Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors ger 10 miljoner euro för att hjälpa de mest utsatta i Ukraina

Dela
Finlands Röda Kors ger ur sin katastroffond 10 miljoner euro till internationella Röda Korsets kontanthjälpsprogram, med vilket man stöder de mest utsatta människorna i Ukraina. Den instundande vintern och hemmen som förstörts i anfallen ökar hjälpbehovet.
Internationella Röda Korsets kontanthjälpsprogram hjälper människor i Ukraina att sköta sina basbehov, till exempel att skaffa mat och mediciner.  Bild: Marko Kokic / IFRC
Internationella Röda Korsets kontanthjälpsprogram hjälper människor i Ukraina att sköta sina basbehov, till exempel att skaffa mat och mediciner. Bild: Marko Kokic / IFRC

Medlen som beviljas ur katastroffonden styrs till Röda Korsets internationella förbunds kontanthjälp på olika håll i Ukraina.

– När vintern blir kallare och anfallen fortsätter blir det svårt för människorna att klara sig. Priserna på boende och mat har stigit kraftigt och uppvärmningen är bekymmersam speciellt på områden där hem och energiverk har blivit förstörda, beskriver chefen för Finlands Röda Kors internationella katastrofhjälp Marko Korhonen situationen.

Röda Korset styr kontanthjälpen till personer, som avgiftsfritt inkvarterar människor som flytt från andra ställen i Ukraina samt tidigare soldater som invalidiserats innan den nuvarande krisen och vilkas pension inte räcker till för basbehoven i vardagen.

– Dessa grupper har valts utgående från deras sårbarhet och för att de inte erbjuds tillräckligt med annan hjälp. I och med att konflikten drar ut på tiden har familjerna som inkvarterar flyktingar blivit tvungna att tänja på sina resurser till det yttersta. Svårt invalidiserade soldater har för sin del ett synnerligen lågt socialskydd, som det är mycket svårt att klara sig på då priserna stiger. Dessa personer är beroende av hjälpmedel eller hjälp av andra människor och därför är de med sina familjer speciellt utsatta, berättar Korhonen.

Internationella Röda Korset genomför biståndsprogrammet tillsammans med Ukrainas Röda Kors och landets myndigheter och med programmet nås drygt 600 000 människor. Understödet ges till de registrerade under fyra månader.

Biståndssumman på 10 miljoner euro kommer att delas ut i sin helhet före juli månad nästa år.

Kontanthjälpen svarar på individuella behov

Ett understöd som ges direkt i kontanter eller på betalkort är en flexibel stödform i omständigheter där människornas situation och behov varierar. Stödmottagaren kan själv besluta vad hen använder den erhållna summan till.

– Enligt vår erfarenhet är kontanthjälp en effektiv stödform, då den används för basbehov, till exempel mat, boende, uppvärmningskostnader, mediciner eller bussbiljetter. Mitt i nöden är det också viktigt för alla att själv kunna fatta beslut som gäller det egna livet, påpekar Korhonen.

Stödet på 10 miljoner till kontanthjälpsprogrammet är ett av de största enskilda understöden i Finlands Röda Kors historia.

– Understödssumman är betydande, för nöden är stor. Vi är synnerligen tacksamma för donationerna vi fått till katastroffonden, för de möjliggör långsiktigt stöd till dem som mest behöver hjälp, konstaterar Korhonen.


Donationer för att hjälpa de drabbade i Ukrainakrisen
 

Ge ett bidrag via våra webbsidor rodakorset.fi/ge-ettbidrag/ukrainakrisen 

Skicka textmeddelandet SPR15 till numret 16499 (15 €) 

Via MobilePay till nummer 11646 

Betala bidraget direkt till kontot OP FI52 5000 0120 4156 73. Mottagare: Röda Korset. Referens: 6020. 

Ytterligare upplysningar: 

Chef för internationell katastrofhjälp Marko Korhonen, tfn 040 120 9728  

Kommunikationssakkunnig Sari Häkkinen, tfn 040 664 3236

Nyckelord

Bilder

Internationella Röda Korsets kontanthjälpsprogram hjälper människor i Ukraina att sköta sina basbehov, till exempel att skaffa mat och mediciner.  Bild: Marko Kokic / IFRC
Internationella Röda Korsets kontanthjälpsprogram hjälper människor i Ukraina att sköta sina basbehov, till exempel att skaffa mat och mediciner. Bild: Marko Kokic / IFRC
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Namnet kan försvåra karriärsavancemang – Veckan mot rasism uppmuntrar att ingripa i diskriminering i arbetslivet20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Enligt undersökningar utsätts personer med utländsk bakgrund nästan dubbelt oftare än den övriga befolkningen för diskriminering när det gäller att avancera i arbetskarriären. Veckan mot rasism som startar 20.3 fokuserar i år på diskriminering som upplevs i arbetslivet. Under veckan premieras också fördomsfria föregångare som genom sin verksamhet har främjat likabehandling.

Nimi voi vaikeuttaa uralla etenemistä – Rasisminvastainen viikko kannustaa puuttumaan työelämän syrjintään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Tutkimusten mukaan ulkomaalaistaustaiset kohtaavat työuralla etenemiseen liittyvää syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin muu väestö. 20.3. starttaava Rasisminvastainen viikko keskittyy tänä vuonna työelämässä koettuun syrjintään. Viikolla palkitaan myös Ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum