Evon tiedekansallispuistohankkeen alueellinen työryhmä aloittaa toimintansa

Työryhmän on koonnut Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan varadekaani, ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, joka toimii työryhmän puheenjohtajana. Varapuheenjohtajaksi on nimetty Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Rautio.
– Hienoa että pääsemme nyt toden teolla työstämään tiedekansallispuistoa. Etelä-Suomen metsäpinta-alasta on suojeltu ainoastaan noin kolme prosenttia, ja uhanalaisista lajeistamme huomattava osa, noin kolmannes, elää ensisijaisesti metsissä. Evon tiedekansallispuisto voisi yhdistäessään hajanaiset suojelukohteet yhtenäiseksi ja merkittäväksi suojelukokonaisuudeksi muodostaa koko maamme kannalta ainutlaatuisen luontoaarteen, joka Hämäläisten laulun sanoja mukaillen tulisi ”suloisen Suomen kalleimmaksi helmeksi”, sanoo professori Atte Korhola.
Työryhmä koostuu pääasiassa paikallisista toimijoista ja tahoista, joita Evon tiedekansallispuiston perustaminen joko välittömästi tai välillisesti koskee. Työryhmän työhön osallistuu lisäksi laaja-alaisesti eri yhteiskuntasektoreita edustavia tahoja. Ryhmän jäsenet ovat:
- Tutkimuskoordinaattori John Loehr, Helsingin yliopisto, Lammin biologinen asema
- Professori emeritus Lauri Arvola, Helsingin yliopisto
- Senior Advisor Timo Tanninen, Metsähallitus
- Yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki, Hämeen ammattikorkeakoulu
- Puheenjohtaja Ville Sipilä, Lammin riistanhoitoyhdistys
- Kenttämestari Chris Karppinen, Suomen metsästäjäliitto – Etelä-Hämeen piiri
- Osastonjohtaja Mikko Härö, Museovirasto
- Tutkija ja järjestövaikuttaja (Greenpeace) Hanna Rosti 1.3.2021 eteenpäin (Varajäsenenä toimii sitä ennen maajohtaja Hanna Paulomäki 28.2.2021 asti), Luontojärjestöt
- Puheenjohtaja Hannu Raittinen, Suomen luonnonsuojeluliitto – Etelä-Hämeen ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirit
- Edunvalvonnan koordinaattori Helka Otsolampi, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Työryhmän pysyviksi asiantuntijoiksi on nimetty:
- Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, Ympäristöministeriö
- Metsäneuvos Marja Kokkonen, Maa- ja metsätalousministeriö
- Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, Opetus- ja kulttuuriministeriö
Työryhmän sihteerinä toimii Harri Nurmi, Helsingin yliopisto, Tutkimuspalvelut.
Työryhmän tehtävänä on ympäristöministeriön toimeksiannon mukaisesti:
- Selvittää tiedekansallispuiston tavoitteita ja sisältöä olemassa olevan lainsäädännön puitteissa.
- Tehdä selvitystyönsä perusteella ehdotus niistä linjauksista ja seikoista, jotka tulisi ottaa huomioon, valmisteltaessa luonnonsuojelulain nojalla hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi Evon kansallispuistosta.
- Tehdä valtion Evolla omistamille alueille kansallispuiston rajausehdotus, joka ottaa huomioon erityisesti Hämeen ammattikorkeakoulun metsäopetustoiminnan ja partioleiritoiminnan välittömät aluetarpeet sekä mahdollistaa hirven kaadon kansallispuiston ulkopuolella.
- Laatia alueellisten toimijoiden näkökantoihin perustuva ehdotus siitä, kuinka tiedekansallispuiston tarpeet ja tavoitteet tulisi ottaa huomioon kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelussa sekä puiston järjestyssäännössä.
– Evon alue tarjoaa poikkeuksellisen hyvät lähtökohdat tiedekansallispuistoksi. Tiedekansallispuistossa voitaisiin esitellä koululaisille, opiskelijoille ja muille vierailijoille tutkimusmenetelmiä ja -tuloksia todellisessa tutkimusympäristössä, hienon luontokokemuksen kera. Puisto tarjoaisi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia osallistaa kansalaisia tieteen tekemiseen, kertoa ja harjoittaa seurantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä edistää tiedekasvatusta ja lisätä näin kaikkien toivomaa tieteen avoimuutta, Korhola sanoo.
Alueellisen ryhmän työ ja sen toimeksiannon mukaiset ehdotukset toimivat aineistona kansallispuistoa koskevan hallituksen esityksen valmistelussa ympäristöministeriössä.
Helsingin Yliopisto on ollut mukana tekemässä aloitetta tiedekansallispuiston perustamiseksi Evon alueelle. Tämä on yksi viidestä ympäristöministeriölle tällä hallituskaudella uudeksi kansallispuistoksi ehdotetuista kohteista. Evon alue on otettu jatkoselvittelyyn.
Yhteyshenkilöt
Professori Atte Korhola, atte.korhola@helsinki.fi, puh. 0504154528
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme