Finanssivalvonta

Finanssivalvonnan strategia 2020-2022: Valvonnassa korostuvat digitalisaation ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ja riskit finanssisektorille sekä rahanpesun estäminen

Jaa
Finanssivalvonnan strategia vuosille 2020-2022 nojaa kolmeen peruspilariin: valvonnan suuntaamiseen toimintaympäristön muutosten mukaisesti, toiminnan laadukkuuden ja tehokkuuden vahvistamiseen sekä henkilöstön vankkaan asiantuntemukseen. Strategia nostaa seuraaville vuosille keskiöön kolme valvonnallisesti merkittävää osa-aluetta: ilmastonmuutos, digitalisaatio ja rahanpesun estäminen.

Valvonnan vaikuttavuuden ja resurssien suuntaamisen tehostamiseksi strategiassa on päädytty kohdentamaan valvontaa aikaisempaa riskiperusteisemmin. Kaikille valvottaville määritetään minimivalvontatasot samalla kun valvonnan intensiteettiä kohdistetaan riskipitoisempaan toimintaan ja suurempiin valvottaviin. Valvontahavaintojen merkittävyys määrittää aikaisempaa systemaattisemmin, mihin valvontatoimiin resurssit kohdennetaan.
 
”Valvojan toiminta on jatkuvaa priorisointia. Meidän on tärkeää tunnistaa merkittävimmät, todelliset riskit ja suunnata niiden valvontaan aikaisempaa enemmän resursseja. Omaa toimintaa tehostamalla varmistamme, että emme joudu samalla tinkimään valvonnan kattavuudesta”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.
 
Digitalisaatiokehitys muuttaa finanssisektorin toimijoiden liiketoimintamalleja, tuotteita, palveluita ja asiakaskäyttäytymistä. Muutoksilla on suuri merkitys sekä sektorin kannattavuuteen ja kilpailutilanteeseen että toimijoiden toimintatapoihin ja riskeihin. Tästä syystä digitalisaatio on painopiste Finanssivalvonnan strategisessa työssä. Finanssivalvonta tekee yhteistyötä kotimaisten tahojen, pohjoismaisten valvojien, eurooppalaisten pankki-, vakuutus- ja arvopaperimarkkinaviranomaisten (EBAn, ESMAn ja EIOPAn) ja EKP:n kanssa digitalisaation vaikutusten ymmärtämisen syventämiseksi ja yhteisten valvontakäytäntöjen kehittämiseksi. Valvonnassa korostuu erityisesti sen varmistaminen, että finanssisektori varautuu riittävällä tavalla IT- ja kyberriskeihin.
 
Myös ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi finanssialan toimijoiden riskeihin ja sääntelyyn ja on siksi sisällytetty yhdeksi Finanssivalvonnan strategisista painopisteistä. Finanssivalvonta edellyttää, että valvottavat arvioivat ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan vaikutukset ja riskit toimintaansa. Valvontaa kohdistuu jatkossa myös esimerkiksi vastuullisten sijoitusten raportointiin.
 
Finanssisektorin hyväksikäyttö rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen sekä puutteet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvonnassa ovat olleet vahvasti esillä parin viime vuoden aikana. Finanssivalvonnan strategisena tavoitteena on, että Suomella on hyvä maine rahanpesun estämisessä.
 
"Lisäämme omien tarkastustemme määrää ja käytämme tarvittaessa sanktioita, mikäli tarkastuksien tuloksena ilmenee laiminlyöntejä. Samalla korostamme sitä, että valvottavien tulee kohdistaa toimenpiteensä asiakkaiden ja transaktioiden riskillisyyden mukaan", Tuominen sanoo.
 
Finanssivalvonnan strategia laaditaan kolmeksi vuodeksi. 

Lisätietoja antaa

Lisätietoja antaa johtaja Anneli Tuominen. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030, arkisin klo 9-16.

Katso myös:

Finanssivalvonnan strategia 2020-2022

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionens bedömning: en del av de aktörer som beviljar konsumentkrediter hanterar inte insolvensriskerna i tillräcklig grad, brister även i avtalsvillkoren21.3.2024 13:15:00 EET | Tiedote

Finansinspektionen har bedömt hanteringen av insolvensrisker och rutinerna hos de aktörer som beviljar konsumentkrediter i Finland. Mellan dessa aktörer observerades betydande skillnader i hur de hanterar insolvensrisker: De andra kreditgivare som över­fördes under Finansinspektionens tillsyn i juli 2023 har betydligt större brister i sina kreditgivningsrutiner än bankerna. Av dessa andra aktörer som beviljar konsumentkrediter iakttar alla inte heller den lagstiftning som gäller konsumentkreditgivning i sina avtals­villkor. Finansinspektionen förutsätter att aktörerna korrigerar de brister som observerats i bedömningarna.

Finanssivalvonnan arvio: osa kuluttajaluotonmyöntäjistä ei hallitse maksukyvyttömyysriskejä riittävällä tavalla, myös sopimusehdoissa puutteita21.3.2024 13:15:00 EET | Tiedote

Finanssivalvonta on arvioinut Suomessa kuluttajaluottoja myöntävien tahojen maksukyvyttömyysriskien hallintaa ja menettelytapoja. Näiden toimijoiden välillä havaittiin huomattavia eroja maksukyvyttömyysriskien hallinnassa: Finanssivalvonnan valvontaan heinäkuussa 2023 siirtyneillä muilla luotonantajilla oli huomattavasti enemmän puutteita luotonmyöntökäytännöissään kuin pankeilla. Muista kuluttajaluotonantajista kaikki toimijat eivät myöskään täysin noudata sopimusehdoissaan kuluttajaluotonantoa koskevaa lainsäädäntöä. Finanssivalvonta edellyttää toimijoiden korjaavan arvioinneissa havaitut puutteet.

FIN-FSA’s assessment: some consumer lenders fail to manage default risks adequately, shortcomings also in contract terms21.3.2024 13:15:00 EET | Press release

The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) has reviewed the management of default risks and conduct by parties granting consumer credit in Finland. Significant differences were identified among the market participants in the management of default risk: other lenders that were transferred under FIN-FSA supervision in July 2023 have significantly more shortcomings in their credit granting practices in comparison with banks. Furthermore, some of the other consumer lenders do not fully comply with legislation on consumer lending in their contract terms. The FIN-FSA will require these entities to remediate the shortcomings identified in the reviews.

Bedrägerier och svindlerier i anslutning till betalningar är ett ökande fenomen – enligt Finansinspektionens utredning är det möjligt att förbättra säkerheten vid skötseln av bankärenden19.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Olika bedrägerier och svindlerier i anslutning till betalningar har ökat kraftigt under de senaste åren. Även de metoder som de kriminella använder utvecklas hela tiden. Enligt Finansinspektionens utredning är det möjligt att förbättra säkerheten vid skötseln av bankärenden bland annat genom att utveckla säkerhetsgränser för nät- och mobilbetalningar samt genom att effektivare monitorera och stoppa obehöriga betalningstransaktioner. Tjänsteanvändarna har också eget ansvar.

Maksamiseen liittyvät petokset ja huijaukset kasvava ilmiö – Finanssivalvonnan selvityksen mukaan pankkiasioinnin turvallisuutta mahdollisuus parantaa19.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Erilaiset maksamiseen liittyvät petokset ja huijaukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Rikollisten käyttämät keinot myös kehittyvät jatkuvasti. Finanssivalvonnan selvityksen mukaan pankkiasioinnin turvallisuutta on mahdollista parantaa muun muassa verkkopankki- ja mobiilimaksamisen turvarajoituksia kehittämällä sekä tehokkaammalla petoksellisten maksutapahtumien monitoroinnilla ja pysäyttämisellä. Oma vastuunsa on myös palvelujen käyttäjällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye