Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Färre algobservationer i de österbottniska landskapen (NTM-centralen i Södra Österbotten)

Dela

Algläget i landskapen i Österbotten är lugnare än senaste vecka. I kustområdet har observationerna av blågröna alger eller cyanobakterier minskat och i insjöarna har läget förblivit lugnt. På observationsplatserna inom den nationella alguppföljningen i NTM-centralen i Södra Österbottens område gjordes inga algobservationer under vecka 30. På miljöskyddets observationsplats vid Ähtärinsalmi i Ähtärinjärvi observerades en aning blågröna alger på tisdag.

På havsområdet mellan Storskär och Svartholmen norr om Blidgrund i Vasa gjordes i går en medborgarobservation av en riklig algförekomst. Under den gångna veckan gjorde medborgarna inga andra observationer av blågröna alger. Medborgarobservationer av algläget i vattendragen ger viktig tilläggsinformation som stödjer den nationella alguppföljningen. Algobservationer kan sparas i webbtjänsterna Järvi-Meriwiki (www.jarviwiki.fi) och Vatten.fi och dessutom med appen Havaintolähetti, som är lätt att använda även med telefonen. I bägge karttjänsterna och i appen Havaintolähetti kan man utöver algobservationer välja även andra typer av observationer, såsom ytvattentemperaturen. Observationer kan också rapporteras till alguppföljningstelefonen på nummer 0295 027 990.

På miljöförvaltningens observationsplats i Hinjärv i Närpes uppmättes ytvattnets temperatur i går till 18 grader, och på observationsplatsen vid Halkosaari i Lappajärvi till 19 grader. På bägge observationsplatserna är ytvattentemperaturen något svalare än medeltalet för årstiden.

Risken för algblomning är större i näringsrikt vatten. Därför är en av de viktigaste åtgärder för att minska algblomningen att minska avrinningen av näringsämnen från land till vattendragen och havet. Åtgärder i vattendrag och havsvikar påverkar också algläget. Eftersom blågröna alger och vattenväxter konkurrerar om samma näringsämnen kan omfattande slåtter av vattenväxter eller vass öka risken för algblomning. I samband med muddring blandas dessutom fosfor som varit bunden i bottnen med vattnet, vilket bidrar till att öka risken för algblomning.

När man misstänker blågröna alger är det alltid bra att iaktta särskild försiktighet. Blåsigt väder kan göra det svårare att upptäcka blågröna alger, eftersom vinden får algflottorna att skingras på vattenytan och blandas med vattnet. För att identifiera blågröna alger kan man också göra ett test med ett vattenglas. Om man fyller glaset med vatten som innehåller blågröna alger, stiger algerna till ytan som grön- eller gulaktiga korn efter ungefär en timme. Om man försöker lyfta algerna med en käpp hänger blågröna alger inte kvar på käppen, utan de skingras vid beröring. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte användas som bastu-, tvätt eller bevattningsvatten. Små barn och husdjur ska också hållas borta från vatten som innehåller blågröna alger.

Nyckelord

Kontakter

Alguppföljningstelefon: 0295 027 990
Järvi-meriwiki: www.jarviwiki.fi

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum