Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Finlandia-talo palvelee perusparannuksen ajan – väistötila Pikku-Finlandian hankesuunnitelma päätöksentekoon

Jaa

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy vuoden 2022 alussa. Perusparannus kestää noin 2,5 vuotta. Väistötila on keskeinen osa perusparannuksen toteutuksen vaiheittaista järjestelyä. Finlandia-talo jatkaa toimintaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan osin väistötilassa. Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta Finlandia-talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja myös matkailijoille ja kaupunkilaisille.

Pikku-Finlandia sijoittuu Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliselle katuaukiolle.  Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.
Pikku-Finlandia sijoittuu Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliselle katuaukiolle. Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.

"Pikku-Finlandiasta halutaan tehdä kaikille avoin, viihtyisä olohuone Töölönlahdelle. Tilaan on suunniteltu erikokoisia yhdistettäviä monikäyttötiloja, joissa voi järjestää kongresseja, juhlia ja muita tapahtumia. Keittiö palvelee sekä tapahtumia että tilassa toimivaa kahvila-ravintolaa. Lisäksi tilaan on tulossa Design & Deli Shop sekä avoin Galleria Pikku-Finlandia, jossa voi järjestää näyttelyitä. Ulos rakennetaan kutsuva terassi, jonka tavoitteena on luoda urbaani juhla- ja festivaalialue kehittyvälle Töölönlahden alueelle", kertoo Finlandia-talo Oy:n toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Väistötilan ansiosta perusparannuksen kesto lyhenee noin 1,5 vuodella, mikä vähentää remontista aiheutuvaa haittaa Töölönlahden alueen muille käyttäjille. Lisäksi Finlandia-talo pystyy palvelemaan asiakkaitaan koko perusparannuksen ajan, vaikka pienimmillään tilat ovat noin neljännes normaalisti käytössä olevista asiakastiloista.

Pikku-Finlandian suunnitelmat poliittiseen päätöksentekoon

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee Pikku-Finlandian hankesuunnitelmaa 23.1.2020. Hankesuunnitelman hyväksyy lopullisesti kaupunginhallitus.

Pikku-Finlandia rakennetaan Karamzininrannan katuaukiolle, joka sijaitsee Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston välissä. Paviljonki sulautuu maisemaan ja ilmentää hyvin suomalaista arkkitehtuuria.

Väistötilan suunnitteluratkaisu on kehitetty yhteistyössä kaksivaiheisena studioharjoitustyönä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Väistötilan tavoitteena on toteuttaa kaupungin puurakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita siten, että rakennuksen osia voidaan jatkossa siirtää ja muokata muuhun väistötilakäyttöön esimerkiksi koulujen tai päiväkotien tarpeeseen.  Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta.

Vuonna 2019 Helsingin kaupunki rakennutti noin 20 uutta väliaikaista paviljonkirakennusta päiväkotien ja koulujen käyttöön. Kaikkiaan väliaikaisia rakennuksia on käytössä noin 50.

”Finlandia-talo on Helsingille merkittävä arkkitehtonisena maamerkkinä ja elävänä kongressikeskuksena, joka mahdollistaa monipuolisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisen pääkaupungissa. Meidän tavoitteenamme on elävä ja monipuolinen, kaupunkilaisille ja matkailijoille houkutteleva Töölönlahti. Finlandia-talon peruskorjaus on sekä rakennussuojelullinen haaste että haaste Helsingin matkailulle. On hienoa, että tähän tilanteeseen saamme kaupunkia ja Töölönlahden aluetta palvelevan ja Helsingin kiertotaloustavoitteisiin kiinnittyvän uuden väistötilan, jossa haasteet käännetään mahdollisuuksiksi”, toteaa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Rakennuksen pinta-ala on 2 750 bruttoneliömetriä. Sen enimmäishinta on 9,9 miljoonaa euroa. Pikku-Finlandian rakennustyöt alkavat kevätkesällä 2021 ja se valmistuu loppuvuodesta. Rakennus avautuu alkuvuonna 2022.

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy alkuvuonna 2022. Työ valmistuu ja otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus 2024.

Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliaikaiset liikenteen järjestelyt suunnitellaan siten, että kaupunkilaisten liikkuminen alueella on turvallista, sujuvaa ja viihtyisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perusparannushanke
Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala
Sari Hildén
Vs tekninen johtaja
p. 050 5592125, soittopyynnöt toivotaan tekstiviestillä
sari.hilden@hel.fi

Finlandia-talo Oy
toimitusjohtaja Johanna Tolonen
p. 040 551 3168
johanna.tolonen@finlandiatalo.fi

Kuvat

Pikku-Finlandia sijoittuu Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliselle katuaukiolle.  Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.
Pikku-Finlandia sijoittuu Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliselle katuaukiolle. Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.
Lataa
Pikku-Finlandian ansioista Finlandia-talo pystyy tarjoamaan palveluitaan myös koko perusparannuksen ajan ja samalla uudistamaan tarjontaansa. Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.
Pikku-Finlandian ansioista Finlandia-talo pystyy tarjoamaan palveluitaan myös koko perusparannuksen ajan ja samalla uudistamaan tarjontaansa. Työryhmä: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen.
Lataa
Tunnelmaluonnos kahvilasta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen.
Tunnelmaluonnos kahvilasta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen.
Lataa
Tunnelmaluonnos ulkoa. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen.
Tunnelmaluonnos ulkoa. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Helsinki selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä1.7.2020 12:18:56 EESTTiedote

Eteläsataman lahti on yksi Helsingin keskeisimmistä historiallisista ranta-alueista ja on osa merellisen Helsingin kansallismaisemaa. Alueen jatkosuunnittelun tueksi on valmistunut kaksi Helsingin kaupungin tilaamaa konsulttiselvitystä. Ne ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Itä-Helsingin keskustan uudet tuulet – arkkitehtuurikilpailun ehdotukset kommentoitavana30.6.2020 12:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupungin järjestämä kansainvälisen Itä-Helsingin keskusta -ideakilpailun toisen vaiheen kilpailutyöt ovat valmiit. Töitä voi kommentoida verkossa elokuun puoliväliin asti. Kilpailun tuomaristo ottaa kommentit huomioon osana päätöstään ja kilpailu ratkeaa syksyllä. Kilpailun jälkeen Itäkeskuksen ja sen lähiympäristön alueelle laaditaan kehittämisperiaatteet, joissa kilpailun lopputulos huomioidaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme