Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Finlandia-talo uudistuu 2020-luvulle – hankesuunnitelma etenee päätöksentekoon

Jaa

Finlandia-talon uuden toiminnan suunnittelussa ja perusparannuksessa vaalitaan Alvar Aallon arvokasta työtä, mutta tuodaan rakennukseen ja sen palveluihin samalla uutta. Finlandia-talo pysyy avoinna asiakkaille koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta. Mittavan perusparannuksen suunnitelmat ovat valmistuneet poliittiseen päätöksentekoon.

Finlandia-sali, kuva: Finlandia-talo Oy
Finlandia-sali, kuva: Finlandia-talo Oy

”Kaupunkistrategian mukaan Helsinki panostaa kulttuurin ja urheilun suurtapahtumiin sekä kongressien houkutteluun ja luomiseen.  Arkkitehtuuriltaan arvokkaan Finlandia-talon uudistus on tärkeä palanen tämän strategian toteutusta”, toteaa kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee perusparannuksen hankesuunnitelmaa 7.2.2019. Hankesuunnitelman hyväksyy lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Finlandia-talon vuonna 1971 valmistunut päärakennus on pian 50-vuotias. Kuntotutkimusten perusteella talo on laajan perusparannuksen tarpeessa.  Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Uudet kuluttajille suunnattavat palvelut saavat tilat talon suojelua kunnioittaen.

Perusparannuksen suurimpia haasteita on nykyaikaisen tekniikan sovittaminen huomaamattomasti rakennukseen. Talotekniikan järjestelmät uusitaan kauttaaltaan. Talon sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan.

”Finlandia-talo on yksi Alvar Aallon päätöistä ja kansainvälisesti merkittävä arkkitehtuurikohde. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Finlandia-talon perusparannuksen suunnittelijoiden kanssa ja odotamme innolla yhteistyön jatkuvan ”, toteaa toimitusjohtaja Tommi Lindh Alvar Aalto -säätiöstä.

Hankesuunnitelmien perusteella lasketut rakentamiskustannukset ovat 119 miljoonaa euroa. Finlandia-talon julkisivut vaihdetaan korjauksen yhteydessä, materiaali valitaan tämän vuoden lopussa. Julkisivujen osuus kustannuksista on noin 12-15 prosenttia, josta julkisivun materiaalikustannus on alle puolet. 

Uudistuksessa laajennetaan talon tarjontaa kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Perusparannus alkaa keväällä 2022. Työ valmistuu ja otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus kesällä 2024. Finlandia-talo on avoinna kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan, sillä talon kupeeseen Karamzininrantaan nousee väliaikainen Pikku-Finlandiaksi nimetty rakennus.

”Töölönlahden alueesta on syntymässä Helsingin uusi kiinnostava kaupunkitila. Pikku-Finlandia ja Finlandia-talon uudet palvelut ovat tärkeitä myös Helsingille matkailu- ja tapahtumakaupunkina," sanoo kaupunkimarkkinoinnista vastaava toimitusjohtaja Laura Aalto Helsinki Marketingista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perusparannushanke
Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala
Sari Hildén
Rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö
p. 050 5592125, soittopyynnöt toivotaan tekstiviestillä
sari.hilden@hel.fi

Finlandia-talo Oy
toimitusjohtaja Johanna Tolonen
p. 040 551 3168, johanna.tolonen@finlandiatalo.fi

Kuvat

Finlandia-sali, kuva: Finlandia-talo Oy
Finlandia-sali, kuva: Finlandia-talo Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme