Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Fira Helsingfors som filmstad på Helsingforsdagen

Dela

På Helsingforsdagen 12 juni publicerar staden en inspelad diskussion på temat filmen i Helsingfors och finlandssvensk film. Medverkande är bland annat regissören Claes Olsson och skådespelaren Linda Zilliacus, som båda är aktuella med filmatiseringen av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen, och vi får även se glimtar ur filmen. Se programmet på Helsingforskanalen från och med klockan 9.00.

Programmet Helsingfors som filmstad kan ses på Helsingforsdagen 12.6.2021 på Helsingforskanalen. Foto: Katja Tähjä
Programmet Helsingfors som filmstad kan ses på Helsingforsdagen 12.6.2021 på Helsingforskanalen. Foto: Katja Tähjä

Hur ter sig staden med filmregissörens ögon och vilken roll spelar miljön på film och hur hittar man de rätta miljöerna i Helsingfors? Vilken betydelse har böcker som inspirationskälla för manusförfattare och skådespelare? Möt regissören Claes Olsson som regisserat och producerat ett flertal finländska och utländska produktioner i Helsingfors. Skådespelaren Linda Zilliacus berättar om sitt förhållande till Helsingfors och hur det är att gestalta en romanfigur på film. Skiljer sig Stockholm och Helsingfors från varandra som inspelningsplatser och var filmar hon helst inte?

Samtalet mellan Claes Olsson, Linda Zilliacus och programledaren Mikaela Westerlund från Finlandssvenskt filmcentrum rf är inspelat på centrumbiblioteket Ode, vilket passar bra eftersom finlandssvenska filmer tenderar att bygga på litterära förlagor. Så är också fallet med Den svavelgula himlen som är en filmatisering av Kjell Westös roman med samma namn. Tre av Kjell Westös romaner Drakarna över Helsingfors, Där vi en gång gått och Den svavelgula himlen har blivit film. Av dessa har Claes Olsson producerat den förstnämnda och regisserat den sistnämnda.

Bibliotekarien Kristian Aura från Ode har tittat på statistiken och berättar hur film och TV-serier påverkar utlåningen av böcker. Och var i stan är Kjell Westö populärast?

Inspelningsplats Helsingfors
Både inhemska och utländska film- och TV produktioner är intresserade av Helsingfors som inspelningsplats och intresset bara ökar. Tidigt ute med att se stadens potential som filmkuliss var en rad amerikanska filmproducenter under kalla kriget på 1970- och 1980-talen. Tiderna förändras och förbi är de dagar då Helsingfors spökades ut till Moskva eller Leningrad. Idag får staden framstå som sitt eget charmfulla jag.

Den senaste tiden är det främst asiatiska storproduktioner som fått upp ögonen för Helsingfors. Hur det här kommer sig och varför filminspelningar är bra för Helsingfors, berättar Taina Seitsara om i ett inslag. Hon är stadens kontaktperson då filmer spelas in i staden och arbetar också med att marknadsföra Helsingfors som inspelningsplats.

Programmet har gjorts i samarbete mellan Helsingfors stad och Finlandssvenskt filmcentrum rf. Som programledare fungerar Mikaela Westerlund från Finlandssvenskt filmcentrum rf. Programmet tar ca. 39 minuter och är textat på finska. 

Helsingfors som filmstad publiceras på Helsingforskanalen lördagen 12 juni 2021. Programmet publiceras på www.helsinkikanava.fi/sv/ klockan 9.00. 

Nyckelord

Kontakter

Johanna Kumpulainen, kommunikationsplanerare, Helsingfors stad, sektorn för kultur och fritid, johanna.kumpulainen(at)hel.fi, 050 461 8209

 
Mikaela Westerlund, Finlandssvenskt filmcentrum rf, mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi, 040 548 6393

Bilder

Programmet Helsingfors som filmstad kan ses på Helsingforsdagen 12.6.2021 på Helsingforskanalen. Foto: Katja Tähjä
Programmet Helsingfors som filmstad kan ses på Helsingforsdagen 12.6.2021 på Helsingforskanalen. Foto: Katja Tähjä
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum