi suurimman poliittisen ryhmän johtoryhmään ja yhdeksi parlamentin vaikutusvaltaisimmista suomalaisista. - Uutena meppinä olen iloinen, että minut on nimitetty tähän vastuulliseen tehtävään ja pääsen heti kiinni Euroopan parlamentin poliittisen toiminnan ytimeen, toteaa Heinäluoma. - Vastuullinen varainhoito on vastuullista EU-politiikkaa. On tärkeää, että EU:n resurssit tukevat kestävää kehitystä ja oikeudenmukaista ja solidaarista Eurooppaa. 156 jäsenisen S&D-ryhmän johtoryhmään kuuluu ryhmän puheenjohtajaksi eilen valittu espanjalainen Iratxe García Pérez, yhdeksän varapuheenjohtajaa sekä taloudenhoitaja. Johtoryhmä vastaa S&D-ryhmän politiikasta ja toiminnasta seuraavien vuosien aikana. Äänikuninkaaksi noussut Heinäluoma valittiin Euroopan parlamenttiin toukokuussa 2019. H

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme