Finanssiala ry

Finanssiala avaa vaikuttamistyötään uusilla verkkosivuilla - julkistamme keitä päättäjiä lobbasimme

Jaa
Nyt julkistetuilla Finanssiala ry:n (FA) uusilla verkkosivuilla, osoitteessa finanssiala.fi, avataan konkreettisesti ensimmäistä kertaa finanssialan vaikuttamistyötä. FA julkistaa jatkossa vuosittain lobbauksen avoimuustilinpäätöksen. Siinä kerrotaan, keitä poliittisia päättäjiä eli kansanedustajia, ministereitä ja ministereiden valtiosihteereitä sekä EU-parlamentaarikkoja ja komission virkamiehiä FA:n johto ja asiantuntijat ovat lobanneet tärkeimmissä ajankohtaisissa edunvalvontateemoissa edellisen vuoden aikana.

Pankkien, vakuutus- ja työeläkeyhtiöiden, rahasto- ja rahoitusyhtiöiden sekä arvopaperivälittäjien edunvalvojana FA on sitoutunut avoimuuteen lobbauksessaan.

”Moniarvoiseen demokratiaan kuuluu se, että päätöksentekijä kuuntelee eri intressi- ja asiantuntijatahoja ennen kuin tekee päätökset. FA on kannattanut jo pitkään lainsäädännön valmisteluun ja budjettivallan käyttöön liittyvän vaikuttamistyön avoimuuden lisäämistä sekä kotimaassa että EU:ssa. Olemme olleet jo alusta alkaen mukana EU:n avoimuusrekisterissä”, FA:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula toteaa.

Oikeusministeriön johdolla valmistellaan vuoden 2021 aikana lakiin pohjautuvaa sääntelyä, joka velvoittaa lobbausta harjoittavat järjestöt ja yritykset avaamaan vaikuttamistyötään. Tavoitteena on, että avoimuusrekisteri olisi toiminnassa vuoden 2023 aikana. FA kannattaa avoimuusrekisteriä, jonka soveltamisalana on eduskunta ja ministeriöt.

”Haluamme jo ennen lakiin pohjautuvaa avoimuusrekisterin tuloa avata vuosittain lobbaustoimintaamme. FA:n avoimuustilinpäätöksessä näkyvät päättäjät ovat valikoituneet julkaistaviksi merkittävän poliittisen asemansa vuoksi. Listauksesta selviää FA:n kanta kulloiseenkin edunvalvontateemaan ja ne päättäjätapaamiset, joissa asia on ollut esillä. Kannustamme muitakin edunvalvonta- ja kansalaisjärjestöjä avaamaan rohkeasti omaa vaikuttamistyötään”, Yli-Huttula sanoo.

FA:n uusilla sivuilla uutiset jatkavat pääroolissa – mutta nyt asiat löytyvät entistä helpommin

FA:sta on vuosien varrella tullut vahva finanssialan uutiskanava. Sisältöä on FA:n verkkosivulla paljon ja laajalti, joten lukijoidemme palvelun parantamiseksi uusilla verkkosivuilla asiat on järjestetty selkeiksi kokonaisuuksiksi.

”Laajaa toimialaa edustavana edunvalvontajärjestönä meillä on runsaasti teemoja, joista meidän on tärkeä tuoda asiantuntemuksemme ja näkemyksemme julkiseen keskusteluun ja lainsäädännön valmisteluun. Uusilla verkkosivuilla toimialan edunvalvontaan liittyvät teemat löytyvät ryhmiteltyinä omiksi sivukokonaisuuksiksi, joiden kautta jonkin tietyn asian kehittymistä voi seurata entistä helpommin”, kertoo sivuston sisältöä suunnitellut FA:n viestinnän asiantuntija Jussi Karhunen.

”Tehtävämme on olla mieltä meitä koskevista asioista. Uusilla sivuilla väännämme rautalangasta, mitä mieltä suomalainen finanssiala on”, Karhunen toteaa.

 Tällaisesta esimerkiksi käy kestävään rahoitukseen liittyvät asiat tai vaikkapa positiiviseen luottotietorekisteriin liittyvät uutiset, lausunnot ja tutkimukset. Teknisemmästä puolesta esimerkiksi voidaan nostaa EU:n pankkiunioniin liittyvät uutiset ja lausunnot.

”Mikäli etsii, millaisia lausuntoja tai näkemyksiä FA on esittänyt pankkiunioniin liittyen, löytyy se uusituilta verkkosivuilta vanhoja paremmin”, Karhunen sanoo.

Uusilla verkkosivuilla tuodaan myös esille, millainen rooli finanssiyhtiöillä on yhteiskunnassa. Alan merkityksen ymmärtäminen on keskeistä, jotta erilaisten alaa koskevien lakien tai muiden muutosten vaikutukset tavallisen ihmisen elämään käyvät selviksi.

Kaipaamme tietenkin palautetta ja näkemyksiä uusituista sivuistamme. Mikäli sellaista tulee mieleen tai sinulla on kehitysidea, lähetä sähköpostia osoitteeseen viestinta@finanssiala.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye