Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors beviljar 100 000 euro ur sin katastroffond till tyfonhärjade Filippinerna

Dela

Tyfonen Rai har påverkat åtminstone 2,3 miljoner människors liv. Medlen används till nödvändig hjälp och förberedelser för kommande katastrofer.

Tyfonen Rais förödelse städas upp i staden Cebu. Bild: Philippine Red Cross
Tyfonen Rais förödelse städas upp i staden Cebu. Bild: Philippine Red Cross

Finlands Röda Kors beviljar 100 000 euro ur sin katastroffond för att hjälpa dem som drabbats av tyfonen Rais framfart på Filippinerna.

Tyfonen som slog till på Filippinerna på torsdag förra veckan har påverkat åtminstone 2,3 miljoner människors liv. Det var fråga om världens kraftigaste tropiska storm i år.

Stormen orsakade skyfall, översvämningar och jordskred. Trafik- och kommunikationsförbindelserna är på flera ställen avbrutna och vattentillgången är störd. Även sädesskörd har gått förlorad. Cirka 139 000 byggnader har förstörts helt eller delvis. Definitiv information till exempel om antalet döda har ännu inte erhållits.

”Vi är oroliga över hur mycket siffrorna ännu kommer att öka, eftersom alla kommunikationsförbindelser inte har kunnat återupprättas och det inte har gått att komma in till alla de katastrofdrabbade områdena”, berättar internationella Röda Korsets (IFRC) katastrofhanteringsdelegat Eve Savonkari i Filippinernas huvudstad Manila.

Med biståndsmedlen stöds Filippinernas Röda Kors biståndsoperation via internationella Röda Korset. Filippinernas Röda Kors biståndsarbetare och frivilliga delar som bäst ut bland annat vatten, hygienförpackningar, mat och skydd på de drabbade områdena.

”Just nu behövs mest dricksvatten, mat, skydd och nödvändiga hushållsförnödenheter samt återförening av familjer. Mera långvarig hjälp behövs till exempel för att återupprätta inkvartering och näringsgrenar samt för att minska risker som katastrofer orsakar”, berättar Savonkari.

Filippinernas Röda Kors hade redan på förhand förberett sig på stormen till exempel genom att stöda myndigheterna vid evakuering och reservera biståndsförnödenheter i beredskapslager. Klimatförändringen har emellertid gjort att stormarna är allt kraftigare och vanligare och det är allt svårare att återhämta sig från dem. Mera hjälp behövs.

”På de flesta tyfondrabbade områdena är fattigdomsprocenten högre än genomsnittligt och många samhällen får sin utkomst från jordbruk och fiske. Tyfonen befaras påverka människornas utkomst i synnerligen hög grad under de kommande månaderna på grund av att skörden har förstörts. Hjälpbehovet kommer att fortsätta länge”, förutspår Savonkari.

Mer information:

Chef för den internationella programverksamheten, Toni Jokinen, 040 652 9807

Producent, internationell kommunikation, Teija Laakso, 040 635 8191 (21.–22.12.)

Nyckelord

Bilder

Tyfonen Rais förödelse städas upp i staden Cebu. Bild: Philippine Red Cross
Tyfonen Rais förödelse städas upp i staden Cebu. Bild: Philippine Red Cross
Ladda ned bild
Förödelse i staden Bacolod efter tyfonen Rai.  Bild: Philippine Red Cross
Förödelse i staden Bacolod efter tyfonen Rai. Bild: Philippine Red Cross
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum