Skills Finland ry

Finlands yrkesskickligaste lyfts fram i Mästare

Dela
Semifinalerna i FM-tävlingen Mästare i yrkesskicklighet ordnas i månadsskiftet januari–februari runt om i Finland. De bästa inom varje gren möts i maj på Mästare2023-evenemanget i Esbo.
Mästare2023 ordnas i Esbo den 8–11 maj.
Mästare2023 ordnas i Esbo den 8–11 maj.

Mästare-semifinalerna ordnas 30.1–3.2.2023 vid sammanlagt 30 yrkesläroanstalter runt om i Finland. 1646 studerande anmälde sig till semifinalerna och de tävlar i 47 grenar. Fem av grenarna är MästarePLUS-grenar som är avsedda för studerande i behov av särskilt stöd.

Vinnarna i semifinalerna fortsätter till finalerna för att tävla om finskt mästerskap. Finalerna ordnas i Esbo den 8–11 maj med ungefär 500 finalister från olika yrkesområden. I Esbo tävlar även högstadieelever i Mästare9-tävlingens final. Kvalen i Mästare9 genomfördes enligt en hybridmodell, där en del av kvaltävlingarna ordnades i yrkesläroanstalter och en del med hjälp av virtuellt rymningsspel. Sammanlagt deltog nästan 12 000 högstadieelever i kvaltävlingarna.

"Jag är mycket glad över att vi fick väldigt många deltagare i Mästare-semifinalerna. Deltargarmängden är en av de största i Mästare-historien", konstaterar Thomas Vasenius, tävlingschef för Mästare2023.

Mästare2023 Esbo

Mästare2023 Esbo -evenemanget ordnas i Hagalunds idrottspark. Övriga evenemangsplatser är till exempel Omnias verksamhetsställe i Finno, Keuda och StadinAO. Huvudansvarig arrangör för evenemanget är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live fungerar som samarbetspartner och är med och ordnar MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland rf.

Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället. Utöver tävlingsgrenarna förekommer aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural). Mästare2023 är ett öppet tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens.

Tävlingarna i Esbo utstrålar kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #OlePro.

Nyckelord

Kontakter

Thomas Vasenius
Tävlingschef, Mästare2023 Esbo
thomas.vasenius@omnia.fi
043 824 4169


Petri Hörkkö
Mästare-chef, Skills Finland
petri.horkko@skillsfinland.fi
050 523 9696

Bilder

Mästare2023 ordnas i Esbo den 8–11 maj.
Mästare2023 ordnas i Esbo den 8–11 maj.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland rf främjar yrkesutbildningens kvalitet och dragningskraft genom tävlings- och träningsverksamhet. Vårt mål är att tillsammans med våra samarbetspartners skapa världens starkaste yrkeskunnande.

Tillsammans med våra samarbetspartner ordnar vi årligen yrkesutbildningens storevenemang Mästare och skickar Finlands officiella yrkeslandslag till internationella yrkesskicklighetstävlingar. Vi publicerar även webbtjänsten Mitt yrke, som berättar om alternativen inom yrkesutbildningen för högstadieelever.

Skills Finland r.f. år 1993 grundade, icke-vinstdrivande, föreningen. Skills Finland rf:s stödgrupper är utbildnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen och de läroanstalter som utövar yrkesutbildning samt centrala aktörer inom arbetsmarknads- och utbildningssektorn.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum