Jyväskylän yliopisto

Fantasiakirjallisuuden lukijat toivovat kirjailijoilta omaäänistä kerrontaa

Jaa
FM Minna Siikilä-Laitilan väitöskirjassa tarkastellaan fantasiakirjallisuuden lukijoiden suhdetta kirjallisten vaikutteiden omaksumiseen – ja toisiinsa. Tutkimus selvittää, hyväksyvätkö lukijat ideoiden lainaamisen kanssakirjailijoilta, vai pitävätkö he innovatiivista uuden luomista tärkeänä.
Minna Siikilä-Laitila, kuvaaja Matti Laine
Minna Siikilä-Laitila, kuvaaja Matti Laine

Tarkastelun keskiössä ovat J. R. R. Tolkienia, J. K. Rowlingia ja Christopher Paolinia käsittelevät verkkokeskustelut. Lisäksi tutkitaan fantasian lukijoiden ajoittain varsin tiiviitäkin verkkoyhteisöjä, joilla on painava sanansa sanottavana myös tekijyyteen liittyen.

Tutkimus osoitti, että lukijat arvostavat uusia ja erilaisia, vähintäänkin persoonallisella tyylillä kerrottuja tarinoita. Tutulle ja turvalliselle, kierrätetyistä osista kootulle, eikä aina erityisen hyvin kirjoitetulle tusinafantasialle on toki paikkansa esimerkiksi lapsilukijoiden ja fantasianoviisien kirjahyllyissä ja sydämissä. Kokeneempia lukijoita tällaiset kirjat voivat pitkästyttää tai jopa suututtaa. Useat lukijat kokevat Paolinin Perillinen-sarjan (The Inheritance Cycle) kuuluvan tähän kategoriaan. Perillinen-kirjoja on kuvattu esimerkiksi ilmaisulla ”Star Wars lohikäärmeillä”.

Koska monien mielestä kaikki on jo sanottu, nousee keskiöön usein myös näkemys, jonka mukaan oleellisinta on, että kirjailija osaa kertoa vanhan tutun tarinan tuoreesti, omalla persoonallisella otteellaan. Jos kerronnan tyyli vie mukanaan, voidaan ”jäljittelyn synnit” antaa anteeksi. Useiden lukijoiden mielestä Rowling on esimerkki tästä.

Eniten fantasian lukijat kuitenkin arvostavat innovatiivista uuden luomista, johon erityisesti nykyfantasian isän, Tolkienin, katsotaan pystyneen. Verkkokeskusteluissa Tolkienin ympärille rakentui toistuvasti romantiikalle tunnusomainen nerokultti. Tolkieniin suhtaudutaan ajoittain myös suojelevasti: liian suorien vaikutteiden ottaminen Tolkienilta voi johtaa lukijoiden ärsyyntymiseen.

Fantasiakirjailijoiden ympärille on verkossa muodostunut tiiviitä (tulkinta)yhteisöjä, kuten esimerkiksi Paolinin antifanit eli niin sanotut anti-lohikäärmeratsastajat osoittavat. Olipa kyseessä sitten fani- tai antifaniryhmä, nousee toiminnan elinehdoksi aina vahva ryhmähenki.

Yleisillä ei-fanisivustoilla keskustelijoiden keskimääräinen tietotaso on matalampi, ja käytös huonompaa. Tutkimus osoitti, että fantasiafaneilla on paljon tietoa faniuden kohteestaan ja he ovat aktiivisia toimijoita, joilla on keinoja saada äänensä kuuluviin. Kun fanit ilmaisevat mielipiteitään, kannattaa kuunnella.

FM Minna Siikilä-Laitilan nykykulttuurin tutkimuksen väitöskirjan ”There is not a single original thought in Eragon”. Tekijyys, intertekstuaalisuus ja fandom internetin fantasiakirjakeskusteluissa tarkastustilaisuus pidetään 10.12.2022 alkaen klo 12 Mattilanniemessä Agoran Gamma-salissa.

Vastaväittäjänä on professori Frans Mäyrä (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistotutkija emeritus Urpo Kovala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Julkaisutiedot:

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 585, 307 s., Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-9251-4 (PDF).

Linkki PDF-tiedostoon http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9251-4

Taustatietoja:

Siikilä-Laitila kirjoitti ylioppilaaksi Honkajoen lukiosta vuonna 2004. Hän valmistui Vaasan yliopistosta viestintätieteiden maisteriksi vuonna 2012. Siikilä-Laitila työskentelee kirjastovirkailijana Porin kaupunginkirjastossa. Väitöskirjatutkimuksensa hän aloitti vuonna 2014. Tutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos sekä Emil Aaltosen säätiön rahoittama tutkimushanke Taide, tekijänoikeus ja tekijyyden muutos (2016–2019).

Lisätietoja: Minna Siikilä-Laitila, minna.siikila@gmail.com, 050-575 1775

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Minna Siikilä-Laitila, kuvaaja Matti Laine
Minna Siikilä-Laitila, kuvaaja Matti Laine
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uusimmat liikunnan ja terveyden opinnäytetyöt esitellään yleisölle Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivässä 8.5.2024 Agorassa3.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivä järjestetään keskiviikkona 8.5.2024 Agorassa. Tapahtuman keskipisteessä ovat opiskelijat ja väitöskirjatutkijat, jotka pääsevät päivän aikana esittelemään valmistuvia opinnäytetöitään. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin ja juhlistaa tiedekunnan monipuolista tutkimusta ja tarjota opiskelijoille harjoitusta ja kokemusta tieteellisen työn esittämisestä.

Yli 500 lasten ja nuorten liikunnan huippuasiantuntijaa 52 eri maasta kokoontuu Jyväskylään 13.–17.5.202429.4.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen liikuntapedagogiikan ja -kasvatuksen asiantuntijoiden AIESEP-kongressi järjestetään Jyväskylän yliopistossa 13.–17.5.2024. Kongressiin saapuu yli 500 osallistujaa 52 maasta ympäri maailman. Viisipäiväisen tapahtuman ohjelma kattaa uusimman tutkimuksen ja tulokset lasten ja nuorten liikkumisesta. Toivotamme median edustajat tervetulleiksi tapahtumaan tutustumaan alan ajankohtaisimpiin aiheisiin ja parhaisiin osaajiin!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye