Espoon kaupunki - Esbo stad

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Jaa

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn keväällä.

Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy
Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Finnoon keskuksen asemakaavaa valmistellaan uudelleen syksyn 2021 aikana. Tuleva asemakaava velvoittaa pitämään huolta suojavyöhykkeestä, joka erottaa asuinrakentamisalueen arvokkaasta lintualtaasta.  

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Espoon valtuuston hyväksymän kaavan toukokuussa. Keskeiseksi asiaksi oikeuden päätöksessä nousi Finnovikenin lintukosteikon eli Finnoon vesialtaan ja sen ympäristön turvaaminen. Oikeus ei pitänyt riittävän velvoittavina toimenpiteitä, jotka lievittävät rakentamisesta ja alueen käyttäjämäärän lisääntymisestä linnuille koituvaa haittaa. 

Lintualueelle oli laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa esitettiin useita toimenpiteitä vähentämään asuinalueesta linnuille koituvaa haittaa. KHO:n mukaan hoito- ja käyttösuunnitelma ei erillisenä asiakirjana kuitenkaan ollut osa asemakaavaa, joten siinä esitettyjä toimenpiteitä ei voitu pitää kaavamääräysten tapaan velvoittavina. 

Nyt käynnistyvällä valmistelukierroksella toimenpiteet muutetaan oikeudellisesti sitoviksi kaavamääräyksiksi. Muilta osin on tarkoitus, että uusi asemakaava on sisällöltään sama kuin valtuuston vuonna 2018 hyväksymä ratkaisu. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn keväällä. 

Kaavakävelyllä tutustutaan alueeseen 

Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Sen länsipuolelle, tällä hetkellä metrotyömaana olevalle alueelle, tulee uuden metroaseman lisäksi kauppoja, palveluita ja asuinkortteleita. Nyt uudelleen valmistelussa oleva kaava mahdollistaisi alueelle koteja noin 2 700 asukkaalle.  

Asemakaavan valmisteluaineistoon voi tutustua syyskuun aikana Espoon kaupungin verkkosivuilla sekä 21.9. kello 17 järjestettävällä kaavakävelyllä. Kaavakävelyllä tutustutaan alueeseen ja rakentamisen haittoja lieventäviin toimenpiteisiin yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Tapaaminen on suunnattu etenkin alueen tuleville asukkaille, luontoharrastajille ja muille kiinnostuneille. Kaavakävelylle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Lähtöpaikka on lintutornien parkkipaikka Hyljeluodontiellä. 

Yhdistelmä ilmastoviisasta kaupunkia, luontoa ja uusiutuvaa energiaa 

Matinkylästä länteen jatkuvan metron varteen rakentuva Finnoon keskus on uusi ja omaleimainen merellinen kaupunkialue, jonka kaavoitus on ollut käynnissä kymmenkunta vuotta. Ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialueena kehitettävä Finnoo on yhdistelmä tiivistä kaupunkirakennetta, kevyttä ja julkista liikennettä, arvokasta virkistys- ja suojelualuetta sekä kestävään energiaan painottuvaa tuotantoaluetta. 

Finnoon pääkatujen ensimmäinen rakentamisvaihe on päättynyt. Asuinrakentaminen Djupsundsbäckenin ja Finnoonkallion alueilla metroaseman läheisyydessä on käynnissä ja ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle syyskuun lopussa. 

Koko Finnoosta rakentuu aikanaan noin 17 000 asukkaan kaupunginosa. 

Metro liikennöi alueelle vuonna 2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Hokkanen
aluearkkitehti
kaupunkiympäristö
Puh. +358 43 824 6862
mervi.hokkanen@espoo.fi

Kuvat

Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy
Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Epoossa vanhenevat Moderna-annokset ohjataan 2. annoksiin, immuunipuutteisille sekä sote-henkilökunnan käyttöön17.9.2021 13:18:34 EEST | Uutinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on vanhenemassa suuri erä Modernan koronarokotteita. Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä HUS päätti yhdessä kuntien kanssa käynnistää ennen rokotusasetuksen voimaan tuloa kolmansien koronavirusrokoteannosten antamisen välittömästi, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme