Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: Teknologiindustrins beslut innebär hårda metoder i ett mjukt paket

Dela

Teknologiindustrin talar om samarbete, men målet är att slopa kollektivavtalets allmänt bindande verkan inom branschen.

Teknologiindustrin meddelade i dag att den grundar en separat arbetsgivarorganisation och flyttar över verksamheten som gäller kollektivavtalsförhandlingar till den organisationen. Teknologiindustrin koncentrerar sig i fortsättningen på att påverka och sköta intressebevakningen för de företag som väljer lokala avtal.

– Här försöker man nu bryta ner avtalssystemet. Just de branschvisa riksomfattande kollektivavtalen utgör grunden för avtalandet på arbetsmarknaden. De skapar stabilitet och förutsägbarhet för löntagare och företag, konstaterar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Om medlemsantalet i Teknologiindustrins arbetsgivarorganisation blir litet, kan det riksomfattande kollektivavtalets allmänt bindande verkan upphöra. Det uppenbara syftet med Teknologiindustrins beslut verkar vara just det här – att avskaffa kollektivavtalets allmänt bindande verkan i branschen.

FFC upplever att det är motsägelsefullt att Teknologiindustrin talar om samarbete, men samtidigt meddelar att arbetsgivarna i fortsättningen bestämmer om deras företag ska ingå ett kollektivavtal eller inte.

– Arbetsgivaren kan inte ensam fatta beslut om huruvida ett kollektivavtal ska ingås eller inte. De organiserade löntagarna har kämpat för avtalen och vill hålla fast vid dem. Medlemmarna i fackförbunden inom FFC vill att kollektivavtalen ska medföra allmänna lönehöjningar, och det är också vårt mål.

– Vilket ansvar bär Teknologiindustrin för nivån på anställningsvillkoren för arbetstagarna och företagen i branschen? Inom stora företag, där arbetstagarna är organiserade och har valt sina förtroendevalda representanter, torde det inte finnas någon stor rädsla för att anställningsvillkoren ska försämras avsevärt. Ett stort frågetecken är däremot hur det går inom små företag.

Eloranta varnar för att en lokal modell skulle leda till ökade skillnader mellan arbetsplatserna beträffande löner och anställningsvillkor.

– Därför känns det som om det mantra som flera gånger upprepades vid Teknologiindustrins presskonferens, om att det inte handlar om att försämra lönenivån eller arbetstagarnas ställning, inte är det verkliga målet utan snarare är avsett att ha en lugnande effekt.

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum