Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Fängelset och byrån för samhällspåföljder i Jyväskylä inleder sin verksamhet den 13 juli

Dela

Brottspåföljdsmyndighetens nya lokaler i Jyväskylä centrum tas i bruk måndagen den 13 juli 2020. Lokalerna ersätter de tidigare lokalerna för Laukas fängelse och Jyväskylä byrå för samhällspåföljder och är ett led i arbetet med att utveckla nätverket av Brottspåföljdsmyndighetens verksamhetsställen.

Brottspåföljdsmyndighetens nya lokaler i Jyväskylä centrum tas i bruk måndagen den 13 juli.
Brottspåföljdsmyndighetens nya lokaler i Jyväskylä centrum tas i bruk måndagen den 13 juli.

Förberedelserna inför flyttningen har pågått under första halvan av juli och personalen och de intagna kommer in i de nya lokalerna måndagen den 13 juli. Samma dag inleder Jyväskylä byrå för samhällspåföljder sin verksamhet på samma adress, som är Ramoninkatu 4, 40100 Jyväskylä. Byggprojektet värt 10 miljoner euro är genomfört i god samverkan med Jyväskylä stad.

Nybygget har 60 platser för intagna och en areal på 2 862 m2. I likhet med fängelset i Laukas är också det nya fängelset en öppen anstalt. Sammanslagningen av fängelset och byrån för samhällspåföljder främjar Brottspåföljdsmyndighetens strategiska mål och bidrar till utveckling av verksamheten. Att personalen arbetar i gemensamma lokaler gör det lättare för klienterna att uträtta sina ärenden och skapar bättre förutsättningar för rehabilitering.

Nytt läge med nätverken på nära avstånd

Det nya läget nära till tjänsterna bidrar till samarbetet mellan nätverken och gör det lättare för klienterna att fortsätta använda samma tjänster också efter att straffet blivit avtjänat. Läget har konsekvenser också för sysselsättning och övervakning av intagna.

– Under hösten ska vi tillsammans med fångarna anlägga en trädgård och en odlingsareal på gårdsplanen. Läget i stadskärnan innebär att det blir avsevärt mindre att sitta i bilen när funktionerna och nätverken är belägna i närheten. Den tekniska övervakningen utökas och fångarna får en boja på foten för övervakning på distans, berättar Tuula Tarvainen som är direktör för både fängelset och byrån för samhällspåföljder.

Arbetsdriften är belägen till stor del på arbetsplatser utanför fängelset. Fängelset bedriver en verkstad för nyintagna där de blir sysselsatta under tiden efter ankomsten. Samtidigt bedöms fångens arbetsförhet och funktionsförmåga med tanke på fortsatt placering. I det nya öppna fängelset får de intagna utvidgad tillgång till studiemöjligheter. I samarbete med yrkesläroanstalten Gradia effektiviseras studiehandledningen och studierelaterade element förs in i de intagnas sysselsättning.

De intagna lagar själva sina måltider. För fritiden finns det mindre hobbyutrymmen i fängelset. I övrigt hänvisas fångarna att använda stadens utbud av fritidsaktiviteter.

Jyväskylä nya fängelse och byrå för samhällspåföljder ska bli synliga i evenemanget Valon kaupunki i november och då kan jyväskyläborna bekanta sig med Brottspåföljdsmyndighetens verksamhet.

Nyckelord

Kontakter

Brottspåföljdsmyndigheten

Tuula Tarvainen, direktör för fängelset och byrån för samhällspåföljder i Jyväskylä
tel. +358 29 56 87501, tuula.tarvainen(at)om.fi

Bilder

Brottspåföljdsmyndighetens nya lokaler i Jyväskylä centrum tas i bruk måndagen den 13 juli.
Brottspåföljdsmyndighetens nya lokaler i Jyväskylä centrum tas i bruk måndagen den 13 juli.
Ladda ned bild

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum