Oulun yliopisto

Fab Labien pohjoismainen yhteistyö tiivistyy

Jaa

Pohjoismaiden Fab Labit ovat vahvistaneet yhteistyötään perustamalla yhdistyksen. Yhdistyksen puheenjohtajuus kiertää pohjoismaita ja pohjoismaihin kuuluvia itsehallintoalueita niin, että kukin vuorollaan vastaa yhdistyksen vetämisestä. Hallituksessa on jäsen kaikista pohjoismaista. Yhdistyksen jäseniä eivät ole henkilöt vaan eri maiden Fab Labit. Tarkoituksena on pohjoismaisen yhteistyön vahvistaminen, tietojen vaihtamisen lisääminen ja avun tarjoaminen uusien Fab Labien avaamiselle eri maissa. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimii Jani Ylioja, Oulun yliopistossa toimivan Fab Lab Oulun johtaja.

Yhdistys toimii alueellisena äänenä maailman Fab Labien järjestön suuntaan. Samalla mahdollistuu projektirahoituksen hakeminen. Maailmassa on noin 2000 Fab Labia. Fab Lab Oulu on pieni digitaalisen valmistuksen laboratorio, joka noudattaa MIT: n Yhdysvalloissa kehittämää avointa innovaatiokonseptia.

Alueellinen järjestö voi olla yksittäisiä toimijoita huomattavasti vahvempi toimija esimerkiksi muiden alueellisten järjestöjen tai eräänlaisena kattojärjestönä toimivan, Bostonissa majaa pitävän Fab Foundationin suuntaan. Tällä hetkellä on jäseniä 26 eli kaikki suomalaiset ja lähes kaikki muutkin pohjoismaiset Fab Labit ovat liittyneet yhdistykseen.

Fab Lab (fabrication laboratory) on yhteistoiminnallinen paikka, jossa on käytettävissä vakiosarja tiettyjä koneita ja samat perusprosessit kuin muissakin samalla formaatilla toimivissa tiloissa. Tämä ominaisuus tekee Fab Labeista poikkeuksellisen tehokkaan innovaatio- ja tiedonjakoverkoston. Yhdessä Fab Labissa suunniteltu tuote voidaan toteuttaa ympäri maapalloa paikallisista materiaaleista ilmaan vahvaa riippuvuutta globaaleista toimitusketjuista. Koronaviruksen aikana esimerkiksi Tanskassa on onnistuttu CE-merkitsemään suojamaski, jota valmistettiin hajautetusti 3D-tulostimilla ja joita jaettiin noin 100 000 niitä tarvitseville. Open Source Medical Supplies on dokumentoinut yli 16 miljoonaa tuotetta maailmanlaajuisesti samassa ajassa.

Koronavirukseen liittyvä kilpailu päättyi

COVID-19 STEAM Innovator Challenge oli suunnattu kouluille ja koululaisille. Tavoitteena oli haastaa oppilaat ideoimaan erilaisia asioita ja apuvälineitä koronatilanteen hillitsemiseksi ja ratkaisuehdotuksiksi. Kuinka voimme pitää sopivan etäisyyden ihmisten välillä koulussa ja muilla julkisilla paikoilla? Haaste oli siis periaatteessa yksinkertainen mutta ratkaisut eivät. Kahden osallistuneen ryhmän kanssa edetään niin, että tammikuussa he esittävät Oulun Fab Labin henkilöstölle ideansa ja pääsevät heidän kanssaan kokeilemaan toteuttaa ratkaisut.

Fab Lab Oulun omaan koulutukseen ehtii vielä hakea. Viiden kuukauden kurssin aikana oppii tekemään melkein mitä tahansa digitaaliseen valmistukseen ja prototypointiin liittyen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme