Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Finland tryggar skötseln av ryska soldaters och krigsfångars gravplatser och minnesmärken inom sitt territorium – vandalismen mot gravplatserna måste fördömas

Jaa
Sedan krigsslutet har Finland förbundit sig att sköta ryska (sovjetiska) soldaters och krigsfångars gravar på finskt territorium. Genom statsfördraget från 1992 har man bilateralt kommit överens om saken med Ryska federationen. Det hör till en rättsstats och en civiliserad stats principer att iaktta överenskommelser och också att respektera den främmande maktens stupade soldater, och den här principen följer vi i Finland.

De sovjetiska soldaternas gravplats i Stensböle har vandaliserats i slutet av februari 2023. En brottsanmälan har gjorts. Tidigare har motsvarande vandalism konstaterats på vissa andra orter där objekt förvaltas av finska staten. Vandalism mot gravplatser är inte tillåtet, de avlidna ska respekteras i enlighet med Finlands lagar.

Skötseln av ryska soldaters gravar i Finland baserar sig på en överenskommelse mellan Finlands regering och Ryska federationens regering om samarbete för att värna minnet av finländska soldater som stupat i Ryssland under andra världskriget och ryska (sovjetiska) soldater som stupat i Finland. Bakgrunden till avtalet är bestämmelserna i konventionen som ingicks i Geneve den 12 augusti 1949. Enligt avtalet ska Ryska federationens regering på motsvarande sätt trygga skyddet av och rätten att bevara begravningsplatser och minnesmärken för finländska soldater på ryskt territorium.

"Enligt myndigheternas riktlinjer kan samarbetet kring de stupade soldaterna enligt statsfördraget mellan Finland och Ryssland fortsätta också i nuläget. Statsfördraget gäller fortfarande och förpliktar finska staten att sköta gravarna. Vandalism mot gravplatser ska fördömas. Om gravplatserna utsätts för vandalism eller annan osaklig verksamhet övergår ärendet till polisundersökning”, berättar direktör Anu Liljeström från Regionförvaltningsverket i Östra Finland.

I Finland ansvarar Minnesföreningen för krigsdöda för de praktiska åtgärderna i statsfördraget och Regionförvaltningsverket i Östra Finland ansvarar för skötseln av gravarna. I praktiken har Regionförvaltningsverket i Östra Finland ingått avtal med olika parter om skötseln av ryska gravplatser och monument. Det handlar om att hedra minnet av de ryska soldater som stupat i Finland till följd av andra världskriget. Regionförvaltningsverket i Östra Finland beviljar också statsunderstöd för skötseln av finländares hjälte- och civilbegravningsplatser i överlåtna områden och för skötseln av evakuerades hjältegravar.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information om gravplatserna:
Ordförande Pertti Suominen, 0503557222, Minnesföreningen för krigsdöda, fornamn.efternamn@sotavainajat.net


Mer information om skötseln av gravplatserna:
direktör Anu Liljeström, 0295 016 224, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, fornamn.efternamn@rfv.fi


Mer information hos polisen:
viestinta.helsinki@poliisi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme