Folkhälsans Förbund rf

Folkhälsan satsar på robotik i rehabiliteringen

Jaa

Folkhälsan har införskaffat en gångrobot som stöder gången och rehabiliteringen hos personer med rörelsehinder på grund av t.ex. ryggmärgsskada, stroke, MS eller muskelsjukdom. Roboten är den enda i sitt slag i Norden.

- Folkhälsans beslut att köpa roboten var viktigt eftersom det öppnar helt nya möjligheter för personer med rörelsehinder, säger Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund.

Roboten Indego kommer, från och med hösten 2017, att användas vid Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Korsholm. Enheten är specialiserad på neurologiskt rehabiliterande fysio- och ergoterapi för personer med rörelsehinder. Stå- och gångträning är en stor och viktig del av träningen.

- Det är naturligt att vi inleder verksamheten i Korsholm där vi redan har ett kunnande inom rehabilitering av personer med grava rörelsehinder. Men eftersom roboten är liten och transportabel hoppas vi i framtiden kunna betjäna också i andra regioner, säger Eklund.

Folkhälsans robot fungerar också som utprovningsexemplar för personer som vill utreda om de skulle ha nytta av att införskaffa en personlig robot. Folkhälsans terapeuter bedömer varje person skilt för att se om hen har förutsättningar att börja träna med hjälp av roboten.

- Vi vill använda den nyaste teknologin inom robotik för att få en effektivare rehabilitering för de som behöver det bäst. På Folkhälsan vill vi vara två steg före när det kommer till rehabilitering, säger Joacim Sandbacka, chef för Folkhälsan Välfärds serviceproduktion i Österbotten.

Ett yttre skelett

Indego är ett robotiserat yttre stödskelett som stöder upp personer som behöver träna att stå och gå. Roboten hjälper användaren att stiga upp, träna balansen stående och gångträna mer självständigt. Den kan möjliggöra gångträning för personer som inte har krafter nog för att träna med vanliga gånghjälpmedel och kan innebära mer normal gång och längre promenadsträckor för personer som bara kan gå några få meter med andra hjälpmedel. Med hjälp av Indego kan användaren gå i mer normal takt med så nära normala och symmetriska steg som möjligt, både inomhus och utomhus.

Stödskelettet ställs in för användaren och kläs på benen och höften. Vid rehabilitering av personer med ryggmärgsskadade är Indego ett hjälpmedel som gör det möjligt för användaren att simulera gång och eventuellt bli bättre på att använda sina fungerande muskler. Roboten kan också stöda personer med t.ex. stroke-, MS och muskel sjukdomar i att lära sig använda sina muskler mera effektivt.

- Vi ser alla ivrigt framemot och få börja arbeta med roboten och tror att den kommer att ge oss stora möjligheter i rehabiliteringen, säger Eliisa Uusihaka, enhetschef på rehabiliteringsenheten i Korsholm.

Unik i Norden

Indego, som kom ut på marknaden för två år sedan, är hittills den enda i sitt slag i Norden. Roboten används i dagsläget av 6-7 organisationer i hela världen. Folkhälsan har stiftat bekantskap med roboten vid Haapsalu rehabiliteringscenter. De terapeuter som tränar med Indego får specialutbildning. Bara specialutbildade terapeuter har rättigheter att använda Indego i rehabiliteringen.

Indego är tillverkad av Parker Hannifin i tätt samarbete med flera världsledande rehabiliteringskliniker, bland annat Shepherd Center i Atlanta. Fysioline Oy är importör och leverantör av roboten i Finland.

Personer som är intresserade av att testa roboten kan boka tid från och med september 2017. Man kan antingen få rehabiliteringen ersatt via FPA eller som betalningsförbindelse från en offentlig social- och hälsovårdsinstans, eller testa roboten utan remiss som privatbetalande kund.

Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=s8mNP2cdbiE

Foton på roboten bifogade. Copyright: Parker Hannifin.
Profilbilder: Folkhälsan

Yhteyshenkilöt

Joacim Sandbacka
regionchef vid Folkhälsan Välfärd i Österbotten
tfn: 044 788 3647
joacim.sandbacka@folkhalsan.fi

Eliisa Uusihaka,
chef vid Folkhälsan Välfärds rehabiliteringsenhet i Korsholm
tfn: 040 8251 151
eliisa.uusihaka@folkhalsan.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Joacim Sandbacka
Joacim Sandbacka
Lataa
Gun Eklund
Gun Eklund
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsans Förbund rf
Folkhälsans Förbund rf
Paasikivenkatu 4
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsans Förbund rf

Majblomman fyller 110 år23.3.2018 12:27Tiedote

Pressmeddelande 23.3.2018. Majblomman firar i år 110-årsjubileum i Finland. Det var eldsjälen Greta Klärich som introducerade Majblomman, Folkhälsans äldsta välgörenhetsmärke. Hon var också initiativtagare till Mjölkdroppen i Finland, en föregångare till dagens rådgivningar. Det första majblomsmärket såldes i Finland år 1908, för att finansiera Mjölkdroppens verksamhet. I nästan fem decennier arbetade Greta Klärich för att förbättra förhållandena för dem som har det svårast i samhället. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplöstes tillföll rätten till majblomman Folkhälsan. Folkhälsan skötte i början om försäljningen av majblommor tillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund. Samarbetet upphörde 1995 och sedan dess ansvarar Folkhälsan ensam för majblomsförsäljningen.

Georg Henrik Wredestä Folkhälsanin uusi toimitusjohtaja7.3.2018 09:10Tiedote

Valtiotieteiden maisteri VTM Georg Henrik Wrede valittiin 6.3 2018 Samfundet Folkhälsanin uudeksi toimitusjohtajaksi. Georg Henrik Wrede tuntee Folkhälsanin toiminnan erittäin hyvin, ja hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus sosiaali- ja terveydenhoitoalasta sekä kansalaistoiminnasta, sanoo Samfundet Folkhälsanin hallituksen puheenjohtaja Mats Brommels. Wredellä on myös kokemusta vaativasta muutosjohtamistyöstä, ja hän on toiminut vuosina 2007-2011 ohjelmajohtajana vastaten Suomen hallituksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelmasta. Hänellä on aitoa kiinnostusta nykypäivän sosiaalisiin haasteisiin, ja se vastaa hyvin Folkhälsanin arvopohjaa. Georg Henrik Wrede on hyvä organisoija, ja hän on esittänyt perusteellisen ja fokusoidun strategian Folkhälsanin työstä nyt ja jatkossa. Georg Henrik Wrede toimii tällä hetkellä nuorisotyön ja nuorisopolitiikan johtajana opetus- ja kulttuuriministeriössä. Wrede aloittaa uudessa tehtävässään Folkhälsanin nykyisen toimitusjohtajan Stefan

Georg Henrik Wrede ny vd för Samfundet Folkhälsan7.3.2018 09:10Tiedote

Samfundet Folkhälsans styrelse har vid sitt möte 6.3.2018 valt pol.mag. Georg Henrik Wrede till ny verkställande direktör för organisationen. Georg Henrik Wrede känner Folkhälsans verksamhet väl och han har en bred erfarenhet av arbete inom social- och hälsovårdsområdet och medborgarverksamhet, säger Samfundet Folkhälsans styrelseordförande Mats Brommels. Wrede har också lett krävande förändringsarbeten och som programdirektör åren 2007-2011 ansvarat för regeringens politikprogram för barns, ungas och familjers välfärd. Hans engagemang i dagens sociala utmaningar är genuint och svarar mot Folkhälsans värdegrund. Georg Henrik Wrede är en god organisatör och han har presenterat en välgrundad och fokuserad strategi för Folkhälsans fortsatta arbete. Georg Henrik Wrede verkar i dag som direktör för ungdomsarbete och ungdomspolitik vid undervisnings- och kulturministeriet och efterträder Samfundets nuvarande vd Stefan Mutanen som går i pension 1.8.2018. Georg Henrik Wrede är 53 år och har bl

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme