Fivan Kaisa Forsström: Tehtävämme on varmistaa, että eläkeyhtiöt pysyvät toimialalla

Jaa

Finanssivalvonta (Fiva) tarkastaa tänä vuonna työeläkevakuutusyhtiöitä tiheällä kammalla. Tarkastuksilla se haluaa selvittää, käyttävätkö yhtiöt työhyvinvointipalveluja asiakashankinnan välineenä.

(Työeläke-lehden 1:2020 kansikuva.)
(Työeläke-lehden 1:2020 kansikuva.)

Valvovan viranomaisen silmin on yhä enemmän alkanut näyttää siltä, että työkyvyttömyysriskin hallintapalvelujen markkinointitavat koettelevat säännellyn toimialan rajoja.

Tapasimme Fivan vakuutusvalvontaosaston päällikön Kaisa Forsströmin (kuvassa). Hän painottaa uusimmassa Työeläke-lehdessä, että eläkeyhtiöiden vastuulla on niiden oman sääntelyn tuntemus. Työeläkevakuuttajat toimivat sosiaaliturvan toimeenpanijoina, jolloin kaikki työhyvinvointipalvelujen tarjonta ei ole vapaasti sallittua toimintaa.

– Me valvojina olemme sivuroolissa. Tehtävänämme on varmistaa, että pysytään toimialalla, Forsström sanoo Työeläke-lehden helmikuun numerossa.

Tasapainoon pääsee myös eläkkeitä sopeuttamalla

Useissa maissa on luotu eläkkeiden rahoituksen kestävyyttä vahvistavia mekanismeja. Ruot-sissa on käytössä mekanismi, joka automaattisesti sopeuttaa maksussa olevia eläkkeitä. Asiasta kävi Suomessa kertomassa Pensionsmyndighetenin johtaja Ole Settergren.

– Ruotsissa käytössä olevaa maksuperusteista järjestelmää ei voi sopeuttaa nostamalla maksua, koska samalla kasvavat tulevat eläkkeet ja sitä myötä vastuut. Pelkkä maksunkorotus ei tuo järjestelmää tasapainoon, sanoo Settergren Työeläke-lehdessä.

Eläketurva on myllerryksessä Virossa. Viron presidentti ei ainakaan suoralta kädeltä vahvis-tanut sikäläisen parlamentin hyväksymää lakia. Jos laki tulee voimaan, virolaiset voivat ensi vuodesta lähtien nostaa maansa eläkerahastoihin kerätyt varat kerralla omaan käyttöönsä. Kerromme tunteita kuumentaneesta eläkepoliittisesta tilanteesta eteläisestä naapurimaasta tuoreeltaan Työeläke-lehdessä.

Työeläke 1:2020 (digilehteen)

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje ja saat sähköpostiisi digilehden aina tuoreeltaan.

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Lisätietoja:
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi
päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 050 597 1036, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

(Työeläke-lehden 1:2020 kansikuva.)
(Työeläke-lehden 1:2020 kansikuva.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme