Wolfcom

Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja on Hilja-mummin maksapiiras

Jaa

Suomalaiseen ruokaperinteeseen erikoistunut Finnjävel haastoi kaikki perinneruuan ystävät ja taitajat etsimään unohdettuja entisajan makuja. Kilpailun avulla löydetyistä resepteistä keittiömestari Tommi Tuominen luo modernisoituja versiota Michelin-tähtiravintola Finnjävelin ruokalistalle. Reseptiehdotuksia tuli runsain mitoin, mutta voittajaresepti erottui heti edukseen: ”Tämän on pakko olla hyvää!”

Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.
Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.

”Reseptiehdotuksia tuli taas ilahduttavan paljon. Oli mahtavaa käydä niitä läpi ja huomata paitsi ruokalajien laaja kirjo, myös se, että Suomessa edelleen vaalitaan ruokaperinteitä. Vaikka olemme koko taipaleemme ajan keränneet vanhaa reseptiikkaa, oli maksapiiras tiimillemme jostain syystä ihan uusi tuttavuus. Resepti kiinnitti huomioni, sillä maistamattakin jo tiesin, että sen on pakko olla hyvää. Pääraaka-aine on sama kuin Finnjävelin rakastetussa maksamoussessa, mutta muuten maksa on ihan eri muodossa”, kommentoi Finnjävelin keittiötä luotsaava Tommi Tuominen.

Voittajaresepti löytyi reseptin kisaan ilmoittaneen Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), jäämistöstä löytyneestä sinikantisesta vihkosta, jonka kanteen nuori Hilja oli raapustanut koukeroisella käsialalla vuosiluvun 1912.

”Leppävirralta kotoisin oleva Hilja oli ison talon emäntä ja laittoi ruokaa suurelle porukalle. Kotitaloustaitoja hän oli opiskellut Koivumäen kansanopistossa Kuopiossa. En ole itse maistanut Hiljan tekemää maksapiirasta - tai se ei ainakaan ole tehnyt pieneen poikaan niin lähtemätöntä vaikutusta, että muistaisin. Olen kiinnostunut historiasta ja reseptivihkon löytyminen ja dokumentointi oli jo sinänsä hienoa. Upea huipentuma tarinalle on, että mummini muistiinpanoista löytyneestä reseptistä modernisoitua maksapiirasta pääsee nyt nauttimaan Michelin-tähtiravintolassa”, kertoo Immonen.

Reseptin finnjävlaus eli modernisointi lähtee aina liikkeelle perinnereseptiin ja sen tarinaan tutustumisella. Maksapiiraan alkuperää selvitettäessä kävikin ilmi, että ruokalaji on esiintynyt useissa medioissa ollen vuosisadan vaihteen hittiresepti, joka on sittemmin painunut unholaan.

“Kuten modernisoinnissa yleensä, halusimme löytää maksapiiraaseen lähestymistavan, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta kuitenkin ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin ja ravintolamme vaatimuksiin sopiva. Vanhat reseptit ovat usein rakenteeltaan aika robusteja ja maultaan raskaita ja rasvaisia, joten tuunaamme niitä usein kevyempään ja hienostuneempaan suuntaan. Punaisena lankana on kuitenkin se, että ruokalaji on edelleen maullisesti tunnistettavissa, vaikka muuten olisikin muuttanut muotoaan radikaalisti”, kertoo Tuominen ja jatkaa: “Maksapiiraan rakennetta siloteltiin ja reseptiä kevennettiin, jotta se sopii paremmin usean ruokalajin menuun. Mutta muuten resepti on erinomaisen maukas ja finnjävlattu versio jopa aika lähellä alkuperäistä.”

Suomalaiset ruokaperinteet maailmankartalle

Tommi Tuomisen salonkikelpoiset versiot klimppisopasta, kanaviillokista sekä muista suomalaisista perinneresepteistä pääsevät ruokamaailman kartalle, kun Finnjävel Salonki avaa pop-up ravintolan luksushotelli Como The Halkinissa Lontoon Belgraviassa maaliskuussa 2023.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaisen ruokakulttuurin aarteita tarjotaan fine dining -konseptilla maamme rajojen ulkopuolella. Olemme todella innoissamme ja ylpeitä, että tämä pandemian takia lykkääntynyt hanke vihdoin toteutuu ja pääsemme esittelemään suomalaista ruokaperinteitä kansainvälisille vieraille ja vieläpä näin merkittävän kumppanin kanssa”, iloitsee ravintoloitsija Timo Linnamäki, joka on toiminut hankkeen puuhamiehenä.  

Suomi-aiheisen Pop-upin Gin-tarjoilusta huolehtii artesaanijuomiin erikoistunut Helsinki Distilling Company.

Ravintola Finnjävel

Finnjävel tarjoaa suomalaiset luonnonantimet ja perinnereseptit kaikilla aisteilla nautittavina, modernisoituina makuelämyksinä. Finnjävelissä on kaksi puolta: mutkaton Sali tarjoaa suomalaista ikisuosikeista jalostettuja annoksia läskisoosista karjalanpiirakkaan ja Michelin-tähdellä palkitussa Salongissa nautitaan huippukokkien tulkintoja suomalaisesta sielunmaisemasta. Salonki sai vuonna 2021 Michelin-tähden lisäksi tunnustuksen parhaasta palvelusta, nostaen suomalaisen sydämellisen vieraanvaraisuuden ravintolamaailman kartalle.  

Tommi Tuominen

Suomen ainoa kahden Michelin-tähtiravintolan kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Finnjävelin ohella Tuominen on ravintola Demon keittiömestari ja omistaja. Demo ansaitsi ensimmäisen tähtensä vuonna 2007 ja on pitänyt Michelin-tähtensä pidempään kuin mikään muu ravintola Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommi Tuominen, Finnjävel, 050 575 3799, tommi@restaurantdemo.fi

Timo Lintsi Linnamäki, Muru Dining Oy, +358 50 5187122, lintsi@murudining.fi

Haastattelu- & kuvapyynnöt: Sini Sorainen, Wolfcom Oy, 0400 39 7464, sini.sorainen@wolfcom.fi

Kuvat

Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.
Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.
Lataa
Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja löytyi Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), reseptivihkosta vuodelta 1912. Hilja ei varmasti osannut aavistaa muistiinpanoja tehdessään, että maksapiirasta tarjotaan Michelin-ravintolassa 110 vuotta myöhemmin.
Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja löytyi Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), reseptivihkosta vuodelta 1912. Hilja ei varmasti osannut aavistaa muistiinpanoja tehdessään, että maksapiirasta tarjotaan Michelin-ravintolassa 110 vuotta myöhemmin.
Lataa
Hilja-mummin ja Finnjävelin keittiömestarin Tommi Tuomisen versiot perinnereseptikilpailun voittaneesta maksapiiraasta. Reseptiä modernisoitaessa maksapiiraaseen haluttiin löytää lähestymistapa, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin sopiva.
Hilja-mummin ja Finnjävelin keittiömestarin Tommi Tuomisen versiot perinnereseptikilpailun voittaneesta maksapiiraasta. Reseptiä modernisoitaessa maksapiiraaseen haluttiin löytää lähestymistapa, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin sopiva.
Lataa
Hilja-mummin ja Finnjävelin keittiömestarin Tommi Tuomisen versiot perinnereseptikilpailun voittaneesta maksapiiraasta. Reseptiä modernisoitaessa maksapiiraaseen haluttiin löytää lähestymistapa, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin sopiva.
Hilja-mummin ja Finnjävelin keittiömestarin Tommi Tuomisen versiot perinnereseptikilpailun voittaneesta maksapiiraasta. Reseptiä modernisoitaessa maksapiiraaseen haluttiin löytää lähestymistapa, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin sopiva.
Lataa
Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja löytyi Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), reseptivihkosta vuodelta 1912. Hilja ei varmasti osannut aavistaa muistiinpanoja tehdessään, että maksapiirasta tarjotaan Michelin-ravintolassa 110 vuotta myöhemmin.
Finnjävelin perinnereseptikilpailun voittaja löytyi Timo Immosen isoäidin, Hilja Immosen (os. Ollikainen), reseptivihkosta vuodelta 1912. Hilja ei varmasti osannut aavistaa muistiinpanoja tehdessään, että maksapiirasta tarjotaan Michelin-ravintolassa 110 vuotta myöhemmin.
Lataa
Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.
Timo Immonen (vas.) lähetti isoäitinsä Hiljan reseptivihkon Finnjävelin perinnereseptikilpailuun. Lukiessaan maksapiiraan reseptin Finnjävelin keittiömestari Tommi Tuominen (oik.) ajatteli: ”Tämän on pakko olla hyvää!”.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Tehtaankatu 40 B
00150 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Viro valmistautuu matkailun uuteen ennätysvuoteen20.1.2023 13:51:48 EET | Tiedote

Viron matkailusektori valmistautuu tänä vuonna vastaanottamaan ennätysmäärän suomalaisia vieraita. Visit Estonian mukaan maa on varautunut matkailun uuteen aaltoon paremmin kuin koskaan. Siellä tehtiin kansainvälisen matkailun pysäyttäneen pandemian aikana paljon töitä sen eteen, että Viroon on taas hyvä tulla. Ympäristötietoisuuden kasvaessa lähialuematkailutrendi vahvistuu ja suomalaisen laivamatkailun kärkikohteena Viro tulee vankistamaan asemaansa entisestään.

Viro vetää ruokamatkailijoiden lisäksi puoleensa myös suomalaisia huippukokkeja9.1.2023 15:49:33 EET | Tiedote

Vuosi 2022 oli historiallinen Viron ravintolakulttuurille ja ruokamatkailulle. Asiakkaat palasivat koronasulun jälkeen takaisin palveluiden pariin ja erityisesti Suomesta tullut matkailijavirta kasvoi tasaisesti läpi vuoden. Ravintolatarjontaa ja palveluita oli tauon aikana hiottu entistä paremmaksi, mistä osoituksena Michelin-opas listasi ensimmäisenä Baltiasta juuri Viron ravintolaparhaimmiston. Toinen arvostettu kansainvälinen ravintolaopas White Guide nosti loppuvuodesta listalleen ennätysmäärän, 150 virolaista ravintolaa. Myös suomalaiset huippukokit vierailivat Virossa ja Tallinnaan avautuu helmikuussa myös ensimmäinen suomalaisen tähtikokin ravintola.

Hyperlokaalia viskiä Helsingistä – myös ohramallasta kotikaupungista28.12.2022 10:53:06 EET | Tiedote

Käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company pilotoi paitsi viskin kypsytystä helsinkiläistammesta tehdyissä tynnyreissä, tulee valmistamaan myös viskin pääraaka-ainetta, eli viskitislettä Helsingissä kasvaneesta ohrasta. Tislaamo on hankkinut viljan Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalta, jossa mallasohralajiketta kasvaa parinkymmenen hehtaarin alalla. Tämän vuoden ohrasato puitiin syyskuun alussa ja se oli edellisvuotta parempi niin kooltaan kuin laadultaan. Viljan kuivauksen, analysoinnin ja mallastuksen jälkeen helsinkiläisohra tislataan, kypsytetään ja pullotetaan Teurastamolla sijaitsevassa tislaamossa ja viskikellarissa.

Vastoinkäymisten koulima Tapio Lehtinen ei lannistu – purjehdus maailman ympäri jatkuu13.12.2022 13:19:12 EET | Tiedote

Vahvassa revanssihengessä maailman haastavimpaan purjehduskilpailuun Golden Globe Raceen syyskuun alussa startanneen yksinpurjehtija Tapio Lehtisen matka katkesi dramaattiseen onnettomuuteen 75. purjehduspäivänä. Onnettomuushetkellä kisassa toisena purjehtineen Lehtisen Asteria-purjevene upposi minuuteissa Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren rajalla. Kilpakumppaninsa pelastama ja rahtialuksen kyydissä Indonesian Jakartaan rantautunut Lehtinen suree kahdessa Golden Globe Racessa palvelleen Asteria-aluksensa kohtaloa, mutta ei lannistu. Hän valmistautuu jo seuraavaan maailmanympäripurjehduskilpailuun Galiana-purjeveneellään 12-hengen purjehdustiiminsä kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme