Folkhälsan

Folkhälsan Swimrun satte även erfarna triathlonlöpare på prov: ”Mikko fick dra mig upp för sista backen”

Dela
Närmare 250 personer löpte över stock och sten och simmade i sjöarna i Noux nationalpark då Folkhälsan Swimrun gicka av stapel på lördagen. Somliga deltog för första gången, medan andra var mer erfarna. De flesta hade ändå ett leende på läpparna efter loppet.
Ann Tylemo deltog i Folkhälsan Swimrun för första gången. Hon var nöjd med sin insats. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.
Ann Tylemo deltog i Folkhälsan Swimrun för första gången. Hon var nöjd med sin insats. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.

Folkhälsan Swimrun arrangerades för sjunde gången på Solvalla på lördagen. Tävlingen går ut på att man antingen i par eller ensam löper och simmar i naturen i Noux nationalpark i Esbo.

Mats Almqvist, som fungerar som tävlingschef, berättar att antalet deltagare i årets Folkhälsan Swimrun är ungefär lika stort som ifjol.

- Vi har fler inhemska deltagare än tidigare, men på grund av situatiionen med coronaviruset kunde inte lika många från utlandet delta i år.

Sammanlagt deltar cirka 240 personer i årets tävling. Almqvist är glad att allt fler unga deltar i de olika loppen.

- Under de första åren var det mest medelålders män som var med. Nu är könsfördelningen nästan 50/50 och vi har betydligt fler unga tävlanden. Det är vi glada för, säger han.

Det finns fyra olika sträckor att välja mellan i Folkhälsan Swimrun. Ann Tylemo valde att delta i dagens första distans, Super Sprint, som består av sju kilometer löpning och en kilometer simmning.

Tylemo, som är uppvuxen på Åland och bor i Esbo, deltog i Folkhälsan Swimrun för första gången i år.

- Det var därför jag valde den korta sträckan, säger hon efter att ha tagit sig i mål.

Hon är nöjd över att hon genomfört loppet och medger att det kändes lite ovant.

- Jag är van att springa i skogen, så den biten gick bra. Det svåraste var nog att få till simtekniken. Jag simmade bröstsim, medan de andra krålade, så det var några stycken som simmade om mig.

Det krävs lite speciell utrustning för att kunna kombinera löpning och simmning på bästa möjliga sätt. Deltagarna har på sig skorna både på land och i vattnet. Ann Tylemo har ett bra tips när det gäller just löparskorna.

- Jag har borrat två hål i varje sko. Det gör att vattnet rinner ut sedan då man springer, förklarar Ann Tylemo.

Hon har även en speciell våtdräkt som är till för just swimrun.

- Det är lättare att röra sig i den här dräkten än i en vanlig våtdräkt.

Tylemo hade en klar taktik inför loppet och tycker att hon genomförde den väl.

- Jag försökte vara så snabb som möjligt i skogen, eftersom jag vet att det är min styrka. Simmningen är något jag får jobba på, men det gick ändå bättre och bättre ju längre loppet led.

På det stora hela är Tylemo mycket nöjd med sin insats.

- Det här är definitivt något jag kommer göra om. Jag tycker om att simma i sjöar istället för i inomhusbassänger.

Var det inte kallt i vattnet?

- Lite nedkyld blev man förstås, men man fick upp värmen i kroppen ganska snabbt då man löpte. Det var bra att det var en bit att springa innan man skulle ner i vattnet igen.

Tylemo är glad att hon började med den kortaste distansen.

- Det var nog ett bra beslut. Nästa år kanske jag satsar på en längre sträcka, säger hon med ett skratt.

Den längsta distansen, ÖtillÖ Merit Race, består av 33 kilometer löning och 5,8 kilometer simmning. Tero Setola och Mikko Laine tog hem segern i årets lopp. Det var första gången de tävlande i swimrun, men båda har en hel del triathlon-lopp i ryggen.

- Det var riktigt roligt, men också tungt. Framför allt det kalla vattnet gjorde det utmanande, säger Mikko Laine.

Lagkamraten Tero Setola gillade konceptet med tävlingen.

- Riktigt bra ordnat av arrangörerna. Det var härligt att springa i skogen och dyka när i sjöarna.

Han håller med Laine om att tävlingen var riktigt tuff.

- Det går inte riktigt att jämföra med triathlon där man har samma takt hela tiden. Här gick det uppför och nedför hela tiden och man blev kall i vattnet och varm då man sprang. Mikko fick dra mig upp för sista backen, skrattar Setola.

Text och foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.

Preliminära resultat (länk)

Foton (länk) av Prakticums mediastuderanden (samarbete med Folkhälsan)

Kontakter

Mera information:


Mats Almqvist, Race Director Folkhälsan Swimrun
e-post: mats.almqvist@folkhalsan.fi
Tfn 044 757 8885

Bilder

Ann Tylemo deltog i Folkhälsan Swimrun för första gången. Hon var nöjd med sin insats. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.
Ann Tylemo deltog i Folkhälsan Swimrun för första gången. Hon var nöjd med sin insats. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.
Ladda ned bild
Tero Setola och Mikko Laine tog hem segern i ÖtillÖ Merit Race under lagnamnet SKB-Racing. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.
Tero Setola och Mikko Laine tog hem segern i ÖtillÖ Merit Race under lagnamnet SKB-Racing. Foto: Jonatan Sparv för Folkhälsan.
Ladda ned bild

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000https://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Nuorten hyvinvointia voidaan tukea tutkituin keinoin22.12.2021 15:09:49 EET | Tiedote

Tuoreen väitöskirjatyön tavoitteena on ollut selvittää luokkaopetuksena tapahtuvan tietoisuustaito-ohjelman vaikutuksia 12–15 -vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Väitöskirjassa tutkittiin mm. ohjelman vaikutusta oppilaiden resilienssiin, masennusoireisiin, käyttäytymiseen ja terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Vaikka näyttöä on vielä rajallisesti, ovat nämä tulokset rohkaisevia ja viittaavat siihen, että tietoisuustaitojen opettamisesta kouluissa on hyötyä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye