Folkhälsan

Folkhälsanin historiallinen arkisto on luovutettu Svenska litteratursällskapetille

Jaa

Samfundet Folkhälsan on luovuttanut historiallisen arkistonsa Svenska litteratursällskapet i Finland -seuralle (SLS). Arkisto sisältää kymmeniä tuhansia asiakirjoja vuosilta 1911–1998, ja kuvaa Folkhälsanin monipuolista toimintaa ja merkitystä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa.

Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland

– Folkhälsanin arkistossa on poikkeuksellisen laaja aineisto, mikä on luonnollista ottaen huomioon organisaation laaja-alaisen ja moniin yhteiskunnan osa-alueisiin liittyvän toiminnan. Tämän takia aineisto on erittäin tärkeä täydennys, jota voimme tarjota tutkimuksen käyttöön, sanoo SLS:n arkistojohtaja Kristina Linnovaara.

Samfundet Folkhälsanin arkisto on laajuudeltaan 92,5 hyllymetriä. Arkisto koostuu 1 159:stä säilytysyksiköstä (kansioista, sidotuista asiakirjoista, kortistoista ym.). Arkisto sisältää hallinnon ja talouden asiakirjoja; lapsi- ja nuorisotoimintaan liittyviä asiakirjoja, lomatoimintaan, kansanterveystyöhön, kampanjoihin ja kurssitoimintaan liittyvää aineistoa sekä julkaisuja, lehtileikkeitä yms. Arkisto sisältää myös Folkhälsania edeltäneen Florinin komitean pöytäkirjoja, taloudellisia asiakirjoja ja kansanterveystutkimuksia. Arkiston vanhimmat asiakirjat ovat vuodelta 1911 (Florinin komitea) ja uusimmat vuodelta 1998.

– Lahjoittajan toiveiden mukaisesti arkisto annetaan tutkijoiden käyttöön 1. tammikuuta 2021 lähtien. Arkistoaineisto on luetteloitu ja valmiiksi lajiteltu SLS:n arkistossa. Olemme hyvin iloisia siitä, että Folkhälsan päätti luovuttaa aineistonsa SLS:lle, Kristina Linnovaara sanoo.

Koska arkisto sisältää myös asiakirjoja, jotka lain mukaan eivät ole vapaasti käytettävissä, aineiston käyttöä rajoitetaan tietyin ehdoin. Esimerkiksi tutkijat voivat jättää hakemuksen saadakseen aineiston käyttöönsä. Lahjoitukseen ei sisälly potilasasiakirjoja.

Tieteellinen teos kuvaa Folkhälsanin historiaa

Folkhälsan täyttää 100 vuotta vuonna 2021, ja juhlan kunniaksi FT Julia Dahlberg on kirjoittanut tieteellisen teoksen Folkhälsanin historiasta. Folkhälsanin SLS:lle luovuttama arkistoaineisto on ollut kirjoitustyön aikana pelkästään kirjoittajan käytettävissä. SLS julkaisee kirjan maaliskuussa 2021, Folkhälsanin ja SLS:n yhteistyönä.

– Arkistointi kuuluu SLS:n ydintoimintoihin, joten tuntuu turvalliselta, että he hoitavat arvokasta, dokumentoitua historiaamme, arkistoamme, Folkhälsanin hallintojohtaja Niklas Talling sanoo.

– On hieno järjestely, että tämän lisäksi voimme tehdä yhteistyötä juhlateoksen eli historiamme kustantamisessa.

Yhteinen menneisyys

SLS:n ja Folkhälsanin historiat lomittuvat, joten tavallaan ympyrä sulkeutuu juuri sopivasti Folkhälsanin 100-vuotisjuhlan kynnyksellä. Florinin komitea perustettiin 1911 SLS:n alaosastoksi. Kun komitea järjestettiin uudelleen itsenäiseksi yhdistykseksi 1921, sen nimeksi tuli Samfundet Folkhälsan i Svenska Finland rf, ja tuolloin päätettiin jatkaa ruotsinkielisen väestön terveyden ja siihen vaikuttavien tekijöiden tutkimista.

Yhteyshenkilöt

Lahjoitus:
Kristina Linnovaara, arkistojohtaja, SLS
kristina.linnovaara@sls.fi, puh. 040 168 8088

Niklas Talling, hallintojohtaja, Folkhälsan
niklas.talling@folkhalsan.fi, puh. 050 337 3830

Folkhälsanin historiateoksen julkaisu:

Jennica Thylin-Klaus, julkaisujohtaja, SLS
jennica.thylin-klaus@sls.fi, puh. 050 343 4750

Camilla Westerlund, viestintäjohtaja, Folkhälsan
camilla.westerlund@folkhalsan.fi, puh. 050 374 8239

www.sls.fi och www.folkhalsan.fi

Kuvat

Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsan

60-åring med starkt fotfäste i de ungas värld29.9.2020 15:05:07 EESTTiedote

Folkhälsans ungdomsmottagning grundades för 60 år sedan. Då var det en alldeles ny tanke att ungdomar kunde främjas av en mottagning skräddarsydd för dem: Folkhälsans ungdomspoliklinik var den första i Europa. Under åren har omvärlden och ungdomsmottagningen förändrats, men kärnan i verksamheten består. Unga – och deras föräldrar - behövde stöd för 60 år sedan, de behöver stöd idag och de kommer att behöva stöd också under de kommande decennierna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme