Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU:s utrikesråd diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, Afghanistan och klimat- och energidiplomati

Dela
EU:s utrikesministrar sammanträder i rådet för utrikes frågor i Bryssel måndagen den 20 februari. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet.

Utrikesrådet fortsätter diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina och EU:s stöd till Ukraina. Frågor som tas upp gäller bland annat anfallskrigets årsdag den 24 februari, EU:s omfattande fortsatt stöd till Ukraina och sanktionerna mot Ryssland.

”Snart har det gått ett år sedan Ryssland inledde sin storattack mot Ukraina. Ett fortsatt och ökat stöd till Ukraina är viktigt. Samtidigt måste vi skärpa sanktionerna mot Ryssland ytterligare i takt med att anfallskriget fortsätter. EU och EU-länderna är centrala aktörer när det gäller att ge Ukraina militärt stöd”, säger utrikesminister Haavisto.

Ministrarna diskuterar också EU:s gemensamma Afghanistanpolitik, kränkningar av de mänskliga rättigheterna och stödet till afghaner i det talibankontrollerade landet. 

”EU ska agera aktivt i fråga om Afghanistan. Det humanitära läget och de mänskliga rättigheterna väcker oro, och vi måste fästa särskild vikt vid kvinnors och flickors ställning som ser ut att bli sämre”, säger utrikesminister Haavisto.

Klimat- och energidiplomatifrågor behandlas speciellt i läget efter klimattoppmötet COP27 som också påverkas av det ryska anfallskriget. EU måste fortsätta den ambitiösa klimat- och energidiplomatin.

Aktuella frågor handlar om situationen i Iran och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet.

I samband med mötet ordnas en lunch med Moldaviens utrikesminister  Nicu Popescu. Vid en informell frukost kommer utrikesministrarna att diskutera med den ryska oppositionsaktivisten  Garry Kasparov.

Mer information:

Sampo Saarinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 404

Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn +358 295 350 063

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum