Finanssivalvonta

Finanssivalvonta on määrännyt POP Pankkikeskus osk:lle seuraamusmaksun ja antanut sille julkisen varoituksen

Jaa

Finanssivalvonta on määrännyt POP Pankkikeskus osk:lle seuraamusmaksun laiminlyönneistä yhteenliittymän operatiivisten riskien hallinnassa. Lisäksi Finanssivalvonta antoi POP Pankkikeskus osk:lle julkisen varoituksen yhteenliittymän ohjaus- ja valvontavelvollisuuden laiminlyönneistä.

Finanssivalvonta on määrännyt 680 000 euron seuraamusmaksun POP Pankkikeskus osk:lle riskienhallintajärjestelmien ja -menetelmien puutteista ja heikkouksista yhteenliittymän operatiivisten riskien hallinnassa. POP Pankkikeskus osk:lla ei ole ollut tehokkaita ja luotettavia hallinto- ja ohjausjärjestelmiä yhteenliittymän toimintaan kohdistuvien operatiivisten riskien tunnistamiseksi, hallitsemiseksi, rajoittamiseksi, seuraamiseksi ja riskeistä raportoimiseksi. Seuraamusmaksun määräämiseen johtaneet laiminlyönnit koskevat useita riskienhallintaa koskevan sääntelyn mukaisia velvoitteita.

POP Pankkikeskus osk:lle on annettu julkinen varoitus, koska se on laiminlyönyt yhteenliittymän toimintaa koskevan ohjausvelvollisuutensa, ja koska sillä ei ole ollut riittäviä ohjeita yhteenliittymään kuuluville jäsenosuuspankeille niiden operatiivisten riskien hallinnasta. Julkisen varoituksen antamiseen johtaneet laiminlyönnit koskevat myös puutteita yhteenliittymän hallinnossa ja sisäisessä valvonnassa sekä yhteenliittymään kuuluvien jäsenosuuspankkien valvonnassa.

Laiminlyönnit ilmenivät Finanssivalvonnan huhtikuussa 2019 tekemässä tarkastuksessa, jonka tavoitteena oli selvittää, onko POP-yhteenliittymän operatiivisten riskien hallinta luotettavalla tavalla järjestetty. Tarkastus kohdistui operatiivisten riskien hallintaan liittyviin tietojärjestelmiin, prosesseihin, dokumentaatioon, vastuunjakoon ja raportointiin.

Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle.

Finanssivalvonnan päätös ei ole lainvoimainen. POP Pankkikeskus osk:lla on oikeus valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa siitä, kun se on saanut päätöksestä tiedon.

Liite

Finanssivalvonnan päätös: POP Pankkikeskus osk (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Kurenmaa, yksikönpäällikkö

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, p. 09 183 5030 arkisin klo 9-16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finnish financial sector is stable - economy is recovering but risks remain high14.9.2021 10:00:00 EEST | Press release

The Finnish financial sector remained stable in the first half of 2021. Economic recovery and investment market developments supported the profitability of the Finnish financial sector. The pandemic continues to perpetuate uncertainty in the economy and financial markets. For this reason, it is important that the capital position and liquidity of the financial sector remain strong.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme