Finanssiala ry

Finanssialan puheenjohtaja Juha Koponen: Rahoitusalan TES-sopimus syntyi sopimisen hengessä

Jaa
Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen kiittää, että osapuolet ovat hyväksyneet rahoitusalan uuden työehtosopimuksen. Uudistettu kaksivuotinen työehtosopimus on voimassa 28.2.2025 saakka ja sen palkkaratkaisu on yleisen linjan mukainen.

”Vastuullisena työnantajana finanssialan yritykset korostavat neuvottelujen ja yhdessä sopimisen merkitystä. Arvostamme, että myös työntekijäpuoli toimii samassa hengessä. Lämmin kiitos Palvelualojen työnantajat Paltan, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelutiimeille ratkaisusta, joka syntyi vaikeassa taloustilanteessa”, FA:n hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen toteaa.

Koponen pitää tärkeänä, että ratkaisuun sisältyy toisena vuotena yrityksissä sovittava palkkakeskusteluerä. ”Olisimme toivoneet yrityskohtaisen erän olevan suurempi, mutta arvostamme, että työntekijäpuolella on valmiutta palata hyväksi koettuun palkkakeskustelumalliin.”

Sopimukseen on kirjattu, että lähtökohtana palkkakeskustelumallin kehittämisessä on edelleen tästä työehtosopimuksesta huolimatta säilyttää yleiskorotuksen ja palkkakeskustelukorotuksen perusteella jaettavan erän välinen suhde (50/50). 

Vuonna 2023 palkkoja korotetaan 3,5 prosentin yleiskorotuksella 1.7.2023. Lisäksi toukokuussa 2023 maksetaan 589 euron suuruinen kertaerä. Vuonna 2024 palkkoja korotetaan 1.5.2024 lukien 1,2 prosentin yleiskorotuksella ja 1,3 prosentin palkkakeskusteluerällä. Sopimuksen piirissä on noin 23 000 henkilöä. 

Koponen pitää arvokkaana, että työntekijäpuoli haluaa jatkaa finanssityön tulevaisuusvuoropuhelua ja siihen liittyvää yhteistyötä. Toimialalla on pitkään tehty tiivistä ennakkoimistyötä hyvässä yhteistyössä työntekijä- ja työnantajaosapuolten kesken. Tämän vuoden tammikuun lopussa päättyi FinanssiTYÖ2030-hanke, jonka teemoina olivat muun muassa monimuotoiset työyhteisöt, monipaikkainen työ ja työn uudet muodot. Hankkeessa vahvistettiin rahoitusalan yritysten ja henkilöstön edellytyksiä uudistaa toiminta- ja työskentelytapojaan.

Finanssiala ry ja sen jäsenyritykset ovat Palvelualojen työnantajat Paltan työmarkkinajäseniä. Palta vastaa sekä rahoitus- että vakuutusalan työehtoneuvotteluista ja -sopimuksista. FA ja Palta huolehtivat yhdessä työntekijäliittojen kanssa finanssityön kehittämisestä.  

Haastattelupyynnöt Juha Koposelle FA:n viestinnän kautta: 020 793 4240.

Paltan tiedote 9.3.2023

Voimassa oleva rahoitusalan työehtosopimus ja uusi neuvottelutulos

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt Juha Koposelle FA:n viestinnän kautta: 020 793 4240

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimus: Säästämisinto kasvussa – asuntolainan vastapainoksi suomalaisilla on säästöjä ja sijoituksia4.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

61 prosentilla Finanssiala ry:n Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimuksen vastaajista on varoja sijoitettuna tai säästettynä. 65 prosenttia aikoo seuraavan vuoden aikana säästää tai sijoittaa varojaan. Edellisessä kyselyssä näin vastasi 58 prosenttia. Velan vastapainoksi suomalaisilla on siis myös varoja. 54 prosentilla vastaajista on lainaa tai luottoa. Asuntolainaa on 28 prosentilla vastaajista. Viranomaisilla on jo käytössään useita keinoja, joilla ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Finanssialan viesti hallitusneuvotteluihin on, että ennen uusia toimenpiteitä on selvitettävä, miten jo päätetyt toimenpiteet vaikuttavat yhdessä. Tutkimuksen mukaan suosituimpia sijoituskohteita ovat erilaiset pankkitilit sekä sijoitusrahastot. Sijoituskohteen tärkeimmät valintakriteerit ovat tuotto ja vaivattomuus.

Sota muutti toimintaympäristöä – pankkien ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudet säilyivät hyvällä ja vakaalla tasolla25.4.2023 10:01:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2022. Pankkisektorin vakavaraisuus laski hieman mutta pysyi eurooppalaisen keskitason yläpuolella. Pankkien keskimääräinen ydinvakavaraisuussuhde oli 17,2 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,6 prosenttia. Vakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi 4 prosenttia ja oli 27,2 miljardia euroa. Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat tappiota 6 prosenttia. Suurimmat tappiot tulivat osakesijoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme