Maahanmuuttovirasto

Flest ansökningar om finskt medborgarskap görs nu av irakiska medborgare

Dela

I år har flest ansökningar om finskt medborgarskap gjorts av irakiska medborgare. I många år har den största gruppen som ansökt om medborgarskap i Finland varit ryska medborgare.

De som nu ansöker om finskt medborgarskap är asylsökande som kom till Finland hösten 2015 och beviljades internationellt skydd. Den som beviljats internationellt skydd måste bo i Finland i fyra år innan han eller hon kan beviljas finskt medborgarskap.

För att få finskt medborgarskap krävs dessutom minst nöjaktiga kunskaper i finska eller svenska, att man uppfyller oförvitlighetsvillkoret och tillförlitligt kan styrka sin identitet. Den som ansöker om medborgarskap ska dessutom redogöra för sin försörjning och sköta sina betalningsförpliktelser såsom skatter.

Antalet ansökningar om medborgarskap från irakier ökade tydligt redan ifjol. I år har Irak gått förbi Ryssland i statistiken över ansökningar om finskt medborgarskap.

- Ryska medborgare har i praktiken alltid toppat statistiken. Att irakiska medborgare klättrar till toppen av statistiken är rentav historiskt, berättar Ulla Vainikka, direktör för ansvarsområdet.

Mellan januari och oktober 2020 har totalt 1 473 medborgarskapsansökningar kommit in från irakiska medborgare. År 2019 ansökte 1 588 irakiska medborgare om medborgarskap i Finland medan motsvarande 2018 var 972.

Mer statistik om medborgarskap finns i vår statistiktjänst statistik.migri.fi.

Nyckelord

Kontakter

Direktör för ansvarsområdet Ulla Vainikka, tfn 0295 433 249, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Länkar

Om

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum