Finanssivalvonta

Finanssivalvonta peruuttaa Privanet Securities Oy:n toimiluvan

Jaa

Finanssivalvonta peruuttaa Privanet Securities Oy:n sijoituspalveluyrityksen toimiluvan välittömästi.

Finanssivalvonnasta annetun lain 26 §:n mukaan Finanssivalvonta voi perua valvottavan toimiluvan, jos toimiluvan myöntämiselle säädettyjä olennaisia edellytyksiä ei enää ole, tai jos valvottavan toiminnassa on olennaisesti rikottu finanssimarkkinoita koskevia säännöksiä.

Finanssivalvonta on päättänyt peruuttaa Privanet Securities Oy:n (jäljempänä Privanet) sijoituspalveluyrityksen toimiluvan havaittuaan Privanetin toiminnassa useita vakavia laiminlyöntejä ja rikkomuksia. Privanet ei ryhtynyt riittäviin korjaaviin toimenpiteisiin Finanssivalvonnan asetettua asiamiehen valvomaan Privanetin toimintaa 11.3.2021. Lisäksi Finanssivalvonta teki uusia havaintoja rikkomuksista asiamiehen asettamisen jälkeen.

Päätös toimiluvan peruuttamisesta perustuu arvioon Privanetin kokonaistilanteesta. Privanetin toimintaa ei ole kokonaisuutena arvioiden järjestetty sijoituspalvelulain 7 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan sen liiketoiminnan laatu ja laajuus huomioon ottaen luotettavalla tavalla. Päätöksen taustalla on, että Privanet ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin korjatakseen asiamiehen asettamisen perusteena olleita laiminlyöntejä. Privanet ei myöskään ollut tunnistanut ja ehkäissyt liiketoimintaansa olennaisesti liittyviä eturistiriitatilanteita, kun se välitti arvopapereita emoyhtiönsä tai lähipiirinsä lukuun. Eturistiriitatilanteiden synnyttyä se ei kohdellut asiakkaitaan hyvän tavan mukaisesti ja antanut tietoja eturistiriitatilanteiden luonteesta tai syistä. Finanssivalvonta oli puuttunut vastaaviin laiminlyönteihin jo aiemmissa Privanet-konsernille antamissaan päätöksissä. Privanet ei ollut huomioinut sen emoyhtiön sijoitusomaisuuden arvostamiseen liittyviä puutteita sen vakavaraisuuteen liittyvien riskien hallinnassa. Lisäksi Finanssivalvonta havaitsi laiminlyöntejä Privanetin hallintomenettelyissä.

Finanssivalvonta katsoo, että asiamiehen asettamisella ei voida turvata Privanetin toimiluvan myöntämiselle säädettyjä olennaisia edellytyksiä. Näin ollen Privanetin toimiluvan peruuttaminen on oikeasuhtainen ja välttämätön toimi asiakkaansuojan ja finanssimarkkinoiden luottamuksen varmistamiseksi.

Finanssivalvonnan päätös ei edellytä Privanetin asiakkailta toimenpiteitä. Privanetin tulee palauttaa hallussaan olevat asiakasvarat ja päättää asiakkaisiin kohdistuvat vastuunsa, kuten selvittää avoimet arvopaperikaupat, 16.7.2021 mennessä.

Finanssivalvonnan päätös ei ole lainvoimainen. Privanetilla on oikeus valittaa päätöksestä 30 päivän kuluessa siitä, kun se on saanut päätöksestä tiedon. Tieto päätöksen lainvoimaisuudesta on saatavilla Finanssivalvonnan verkkopalvelussa.

Katso myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Armi Taipale, osastopäällikkö, Pääomamarkkinoiden valvonta.

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9 - 16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionen blir medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS)15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finansinspektionen har antagits som medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS). Nätverket utvecklar tillvägagångssätt för att förbättra förutsättningarna för hållbar finansiering och identifiera de risker som klimatförändringen innebär för finanssektorn.

Finanssivalvonta maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta on hyväksytty maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi. Verkosto kehittää toimintatapoja, joilla parannetaan edellytyksiä kestävään rahoitukseen ja tunnistetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä finanssisektorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme