Folkhälsans Förbund rf

Folkhälsan satsar på robotik i rehabiliteringen

Jaa

Folkhälsan har införskaffat en gångrobot som stöder gången och rehabiliteringen hos personer med rörelsehinder på grund av t.ex. ryggmärgsskada, stroke, MS eller muskelsjukdom. Roboten är den enda i sitt slag i Norden.

- Folkhälsans beslut att köpa roboten var viktigt eftersom det öppnar helt nya möjligheter för personer med rörelsehinder, säger Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund.

Roboten Indego kommer, från och med hösten 2017, att användas vid Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Korsholm. Enheten är specialiserad på neurologiskt rehabiliterande fysio- och ergoterapi för personer med rörelsehinder. Stå- och gångträning är en stor och viktig del av träningen.

- Det är naturligt att vi inleder verksamheten i Korsholm där vi redan har ett kunnande inom rehabilitering av personer med grava rörelsehinder. Men eftersom roboten är liten och transportabel hoppas vi i framtiden kunna betjäna också i andra regioner, säger Eklund.

Folkhälsans robot fungerar också som utprovningsexemplar för personer som vill utreda om de skulle ha nytta av att införskaffa en personlig robot. Folkhälsans terapeuter bedömer varje person skilt för att se om hen har förutsättningar att börja träna med hjälp av roboten.

- Vi vill använda den nyaste teknologin inom robotik för att få en effektivare rehabilitering för de som behöver det bäst. På Folkhälsan vill vi vara två steg före när det kommer till rehabilitering, säger Joacim Sandbacka, chef för Folkhälsan Välfärds serviceproduktion i Österbotten.

Ett yttre skelett

Indego är ett robotiserat yttre stödskelett som stöder upp personer som behöver träna att stå och gå. Roboten hjälper användaren att stiga upp, träna balansen stående och gångträna mer självständigt. Den kan möjliggöra gångträning för personer som inte har krafter nog för att träna med vanliga gånghjälpmedel och kan innebära mer normal gång och längre promenadsträckor för personer som bara kan gå några få meter med andra hjälpmedel. Med hjälp av Indego kan användaren gå i mer normal takt med så nära normala och symmetriska steg som möjligt, både inomhus och utomhus.

Stödskelettet ställs in för användaren och kläs på benen och höften. Vid rehabilitering av personer med ryggmärgsskadade är Indego ett hjälpmedel som gör det möjligt för användaren att simulera gång och eventuellt bli bättre på att använda sina fungerande muskler. Roboten kan också stöda personer med t.ex. stroke-, MS och muskel sjukdomar i att lära sig använda sina muskler mera effektivt.

- Vi ser alla ivrigt framemot och få börja arbeta med roboten och tror att den kommer att ge oss stora möjligheter i rehabiliteringen, säger Eliisa Uusihaka, enhetschef på rehabiliteringsenheten i Korsholm.

Unik i Norden

Indego, som kom ut på marknaden för två år sedan, är hittills den enda i sitt slag i Norden. Roboten används i dagsläget av 6-7 organisationer i hela världen. Folkhälsan har stiftat bekantskap med roboten vid Haapsalu rehabiliteringscenter. De terapeuter som tränar med Indego får specialutbildning. Bara specialutbildade terapeuter har rättigheter att använda Indego i rehabiliteringen.

Indego är tillverkad av Parker Hannifin i tätt samarbete med flera världsledande rehabiliteringskliniker, bland annat Shepherd Center i Atlanta. Fysioline Oy är importör och leverantör av roboten i Finland.

Personer som är intresserade av att testa roboten kan boka tid från och med september 2017. Man kan antingen få rehabiliteringen ersatt via FPA eller som betalningsförbindelse från en offentlig social- och hälsovårdsinstans, eller testa roboten utan remiss som privatbetalande kund.

Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=s8mNP2cdbiE

Foton på roboten bifogade. Copyright: Parker Hannifin.
Profilbilder: Folkhälsan

Yhteyshenkilöt

Joacim Sandbacka
regionchef vid Folkhälsan Välfärd i Österbotten
tfn: 044 788 3647
joacim.sandbacka@folkhalsan.fi

Eliisa Uusihaka,
chef vid Folkhälsan Välfärds rehabiliteringsenhet i Korsholm
tfn: 040 8251 151
eliisa.uusihaka@folkhalsan.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Joacim Sandbacka
Joacim Sandbacka
Lataa
Gun Eklund
Gun Eklund
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsans Förbund rf
Folkhälsans Förbund rf
Paasikivenkatu 4
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsans Förbund rf

Resurscentret Föregångarna och det svenskspråkiga ungdoms- och arbetsverkstadsnätverket får ett omfattande statligt projektstöd4.1.2018 10:36Tiedote

I slutet av december meddelade Undervisnings- och kulturministeriet att arbetsverkstaden och resurscentret Föregångarna tillsammans med ULA (Nationella verkstadsföreningen TPY:s svenskspråkiga nätverk bestående av 13 arbetsverkstäder) beviljas 240 000 € för projektet ”Från hobby till jobb”. Projektet stöder ungas möjlighet att utveckla en hobby för att indirekt förkorta steget till studier eller jobb.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme