Findatan hakemusjonot lyhenivät merkittävästi – terveystietoja saadaan nyt nopeammin tutkimuskäyttöön
Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata myöntää luvat ja koostaa aineistot, kun sote-tietoja halutaan käyttää muuhun tarkoitukseen kuin ne on alun perin kerätty. Ylivoimaisesti yleisin käyttötarkoitus on tieteellinen tutkimus.
Findatan toiminta käynnistyi tiukalla aikataululla vuonna 2020. Siitä lähtien hakemuksia saapui enemmän kuin niitä ehdittiin käsittelemään. Samaan aikaan palveluiden pystyttäminen oli kesken, eikä työntekijöitäkään ollut vielä suunniteltua määrää.
”Pitkä hakemusjono kuormitti meitä ja asiakkaitamme kaksi ensimmäistä vuotta. Se, että saimme purettua pahimman ruuhkan viime vuoden aikana, on monen asian summa. Ratkaisuja on etsitty ja viety käytäntöön samalla, kun toimintaa on ajettu ylös”, Findatan johtaja Johanna Seppänen sanoo.
Findata sai rekrytoitua henkilöstömäärän täyteen, poisti hakemuskäsittelyn pullonkauloja ja automatisoi työvaiheita.
”Lopulta ruuhkan purkaminen oli pätevän henkilökuntamme ansiota”, Seppänen sanoo.
Nopeimmillaan lupapäätöksen on saanut kuukaudessa
Nykyään kaikki lupahakemukset tarkistetaan noin viikon sisällä niiden saapumisesta. Sen jälkeinen odotusaika vaihtelee, tällä hetkellä se on 3–4 kuukautta. Nopeimmillaan hakemukseen on tehty lupapäätös kuukauden sisällä sen jättämisestä.
Lupien myöntämisen lisäksi Findata tarjoaa neuvontaa, yhdistää ja esikäsittelee rekisterinpitäjiltä kerätyt aineistot ja ylläpitää tietoturvallista Kapseli-käyttöympäristöä, jossa sote-aineistoja voi analysoida.
”Tavoitteenamme on, että saisimme käsiteltyä suurimman osan hakemuksista kolmen kuukauden sisällä niiden jättämisestä”, Seppänen sanoo.
Vuonna 2022 Findata vastaanotti 270 hakemusta ja teki 284 päätöstä. 71 prosenttia hakemuksista tuli julkiselta sektorilta, 26 prosenttia yksityisiltä toimijoilta ja kolme prosenttia kolmannelta sektorilta.
Kaikkiaan luvista ja aineistoista maksettiin Findatan kautta 1,74 miljoonaa euroa, josta 1,36 miljoonaa koostui rekisterinpitäjien veloittamista poimintakuluista.
Lue lisää Findatan toiminnasta tänään julkaistusta vuoden 2022 katsauksesta: findata.fi/vuosikatsaus2022
Fakta:
- Findata on vuonna 2020 aloittanut sosiaali- ja terveystietojen yhden luukun tietovarantopalvelu. Sen toiminta perustuu vuonna 2019 voimaan tulleeseen toisiolakiin, eli lakiin sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä.
- Findata myöntää lupia aineistojen käyttöön muun muassa tieteelliseen tutkimukseen, tilastointiin ja viranomaisten selvitystehtäviin. Lisäksi Findata yhdistää ja esikäsittelee aineistot, ylläpitää tietoturvallista Kapseli-käyttöympäristöä ja tuottaa tilastomuotoisia aineistoja.
- Sen tehtävänä on parantaa sosiaali- ja terveystietoja sisältävien aineistojen tietoturvaa ja mahdollistaa niiden tehokas hyödyntäminen.
- Findata toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteydessä, eriytettynä THL:n muusta toiminnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Seppänen
johtaja
029 524 6020
johanna.seppanen@findata.fi
Antti Piirainen
viestintäpäällikkö
029 524 7644
antti.piirainen@findata.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Jätevesitutkimus: Peukun eli muuntohuume alfa-PVP:n käyttö jyrkässä kasvussa, alueelliset erot suuria9.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Alfa-PVP:tä (”peukku”) käytetään yhä enemmän etenkin pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä, ja käyttö keskittyy voimakkaasti Etelä- ja Lounais-Suomeen. Myös amfetamiinin ja kokaiinin vuonna 2024 mitatut käyttömäärät ovat monin paikoin mittaushistorian korkeimpia, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus.
Tuore tutkimus: masennusoireilua raportoi joillain hyvinvointialueilla jopa kaksinkertainen määrä nuoria verrattuna toisiin alueisiin9.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
THL on julkaissut ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Samalla THL julkaisi suositukset toimista kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänä on ehkäistä nuorten masennusta huolehtimalla, että ammattilaisilla on edellytykset tarjota nuorille matalan kynnyksen apua. Alueellisia eroja on tärkeää tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla eli siellä, missä syyt ja ratkaisut voidaan parhaimmin tunnistaa.
THL viikolla 20/20258.5.2025 15:23:41 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 8.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet pe 9.5. THL julkaisee ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Esimerkiksi masennusoireilua raportoivien nuorten osuus on joillain hyvinvointialueilla kaksinkertainen verrattuna toisiin. Samalla THL julkaisee suositukset toimista kuntien ja hyvinvointien päättäjille. Lisätiedot: taija.huhtala(at)thl.fi, puh. 029 524 8138 to 15.5. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys - Terve Suomi 2024 -kyselyn tuloksia. Tilastoraportti ja Sotka
Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja erityisesti alkoholisairastavuudessa ja ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä7.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Alueiden väliset erot ovat sairastavuudessa suurimpia alkoholisairauksissa ja työkyvyttömyydessä ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä, selviää uusimmista Kansallisen terveysindeksin tuloksista.
THL viikolla 19/202530.4.2025 12:07:29 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri julkaistaan yleensä joka torstai, mutta tänään, vappuaattona, se ilmestyy poikkeuksellisesti keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 30.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 7.5. Alueiden väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä. Kansallisen terveysindeksin 2021–2023 tuloksia. Yhteistiedote Kelan kanssa. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 pe 9.5. Jätevesitutkimuksen tulokset huumeiden käytöstä julkaistaan. Lisätietoja: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 Verkkouutiset ma 5.5. Ulkomaista syntype
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme