Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Fingo: Suomi ja EU vietävä nyt johdonmukaisesti kohti kestävää kehitystä 

Jaa

Samaan aikaan kun Suomessa käynnistetään hallitusneuvotteluita, kokoontuvat EU-johtajat huippukokoukseen Romanian Sibiuun keskustelemaan unionin tulevaisuudesta. Järjestöjen mukaan sekä EU:ssa että Suomessa on sitouduttava YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaan ja asetettava ihmisten hyvinvointi maapallon rajoissa poliittiseksi päätavoitteeksi.

Euroopan komissio on jo ehdottanut, että kestävyydestä tulisi yksi EU:n seuraavista viiden vuoden painopisteistä. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Sibiun kokouksen alla, että EU:n tulee seuraavan viiden vuoden aikana mm. vahvistaa EU:n sosiaalista ulottuvuutta ja globaalia roolia. 

Suomessa suurimmaksi puolueeksi noussut Sdp piti kestävän kehityksen teemoja hienosti esillä vaalikampanjassaan ja on asettanut tavoitteeksi tehdä Suomesta sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä yhteiskunta vuoteen 2030 mennessäNyt on tuhannen taalan paikka näyttää, että puheet eivät jää tyhjiksi lupauksiksi, vaan kestävä kehitys viedään politiikan ytimeen. Hallitusohjelman tulisi perustua YK:n kestävän kehityksen ohjelmaan, joka edellyttää ihmisoikeuksien, ilmasto-oikeudenmukaisuuden ja globaalin vastuun asettamista hallitusohjelman tavoitteiksi”, sanoo suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen. 

"Johdonmukaisuuden nimissä Suomen tulisi edistää Agenda 2030:n toteutusta myös EU:ssa", Lappalainen sanoo. 

Suomessa kestävän kehityksen hallitusohjelma tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Suomen ilmastotavoitteita kiristetään 1,5 asteen tavoitteen mukaisiksi, laaditaan ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki ja nostetaan kehitysyhteistyön rahoitus 0,7 prosentin tavoitteeseen. Keskustaa lukuun ottamatta kaikki hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat vaalikampanjoissaan ilmoittaneet tukevansa oheisia, järjestöjen kampanjoissaan nostamia tavoitteita - ja keskustakin kehitysyhteistyön 0,7-tavoitetta. 

Suomi on halunnut profiloitua kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Suomi on muun muassa laatinut kansallisen toimeenpanosuunnitelman, käynnistänyt kestävän kehityksen budjetoinnin ja alkuvuodesta julkaistiin Suomen kestävän kehityksen politiikan arviointi. Suomen ympäristökeskuksen, Demos Helsingin ja Helsingin yliopiston tekemän tuoreen Polku2030-selvityksen mukaan Suomella on oikeaan suuntaan vieviä kansallisia tavoitteita, toimenpideohjelmia ja kestävästä kehityksestä on tullut yhteiskunnassa laajasti hyväksytty tavoite, mutta politiikan muutosvoimaisuudessa on paljon parannettavaa.  Suomen suurimmat haasteet liittyvät ilmastonmuutoksen hillintään, ympäristön tilaan ja kulutukseen sekä yhteiskunnan eriarvoistumiseen. Selvitys tukee johtopäätöksillään kehitysjärjestöjen vaatimusta siitä, että kestävän kehityksen tulisi olla politiikan keskiössä. 

”Tämä voidaan saavuttaa muun muassa tekemällä seuraavista hallitusohjelmista kestävän kehityksen hallitusohjelmia ja laatimalla kansallinen, vuoteen 2030 ulottuva tiekartta vahvistamaan politiikan tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta”, sanoo hankkeen johtaja Satu Lähteenoja Demos Helsingistä. 

Tulevalla hallituskaudella Suomen tulisikin siirtyä kohti kokonaisvaltaista globaalin vastuun politiikkaa, jossa velvoitetaan eri hallinnonalat seuraamaan toimintansa vaikutuksia myös kehittyvissä maissa. Tällä hetkellä Suomi tukee globaalia kestävää kehitystä pääasiassa kehitysyhteistyöllä. Lappalaisen mukaan tämä ei kuitenkaan riitä. 

“Myös muulla Suomen politiikalla on vaikutusta siihen, miten kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan globaalisti. Suomen taakkana on muille maille aiheutettu ympäristöjalanjälki sekä poliittisten päätösten ihmisoikeusvaikutukset. Siksi tarvitaan kokonaisvaltaista ja kestävää globaalin vastuun politiikkaa”, Lappalainen muistuttaa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Kanner 
Kestävän kehityksen asiantuntija 
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo 
jussi.kanner@fingo.fi 
p. 040 7544 883 

Rilli Lappalainen 
Vaikuttamistyön johtaja 
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo
rilli.lappalainen@fingo.fi 
p. 050 561 3456 

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Elimäenkatu 25-27, 5krs.
00510 HELSINKI

358 50 317 6690http://www.fingo.fi

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Innovaatioilla voidaan vähentää köyhyyttä maailmalla – osallistaminen tärkeää ratkaisujen löytämisessä15.7.2019 17:14:08 EESTTiedote

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon maanantaina 15.7. järjestämässä SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa ”Loppuuko köyhyys maailmasta innovaatioilla” pohdittiin, kuinka innovaatiot voivat auttaa köyhyyden vähentämisessä. Keskustelijat korostivat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen osallisuuden merkitystä ratkaisujen löytämisessä.

Järjestöt: Kestävä kehitys näkyy historiallisen läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa3.6.2019 13:20:27 EESTTiedote

”Kestävä kehitys näkyy historiallisen hyvin ja läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa. Kehityspolitiikassa erityisen hyvää on muun muassa pitkäjänteisyyden korostaminen ja tiekartan luominen YK-tavoitteiden saavuttamiseksi. Järjestöjen laadukkaaseen työhön on myös luvassa lisärahoitusta”, sanoo vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta.

Fingon vaalipaneelin ehdokkailta vahva tuki EU:n kehitysyhteistyölle ja ilmastoteoille25.5.2019 18:09:25 EESTTiedote

Yksi kevään viimeisistä vaaliväittelyistä käytiin Maailma kylässä -festareilla. Fingon Mihin menet Eurooppa? -paneelissa kuuden suurimman puolueen ehdokkaat haastoivat toisiaan kehityskysymyksistä, ilmastopolitiikasta sekä kestävästä kehityksestä. Mukana keskustelussa olivat Heidi Hautala (vihr.), Olli Kotro (ps.), Silvia Modig (vas.), Tuulia Pitkänen (sd.), Pekka Puska (kesk.) ja Aura Salla (kok.).

Ilmasto-oikeudenkäynti: EU-tuomioistuin tunnusti ilmastonmuutoksen vaikutuksen ihmisiin, mutta hylkäsi perheiden oikeusjutun22.5.2019 10:29:09 EESTTiedote

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on hylännyt perheiden ilmastokanteen EU:n riittämättömästä ilmastopolitiikasta menettelytapaan vedoten. Oikeus katsoi, että perheillä ja nuorilla, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa, ei ole oikeutta haastaa oikeudessa EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitetta. Oikeus kuitenkin tunnusti, että ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin eurooppalaisiin monin tavoin. Kanteen nostaneet perheet ja saamelaisnuoret aikovat valittaa päätöksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme