Finanssivalvonta

Finanssisektorin vakavaraisuus 31.3.2021: Suomen finanssisektorin vakavaraisuus pysyi hyvällä tasolla

Jaa
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus pysyi hyvällä tasolla vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Suomen talousnäkymiä vahvistaa koronarokotusten nopea eteneminen sekä yritysten ja kotitalouksien kohentunut luottamus. Koronapandemian ja talouden kehitykseen liittyvät riskit ovat kuitenkin edelleen koholla.

– Vaikka Suomen finanssisektorin tila on koronapandemian aikana pysynyt hyvänä, on finanssisektorin syytä edelleen varautua mahdollisiin luottotappioihin sekä finanssimarkkinoiden hinnoittelun muutoksiin. Hyvän vakavaraisuutensa ansiosta Suomen finanssisektori pystyy kuitenkin tukemaan talouden elpymistä epävarmuudesta huolimatta, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen toteaa.

Pankkisektorin vakavaraisuus pysyi vahvana

Suomen pankkisektorin vakavaraisuussuhteet pysyivät vakaina ja eurooppalaista keskitasoa vahvempina vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Suomalaispankkien keskimääräinen ydinvakavaraisuussuhde oli 18,0 % (12/2020: 18,1 %) ja kokonaisvakavaraisuussuhde 21,1 % (12/2020: 21,2 %) maaliskuun 2021 lopussa. Suomalaispankkien ongelmaluottojen määrä pysyi myös maltillisena ja Euroopan matalimpien joukossa. Luottokannan laadussa ja sen kehityksessä on kuitenkin huomattavia eroja eri yritystoimialojen välillä. Pankkien luottoriskit ovatkin kohonneet pandemiasta eniten kärsineillä palvelutoimialoilla. Näiden toimialojen osuus pankkien yritysluotoista on kuitenkin maltillinen.

Työeläkesektorin sijoitusten riski kasvoi

Työeläkesektorin vakavaraisuusaste parani osaketuoton ansiosta ja oli 131,9 % (12/2020: 129,1 %). Myös muut sijoitusluokat kehittyivät positiivisesti, ja sektorin kokonaistuotto oli 5,0 %. Sektorin vakavaraisuus on hyvä. Osakkeiden osuus sijoitusvarallisuudesta nousi lähes puoleen sijoituksista. Osakeriskin ja valuuttariskin kasvun seurauksena vakavaraisuusasema pysyi entisellään (1,7) vakavaraisuuspääoman kasvusta huolimatta. Vakavaraisuusrajan eli pääomavaatimuksen suhde sijoitusomaisuuteen nousi korkeimmalle tasolleen sitten vuonna 2017 voimaan tulleen vakavaraisuuslainsäädännön (14,1 %, 12/2020: 12,8 %).

Työeläkesektorin palkkasumma parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hieman.

Henkivakuutussektorin vakavaraisuus säilyi hyvällä tasolla

Henkivakuutusyhtiöiden vakavaraisuus vahvistui hieman vuoden 2020 lopusta ja oli 191,5 % (12/2020: 187 %). Sekä oma varallisuus että vakavaraisuuspääomavaatimus kasvoivat. Oma varallisuus lisääntyi, koska sijoitussidonnaisten vakuutussäästöjen arvo nousi ja muiden kuin sijoitussidonnaisten vakuutusten vastuuvelka laski. Samalla vakavaraisuuspääomavaatimusta kasvatti osakeriskin suurempi osuus.

Sijoitustuotot olivat matalat, koska korkosijoitustuotot jäivät negatiivisiksi korkotason nousun takia. Osakesijoitukset tuottivat kuitenkin yhä vahvasti. Henkivakuutusyhtiöiden sijoitustuotot olivat vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 0,7 %.

Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuutta heikensivät pääomavaatimuksen ja vakuutusvastuiden kasvu

Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuus oli maaliskuun lopussa hyvä, vaikka vakavaraisuussuhde (227,8 %) heikkeni vuoden 2020 loppuun (232,4 %) verrattuna. Vakavaraisuus heikkeni, koska osakeriskin kasvu kasvatti pääomavaatimusta. Sijoitustuotot ja vakuutusliiketoiminnan tuotot kasvattivat omaa varallisuutta sen korkeimmalle tasolleen Solvenssi 2 -sääntelyn voimassaolon aikana. Oma varallisuus kasvoi kuitenkin suhteellisesti vähemmän kuin pääomavaatimus. Oman varallisuuden kasvua hidasti kausivaihtelusta johtuva vakuutusvastuiden kasvu.

Sijoitustuotot kertyivät pääasiassa osakesijoituksista. Korkosijoitusten tuotot olivat negatiiviset ja sijoitustuotot yhteensä (0,9 %) jäivät mataliksi. Vahinkovakuutusliiketoiminnan kannattavuus oli erinomainen korvauskulujen laskun ansioista. Vahinkoja sattui vähemmän, koska pandemia ja sen hillitsemistoimenpiteet jatkuivat ja vähensivät talouden aktiviteetteja.

Liitteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa


Samu Kurri, osastopäällikkö, Digitalisaatio ja analyysi. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5250 arkisin klo 9–16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionens tematiska bedömning: organisationer inom den finansiella sektorn använder artificiell intelligens i sina interna processer, användningen i kundgränssnittet ökar27.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande

Största delen av företagen i den finansiella sektorn uppger att de antingen redan använder AI-lösningar eller att de planerar att införa dem. Största delen av AI-lösningarna används för närvarande i aktörernas interna processer, men tillämpningen i kundgränssnittet kommer att öka under de närmaste åren.

Den finansiella sektorn i Finland är fortsatt kapitalstark - osäkerheten kastar en skugga över de ekonomiska utsikterna11.6.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande

Läget i den finansiella sektorn i Finland har varit fortsatt stabilt under början av året, fastän USA:s tullar, hotet om en avmattning i den ekonomiska tillväxten och andra geopolitiska spänningar har gått hårt åt finansmarknaden och det allmänna förtroendet. I fråga om cyberhoten har läget i Finland varit huvudsakligen lugnt, men bedrägerier och nätfiske av bankkoder har ökat, vilket framhäver behovet av vaksamhet hos både de finansiella aktörerna och kunderna. Det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget påverkar omvärlden också framöver.

Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana – epävarmuus varjostaa talousnäkymiä11.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote

Suomen finanssisektorin tilanne on pysynyt alkuvuonna vakaana, vaikka Yhdysvaltain asettamat tullit, talouskasvun hidastumisen uhka ja muut geopoliittiset jännitteet ovat riepotelleet rahoitusmarkkinoita ja yleistä luottamusta. Kyberuhkien osalta tilanne on säilynyt pääosin Suomessa rauhallisena, mutta huijaukset ja pankkitunnusten kalastelu ovat lisääntyneet, mikä korostaa tarvetta sekä finanssisektorin toimijoiden että asiakkaiden valppaudelle. Epävarma taloudellinen ja geopoliittinen tilanne vaikuttaa toimintaympäristöön myös jatkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye