European Women in VC julkaisee ensimmäisen analyysin sukupuolijakaumasta Euroopan pääomasijoitusalalla
Euroopan pääomasijoitustoimialalla vuosi 2021 oli ennätyskasvun vuosi, sillä vuoden aikana eurooppalaisiin startup-yrityksiin sijoitettiin yli 100 miljardia euroa. Näiden sijoitusten avulla on luotu lähes 100 yli miljardin euron arvostuksen ylittävää yritystä sekä vahva pohja vuoden 2022 startup-yritysinvestoinneille.

Huolimatta päätä huimaavista tuloksista alalla on edelleen haasteita, erityisesti sukupuolten moninaisuuden suhteen. Tältä osalta edistystä ei ole tapahtunut. Kun verrataan vuosia 2021 ja 2020, pelkästään miehien perustamien yritysten, pelkästään naisten perustamien yritysten ja molemmista sukupuolista koostuvien perustajien yritysten saamien rahoitusten prosenttiosuudet ovat pysyneet käytännössä ennallaan.
Tästä syystä European Women in VC pyysi IDC:tä (www.idc.com) analysoimaan puutteita naisten saamassa rahoituksessa sekä yritysten rahoittajien että perustajien tasolla ensimmäisessä Euroopan kattavassa raportissa (27 EU-maata + Yhdistynyt kuningaskunta). Analyysi perustui kyselyyn ja kerättyihin tietoihin, jotka liittyivät sukupuolten moninaisuuteen Euroopan pääomasijoitusalalla.
Rahoituksen osalta sukupuolten välinen kuilu näkyy kaikkialla. Yli 400 pääomasijoitusyritykselle, joista kunkin hallinnoitavat varat olivat vähintään 25 miljoonaa euroa, tehdyn taustatutkimuksen ja kyselyn perusteella keskimäärin 85 % pääomasijoitusyritysten yhtiökumppaneista oli miehiä ja 15 % naisia.
Kun tarkastellaan sukupuolten tasa-arvoisuutta pääomasijoitus- ja rahoitustasolla, on selvää, että naispuolisten yhtiökumppanien määrän on noustava. Naispuolisten yhtiökumppanien on saatava suurempia pääomia hallinnoitavikseen ja hallinnoitava suurempia rahastoja, jos he haluavat vaikuttaa startup-markkinoihin ja hallinnoitaviin yrityksiin. Todellisen investointivallan (vaikutusvallan) arviointi osoittaa, että naispuolisilla yhtiökumppaneilla on heikompi investointivallan (9 %) osuus kaikista hallinnoitavista varoista verrattuna miespuolisiin yhtiökumppaneihin, joiden osuus on 91 %. Tämä osoittaa, että naiset ovat usein yhtiökumppaneina pienemmissä rahastoissa.
”Merkittävän kokoisten bioteknologia- ja life science -pääomarahastojen esiinnousu tietyillä Euroopan alueilla on varhainen merkki siitä, että naispuoliset sijoittavat saavat hallinnoitavakseen enemmän pääomia ja että sijoitustiimien sukupuolijakauma monipuolistuu”, kertoo Kinga Stanislawska, yksi European Women in VC -järjestön perustajajäsenistä.
”Jos tämä pääomarahoituksen osa-alue poistettaisiin analyysistä, naispuolisilla yhtiökumppaneilla olisi huomattavasti heikompi edustus eurooppalaisella pääomasijoitusalalla.”
Lisäksi raportin mukaan – yritysten perustajien näkökulmasta katsottuna – naispuolisten yritysten perustajien saaman rahoituksen vähäisyys on pysynyt hyvin pitkälti samana kuin edellisinä vuosina, vaikkakin molemmista sukupuolista koostuvien yritysten perustajaryhmien osuus on hieman kasvanut. Vuonna 2021 naisten johtamat startup-yritykset saivat vain 1,8 % Euroopan alueen investoinneista.
”Ongelma on systeeminen, ja siksi meidän pyrittävä löytämään kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Pääomien epätasapaino näkyy startup-tason lisäksi läpi koko arvoketjun, ja siihen on puututtava pääomavirtojen lähteissä. Tarvitsemme enemmän pääomia naisten johtamille rahastoille ja lisää naispuolisia johtajia sijoitusyhtiöihin! Näin naispuoliset startup-yritysten perustajat saavat enemmän riskipääomaa, ja samalla voidaan paremmin puuttua vaikuttavuusinvestointiin ja älykkääseen investointiin", sanoo Anna Wnuk, European Women in VC -yhteisön johtaja.
"Raportin mukaan naispuoliset yritysten perustajat edistävät positiivisesti kriittisiä osa-alueita koko ekosysteemissä, kuten koulutusta, kestävää kehitystä ja terveydenhuoltoa. Naispuoliset sijoittajat tukevat myös todennäköisemmin naisten johtamia yrityksiä", sanoo Michał Kramarz, toimitusjohtaja, Google for Startups CEE.
Vaikka kyselyn tulokset osoittavat, että naisilla on merkittävä edustus sijoitusyhtiöiden alemmissa tehtävissä ja että naisten kiinnostus pääomasijoitusmaailmaa kohtaan on kasvussa, urakehityspyramidi on jyrkkä, eivätkä naiset useinkaan yllä osakastasolle. Naisten keräämät ja hallinnoimat varat ovat myös keskimäärin pienempiä suhteessa hallinnoitaviin kokonaisvaroihin.
”Nykytilanne, jossa sijoitukset kohdistuvat homogeeniseen yrittäjäryhmään, on ongelmallinen. Meiltä jää hyödyntämättä paljon mahdollisuuksia, mutta myös paljon potentiaalia jää lunastamatta. Meidän on tasoitettava tilannetta tarjoamalla yhtäläiset mahdollisuudet kaikille”, sanoo Corinne Vigreux, TOMTOM-yhtiön perustaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Anna Wnuk
anna@experior.vc
cell/ whatsapp +48 601 771 122
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Uudenmaankatu 7
00120 Helsinki
Raportin toimeksiantaja ja laatija oli European Women in VC, joka on miesten ja naisten yhteisö, joka pyrkii edistämään muutosta koko pääomasijoitusalalla Euroopassa ja muualla.
Experior VC on Euroopan ensimmäinen naisten perustama ja hallinnoima pääomasijoitusyritys. Yksi sen perustajista on Kinga Stanislawska.
Koko raportti on saatavissa Experior VC:n verkkosivustosta www.experior.vc ja sosiaalisen median kanavista. Muita lehdistölle ja medialle tarkoitettuja materiaaleja on saatavissa täältä https://drive.google.com/drive/folders/1iBhewd03uh_L6I_Y9TZP_jt8rsdg9p4g?usp=sharing
Raportin on laatinut European Women in VC seuraavien kansainvälisten tiedonhakuun osallistuvien ja tarkoitusta tukevien kumppanien tukemana: Google for Startups, UBS, EY, AlterDomus, Isomer, Orrick, KfW Capital, Evli Growth Partners, PFR Ventures, Euroopan investointipankki ja monet muut tukijat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta King Street Public Relations Oy
KUTSU MEDIALLE: Suomen suurimman vapaaehtoisen ekologisen kompensaatiohankkeen julkistustilaisuus29.4.2022 09:30:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan Suomen suurimmasta vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta 4.5. klo 11.00!
KUTSU MEDIALLE: Suomen suurimman vapaaehtoisen ekologisen kompensaatiohankkeen julkistustilaisuus22.4.2022 13:21:12 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan Suomen suurimmasta vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta 4.5. klo 11 alkaen!
Zayed Sustainability Prize tulee myös Suomeen22.3.2022 15:18:35 EET | Tiedote
Zayed Sustainability Prize -vastuullisuuspalkinnon hakukierros vuodelle 2023 on alkanut – nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Kilpailussa etsitään innovatiivisia ja vaikuttavia ratkaisuja, joiden kautta edistetään kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien vuonna 2008 perustettu vastuullisuuspalkinto on historiansa aikana vaikuttanut jo yli 370 miljoonan ihmisen elämään ympäri maailmaa.
Kyselytutkimus: Nuorista 62 % vähentänyt vaatteiden ostamista vuoden aikana30.12.2021 13:03:09 EET | Tiedote
Alennusmyynnit ovat kiihkeimmillään joulun välipäivinä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten into kuluttamiseen on kuitenkin laskussa – nyt kaivataan tietoa ja palveluita vastuullisemman kuluttamisen lisäämiseksi. Nuoret ovat edelläkävijöitä vastuullisessa kuluttamisessa, mutta miehet ovat laiskoja myymään vaatteitaan eteenpäin.
Käytetyt lahjat odottavat läpimurtoaan – 6 vinkkiä täydelliseen vastuulliseen joululahjaan13.12.2021 12:41:05 EET | Tiedote
Vaikka vastuullisuus vaikuttaa kriteerinä yhä enemmän suomalaisten ostoskäyttäytymiseen, ei trendi näy vielä merkittävästi joululahjaostoksilla. Vain alle viidesosa haluaisi saada jouluna käytetyn lahjan, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta*. Lisäksi yli puolet vastaajista on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, jos annettu lahja olisi käytetty. Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo vinkit, kuinka löytää unohtumaton, vastuullinen lahja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme