Skills Finland rySkills Finland rySkills Finland rySkills Finland rySkills Finland ry

Filmtävling uppmuntrar yrkesstuderande att presentera klimatansvarsfulla gärningar inom sin egen bransch

Dela

Ansvarsfulla arbetsmetoder ingår i alla arbetares yrkeskunskap. Med sin egen insats ser arbetarna till att de ansvarsfulla arbetsmetoderna även utförs i praktiken. Mitt handavtryck -filmtävlingen uppmuntrar yrkesstuderande i alla åldersgrupper att föra fram tipsen för klimatansvar och hållbar utveckling inom sin egen bransch.

Kuvaaja: Andi Balogh
Kuvaaja: Andi Balogh

Du kan delta i tävlingen med en kort film på adressen kadenjalki.fi och tävlingstiden pågår till 15.03.2020. I tävlingen belönas de tre bästa filmerna samt publikens favorit. Vinnarna belönas med penningpriser under Mästare 2020 -tävlingarna i Jyväskylä i maj 2020. Åt vinnaren lovas tusen euro.

Tävlingens syfte är att få fram vikten av yrkeskunnande och utbildning i konstruerandet av en hållbar framtid.

“Många branscher lider av brist på uppskattning och kunniga arbetare. Samtidigt orsakar till exempel klimatförändringen ångest och diskussion. Nu är dags att föra fram studerandenas egen röst och kunskap. En kunnig yrkesarbetare kan i sitt arbete främja lösningar för klimatförändring, cirkulär ekonomi och socialt ansvar”, berättar projektchef Päivi Suihkonen från Suomen ympäristöopisto Sykli om bakgrunden till projektet.

I filmen kan man presentera exempelvis ekonomiskt körsätt inom logistikbranschen eller energisnål användning av diskmaskinen inom servitörsyrket, såsom i modellfilmerna på tävlingsfliken. Tävlingsfilmerna behöver inte vara av särskilt hög teknisk kvalitet, och de kan spelas in med en mobiltelefon.

För lärare är filmerna ett utmärkt sätt att få studerande att reflektera över hållbara metoder inom sin bransch samt på sina egna yrkesmässiga styrkor. Med hjälp av filmerna kan såväl studerande som yrkesskolor få synlighet för det kunnande som de sprider. Spridande av kunskap återspeglas även i tävlingen namn.

“Mitt handavtryck är den positiva inverkan som en kunnig yrkesarbetare ger världen”, förklarar Suihkonen.

Tävlingens reklamfilm (på finska)

Nyckelord

Kontakter

Mer information (på finska): Projectchef Päivi Suihkonen, SYKLI, 050 453 3802, paivi.suihkonen@sykli.fi

Bilder

Kuvaaja: Andi Balogh
Kuvaaja: Andi Balogh
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Suomen ympäristöopisto SYKLI anordnar tävlingen i samarbete med Skills Finland ry, AMKE ry och SAKKI ry. Tävlingen finansieras av Utbildningsstyrelsen och tävlingens beskyddare är undervisningsminister Li Andersson.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum