Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely

Jaa
Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Muutoksen seurauksena Evijärven vedenkorkeuden säännöstelyn ja tavoitevyöhykkeen ylä- ja alarajat nousevat 10 cm:llä. Tavoitevyöhyke tarkoittaa vedenkorkeuden vaihteluväliä, jolla vedenkorkeus pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään. Lupapäätöksen mukaan vedenpinnan kevätalennus voidaan poikkeuksellisen vähälumisina talvina toteuttaa tavoitevyöhykettä pienempänä.

Hankkeen tarkoituksena on muuttaa Evijärven säännöstely vastaamaan paremmin pitkään jatkunutta säännöstelykäytäntöä ja parantaa ilmastonmuutokseen sopeutumista. Evijärven vedenpinnan nosto parantaa järven virkistyskäyttömahdollisuuksia, kuten veneilyä ja kalastusta sekä edistää rantojen virkistyskäyttöä. Järven talvenaikaisen happitilanteen ja mm. kalojen elinolosuhteiden ja vesien tilan oletetaan parantuvan järven vesitilavuuden lisääntyessä. Vedenpinnan nostolla arvioidaan olevan myös vesistön umpeenkasvua hidastava vaikutus.

Järven säännöstelyn tavoitetason ja keskivedenkorkeuden nostamisen seurauksena veden alle jää pysyvästi kapea rantakaistale, jonka pinta-ala on yhteensä 16 hehtaaria. Lisäksi alavilla alueilla aiheutuu peltojen kuivatushyödyn menetyksiä noin 310 hehtaarin alueella. Kiinteistökohtaiset haittakorvaukset on maksettava säännöstelyluvan lupamääräyksen mukaan viimeistään vuoden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Kuivatushyödyn menetyksestä ja veden alle jäävistä maa-alueista maksettavat korvaukset ovat yhteensä noin 314 000 €. Evijärven kunta ja ELY-keskus ovat sopineet maksavansa korvaukset puoliksi.

ELY-keskus tarkkailee Evijärven säännöstelyn vaikutuksia mm. järven vedenlaatuun, kasvillisuuteen ja kalastoon viiden vuoden ajan uuden säännöstelyn aloittamisesta.

Evijärven pinta-alaltaan on 2800 hehtaaria ja järven keskisyvyys on 1,7 metriä. Evijärveä on säännöstelty vuodesta 1960 alkaen vuonna 1954 Evijärvelle ja Lappajärvelle myönnetyn yhteisen luvan perusteella. Tätä ennen Evijärveä oli laskettu useaan kertaan 1800-luvun lopulta lähtien. 1970- ja 1990-luvuilla myönnettyjen lupamuutosten seurauksena Lappa- ja Evijärven tulvakorkeudet laskivat, mutta keskivedenpinta ja kuivien aikojen alimmat vedenkorkeudet nousivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om Koppö Energia Oy:s MKB-program för framställning av syntetisk metan (Österbotten)21.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverknng av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad. Projektets mål är att producera kolneutral syntetisk metan (LSNG = Liquid syntethic natural gas) genom att återvinna koldioxid från rökgasströmmar i närområdet samt med vätgas som producerats av förnybar energi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme