Folkhälsan

Folkhälsan satsar på robotik i rehabiliteringen

Dela
Folkhälsan har införskaffat en gångrobot som stöder gången och rehabiliteringen hos personer med rörelsehinder på grund av t.ex. ryggmärgsskada, stroke, MS eller muskelsjukdom. Roboten är den enda i sitt slag i Norden.

- Folkhälsans beslut att köpa roboten var viktigt eftersom det öppnar helt nya möjligheter för personer med rörelsehinder, säger Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund.

Roboten Indego kommer, från och med hösten 2017, att användas vid Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Korsholm. Enheten är specialiserad på neurologiskt rehabiliterande fysio- och ergoterapi för personer med rörelsehinder. Stå- och gångträning är en stor och viktig del av träningen.

- Det är naturligt att vi inleder verksamheten i Korsholm där vi redan har ett kunnande inom rehabilitering av personer med grava rörelsehinder. Men eftersom roboten är liten och transportabel hoppas vi i framtiden kunna betjäna också i andra regioner, säger Eklund.

Folkhälsans robot fungerar också som utprovningsexemplar för personer som vill utreda om de skulle ha nytta av att införskaffa en personlig robot. Folkhälsans terapeuter bedömer varje person skilt för att se om hen har förutsättningar att börja träna med hjälp av roboten.

- Vi vill använda den nyaste teknologin inom robotik för att få en effektivare rehabilitering för de som behöver det bäst. På Folkhälsan vill vi vara två steg före när det kommer till rehabilitering, säger Joacim Sandbacka, chef för Folkhälsan Välfärds serviceproduktion i Österbotten.

Ett yttre skelett

Indego är ett robotiserat yttre stödskelett som stöder upp personer som behöver träna att stå och gå. Roboten hjälper användaren att stiga upp, träna balansen stående och gångträna mer självständigt. Den kan möjliggöra gångträning för personer som inte har krafter nog för att träna med vanliga gånghjälpmedel och kan innebära mer normal gång och längre promenadsträckor för personer som bara kan gå några få meter med andra hjälpmedel. Med hjälp av Indego kan användaren gå i mer normal takt med så nära normala och symmetriska steg som möjligt, både inomhus och utomhus.

Stödskelettet ställs in för användaren och kläs på benen och höften. Vid rehabilitering av personer med ryggmärgsskadade är Indego ett hjälpmedel som gör det möjligt för användaren att simulera gång och eventuellt bli bättre på att använda sina fungerande muskler. Roboten kan också stöda personer med t.ex. stroke-, MS och muskel sjukdomar i att lära sig använda sina muskler mera effektivt.

- Vi ser alla ivrigt framemot och få börja arbeta med roboten och tror att den kommer att ge oss stora möjligheter i rehabiliteringen, säger Eliisa Uusihaka, enhetschef på rehabiliteringsenheten i Korsholm.

Unik i Norden

Indego, som kom ut på marknaden för två år sedan, är hittills den enda i sitt slag i Norden. Roboten används i dagsläget av 6-7 organisationer i hela världen. Folkhälsan har stiftat bekantskap med roboten vid Haapsalu rehabiliteringscenter. De terapeuter som tränar med Indego får specialutbildning. Bara specialutbildade terapeuter har rättigheter att använda Indego i rehabiliteringen.

Indego är tillverkad av Parker Hannifin i tätt samarbete med flera världsledande rehabiliteringskliniker, bland annat Shepherd Center i Atlanta. Fysioline Oy är importör och leverantör av roboten i Finland.

Personer som är intresserade av att testa roboten kan boka tid från och med september 2017. Man kan antingen få rehabiliteringen ersatt via FPA eller som betalningsförbindelse från en offentlig social- och hälsovårdsinstans, eller testa roboten utan remiss som privatbetalande kund.

Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=s8mNP2cdbiE

Foton på roboten bifogade. Copyright: Parker Hannifin.
Profilbilder: Folkhälsan

Kontakter

Joacim Sandbacka
regionchef vid Folkhälsan Välfärd i Österbotten
tfn: 044 788 3647
joacim.sandbacka@folkhalsan.fi


Eliisa Uusihaka,
chef vid Folkhälsan Välfärds rehabiliteringsenhet i Korsholm
tfn: 040 8251 151
eliisa.uusihaka@folkhalsan.fi

Bilder

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000https://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Nuorten hyvinvointia voidaan tukea tutkituin keinoin22.12.2021 15:09:49 EET | Tiedote

Tuoreen väitöskirjatyön tavoitteena on ollut selvittää luokkaopetuksena tapahtuvan tietoisuustaito-ohjelman vaikutuksia 12–15 -vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Väitöskirjassa tutkittiin mm. ohjelman vaikutusta oppilaiden resilienssiin, masennusoireisiin, käyttäytymiseen ja terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Vaikka näyttöä on vielä rajallisesti, ovat nämä tulokset rohkaisevia ja viittaavat siihen, että tietoisuustaitojen opettamisesta kouluissa on hyötyä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye