Finanssivalvonta

Finanssivalvonnan strategia 2020-2022: Valvonnassa korostuvat digitalisaation ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ja riskit finanssisektorille sekä rahanpesun estäminen

Jaa

Finanssivalvonnan strategia vuosille 2020-2022 nojaa kolmeen peruspilariin: valvonnan suuntaamiseen toimintaympäristön muutosten mukaisesti, toiminnan laadukkuuden ja tehokkuuden vahvistamiseen sekä henkilöstön vankkaan asiantuntemukseen. Strategia nostaa seuraaville vuosille keskiöön kolme valvonnallisesti merkittävää osa-aluetta: ilmastonmuutos, digitalisaatio ja rahanpesun estäminen.

Valvonnan vaikuttavuuden ja resurssien suuntaamisen tehostamiseksi strategiassa on päädytty kohdentamaan valvontaa aikaisempaa riskiperusteisemmin. Kaikille valvottaville määritetään minimivalvontatasot samalla kun valvonnan intensiteettiä kohdistetaan riskipitoisempaan toimintaan ja suurempiin valvottaviin. Valvontahavaintojen merkittävyys määrittää aikaisempaa systemaattisemmin, mihin valvontatoimiin resurssit kohdennetaan.
 
”Valvojan toiminta on jatkuvaa priorisointia. Meidän on tärkeää tunnistaa merkittävimmät, todelliset riskit ja suunnata niiden valvontaan aikaisempaa enemmän resursseja. Omaa toimintaa tehostamalla varmistamme, että emme joudu samalla tinkimään valvonnan kattavuudesta”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.
 
Digitalisaatiokehitys muuttaa finanssisektorin toimijoiden liiketoimintamalleja, tuotteita, palveluita ja asiakaskäyttäytymistä. Muutoksilla on suuri merkitys sekä sektorin kannattavuuteen ja kilpailutilanteeseen että toimijoiden toimintatapoihin ja riskeihin. Tästä syystä digitalisaatio on painopiste Finanssivalvonnan strategisessa työssä. Finanssivalvonta tekee yhteistyötä kotimaisten tahojen, pohjoismaisten valvojien, eurooppalaisten pankki-, vakuutus- ja arvopaperimarkkinaviranomaisten (EBAn, ESMAn ja EIOPAn) ja EKP:n kanssa digitalisaation vaikutusten ymmärtämisen syventämiseksi ja yhteisten valvontakäytäntöjen kehittämiseksi. Valvonnassa korostuu erityisesti sen varmistaminen, että finanssisektori varautuu riittävällä tavalla IT- ja kyberriskeihin.
 
Myös ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi finanssialan toimijoiden riskeihin ja sääntelyyn ja on siksi sisällytetty yhdeksi Finanssivalvonnan strategisista painopisteistä. Finanssivalvonta edellyttää, että valvottavat arvioivat ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan vaikutukset ja riskit toimintaansa. Valvontaa kohdistuu jatkossa myös esimerkiksi vastuullisten sijoitusten raportointiin.
 
Finanssisektorin hyväksikäyttö rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen sekä puutteet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvonnassa ovat olleet vahvasti esillä parin viime vuoden aikana. Finanssivalvonnan strategisena tavoitteena on, että Suomella on hyvä maine rahanpesun estämisessä.
 
"Lisäämme omien tarkastustemme määrää ja käytämme tarvittaessa sanktioita, mikäli tarkastuksien tuloksena ilmenee laiminlyöntejä. Samalla korostamme sitä, että valvottavien tulee kohdistaa toimenpiteensä asiakkaiden ja transaktioiden riskillisyyden mukaan", Tuominen sanoo.
 
Finanssivalvonnan strategia laaditaan kolmeksi vuodeksi. 

Lisätietoja antaa

Lisätietoja antaa johtaja Anneli Tuominen. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030, arkisin klo 9-16.

Katso myös:

Finanssivalvonnan strategia 2020-2022

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

FIN-FSA’s name used in fraudulent emails14.2.2020 15:31:30 EETPress release

Fraudulent emails are currently circulating in the name of the Financial Supervisory Authority (FIN-FSA). These request the recipient to answer questions relating to strong authentication in exchange for a code calculator. Recipients are requested to confirm the order of a code calculator by clicking the link in the message. The Financial Supervisory Authority is in no way related to these messages and you should not respond to them.

Pohjantähti Ömsesidiga Försäkringsbolagets verksamhet övervakas inte längre av ett ombud12.2.2020 12:42:06 EETTiedote

Finansinspektionen beslutade den 10 februari 2020 att Pohjantähti Ömsesidiga Försäkringsbolagets verksamhet inte längre behöver övervakas av ett ombud. Övervakningen grundade sig på Finansinspektionens beslut av den 14 maj 2018 om tillsättning av ombud, genom vilket advokat Pekka Jaatinen tillsattes för att övervaka Pohjantähti Ömsesidiga Försäkringsbolagets verksamhet tillsvidare.

Authorised representative oversight of Pohjantähti Mutual Insurance Company ends12.2.2020 12:42:04 EETPress release

On 10 February 2020, the Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) decided to end the authorised representative oversight of Pohjantähti Mutual Insurance Company. The oversight was based on a decision appointment of an authorised representative made by the FIN-FSA on 14 May 2018, which appointed Pekka Jaatinen, Attorney, to oversee the activities of Pohjantähti Mutual Insurance Company until further notice.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme