Espoon kaupunki - Esbo stad

Finnoon keskuksen suunnittelu etenee − uusi kaava painottaa linnustonsuojelua

Jaa

Finnoon keskuksen kehittäminen etenee Espoossa. Kaupunki on valmistellut alueelle uuden asemakaavan sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus kumosi Espoon valtuuston hyväksymän kaavan toukokuussa 2021.

Kuva Finnoon keskuksen suunnittelualueelta, linnustoaltaan ympäristöstä. Kuva: Espoon kaupunki
Kuva Finnoon keskuksen suunnittelualueelta, linnustoaltaan ympäristöstä. Kuva: Espoon kaupunki

Finnoon keskus on uusi ja omaleimainen merellinen kaupunkialue Matinkylästä länteen rakentuvan metron varrella. Finnoota kehitetään ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialueena. Se merkitsee muun muassa tiivistä kaupunkirakennetta, kevyttä ja julkista liikennettä sekä kestävään energiaan painottuvaa asuntoaluetta.  

Finnoon keskuksen kaava-aluemuodostuu asuinalueesta, voimalaitosalueestaja Finnovikenin lintukosteikon eli Finnoon vesialtaan ympäristöstä.Jätevedenpuhdistamon ylivuotoaltaaseenon vuosikymmenten mittaan asettunut rikas linnusto. Finnoon keskukseen suunniteltu rakentaminen tuo lintukosteikon lähiympäristöön lisää asukkaita ja virkistyskäyttöä.  

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan aiempi kaavaratkaisu ei turvannut riittävästi alueen linnustoarvoja. Oikeus katsoi, että hoito- ja käyttösuunnitelman toimenpiteet, joilla lievennetään virkistyskäytön lisääntymisestä linnuille koituvaa haittaa, eivät olleet riittävän velvoittavia.  

Hoito- ja käyttösuunnitelman keskeiset toimenpiteet on nyt viety sitoviksi kaavamääräyksiksi, jotka ohjaavat alueen tarkempaa suunnittelua ja toteuttamista. Asuinalueen osalta kaavaa ei ole muutettu merkittävästi.  

Hallittua virkistyskäyttöä ja näkösuojaa 

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus on valmistellut kaavan uudelleen yhteistyössä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä kaupungin luontoasiantuntijoiden kanssa. Kaavan valmisteluvaiheessa syksyllä 2021 järjestettiin kaavakävely, jolla suunnittelijat tapasivat luontojärjestöjen edustajia ja asukkaita.  

Linnusto häiriintyy eniten ihmisten liikkumisesta alueella etenkin pesimäkautena. Kaavamääräyksillä alueen virkistyskäyttöä ohjataan kauemmas linnustoalueesta. Ihmisten liikkumista alueella ohjataan selkeillä reiteillä ja opasteilla, joilla neuvotaan liikkumaan linnustoa häiritsemättä.Nykyinen, luontoharrastajien käyttämä luontoallasta kiertävä reitti säilytetään luontopolkumaisena ja laajempi virkistyskäyttö ohjataan ensisijaisesti muille alueille. 

Lintualtaan näkösuojaksi lisätään puustoa lähivirkistysalueella ja tehdään näkösuojarakenteita ja suojaistutuksia ulkoilureittien varrelle. Kaavamääräysten mukaan altaan veden laatua ja määrää tulee ylläpitää niin, että suojeltujen ja uhanalaisten lajien elinympäristöt säilyvät.  

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kaavaehdotusta 11.5.2022. Kaavan hyväksymisestä päättää valtuusto.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Patrik Otranen
aluearkkitehti
p. 043 825 0799
patrik.otranen@espoo.fi

Anja Karhula
maisema-arkkitehti
p. 046 877 3742
anja.karhula@espoo.fi

Kuvat

Kuva Finnoon keskuksen suunnittelualueelta, linnustoaltaan ympäristöstä. Kuva: Espoon kaupunki
Kuva Finnoon keskuksen suunnittelualueelta, linnustoaltaan ympäristöstä. Kuva: Espoon kaupunki
Lataa
Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Havainnekuva vesialtaasta ja tulevasta kaupunkikeskuksesta.  Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy
Finnoon vesiallas ympäristöineen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintualue. Havainnekuva vesialtaasta ja tulevasta kaupunkikeskuksesta. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo otti vaikuttavuuden kaupungin johtamisen välineeksi19.5.2022 13:26:40 EEST | Tiedote

Uudenlaista ajattelutapaa yhteiskehitettiin VTT:n kanssa. Kaupunkien täytyy huomioida päätöksenteossa taloudellisten raamien lisäksi myös paljon muita tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä alueen yritysten elinvoimaan että ihmisten hyvinvointiin. Yhdessä VTT:n kanssa rakennettiin uudenlaista mallia, jossa johtaminen ei perustu vain talouslukuihin, vaan kokonaiskestävään ja nykyistä monipuolisempaan dataan.

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 12.5.202212.5.2022 20:02:31 EEST | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa esiteltiin Espoon kaupungin koordinoimaa Future Mentors -ohjelmaa, joka on osa Espoon kesäkuussa järjestämää Eurocities-vuosikonferenssia. Ohjelman tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin kestävän kehityksen kysymyksissä. Lisäksi kuultiin esittely Vamos Espoon monipuolisesta palvelukokonaisuudesta ja tavoitteellisesta toiminnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme