Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors hjälper att bygga reservsjukhus för HUS

Dela

Finlands Röda Kors har rest tre tält för modellutrymmen för ett reservsjukhus vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS). Tälten finns i parkeringsutrymmena på Mejlans sjukhusområde och i dem vårdas vid behov coronaviruspatienter.

Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors

– Tälten har byggts upp för testning och modellering av vårdutrymmen. Om HUS får behov av att grunda ett tilläggssjukhus, har de en modell som konstaterats vara bra och som kan användas för att ta i bruk flera tält, berättar Virpi Teinilä från Finlands Röda Kors.

Tälten, som byggts upp av Röda Korset och utrustats av HUS, inrymmer tiotals patienter som behöver intensiv- och bäddavdelningsvård.

Röda Korset har under den här exceptionella våren utnyttjat sin erfarenhet och expertis från internationella kris- och katastrofsituationer. Tälten, som används ute i världen för katastrofberedskapsenheter, har nu monterats till Triage-enheter. Sådana har under mars och april levererats till flera sjukvårdsdistrikt: Raseborg, Hyvinge, Tavastehus och Mariehamn. Enheterna planeras alltid i samarbete med beställaren.

– Finlands Röda Kors upprätthåller beredskap för ett fältsjukhus, en hälsostation samt en mobil hälsostation. Dessa enheter har omedelbar aktionsberedskap. Enheterna kan användas för katastrofhjälp både utomlands och i vårt eget land, berättar Teinilä.

Reservsjukhuset som modelleras i parkeringsutrymmet har planerats tillsammans med sakkunniga vid HUS och Röda Korsets katastrofberedskapsenheter. Vid uppbyggandet av modelltälten har Finlands Röda Kors frivilliga haft en betydande roll.

– Vi bestämde oss för att planera reservsjukhuset i Mejlans, för där kan vi bäst ordna alla nödvändiga stödfunktioner, och lokalerna kan byggas så att de lätt kan anpassas enligt behov. Planeringen och genomförandet har framskridit väl och de strukturer som krävs för reservsjukhuset är nu i skick, så att patientplatserna snabbt kan tas i bruk om situationen kräver det. Det reservsjukhus som nu planerats är också en investering i krishanteringen i framtiden, säger verksamhetsdirektör Antti Vento på HUS som ansvarar för reservsjukhusets funktioner.

Ytterligare upplysningar:

Logistikchef Ari Mäntyvaara, Finlands Röda Kors, tfn 040 844 3598
Koordinator för katastrofberedskapsenheterna Virpi Teinilä, Finlands Röda Kors,tfn 040 840 2860
Kommunikationssakkunnig Mari Mäkinen, Finlands Röda Kors, tfn 040 664 7779

Bilder

Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild
Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Foto: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Länkar

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum