Folkhälsan

Folkhälsans forskningscentrum öppnar sin breda forskning för allmänheten i Studia Generalia

Dela

Sällsynta genetiska sjukdomar förorsakas oftast av en mutation i en gen och framträder oberoende av faktorer i omgivningen. Orsakerna till diabetes, däremot, står i allmänhet att finna både i generna och i omgivningsfaktorerna. Folkhälsans forskningscentrum berättar om sin toppforskning inom båda dessa områden på en öppen föreläsning den 31 oktober.

Folkhälsan inleder en serie Studia Generalia med öppna föreläsningar två gånger per år. Under evenemangen berättar forskare från Folkhälsans Forskningscentrum på att lättfattligt sätt, på svenska, om sin forskning och på vilket sätt den är till nytta för dig och mig, i sjukvården och i hälsovården.

- Med vår Studia Generalia vill vi bjuda in allmänheten och ge en inblick i den ofta rätt slutna forskningsvärlden. På Folkhälsans Forskningscentrum arbetar cirka 200 personer med framstående forskning inom två områden, genetisk forskning och folkhälsoforskning, men jag tror att den här delen av Folkhälsans verksamhet är rätt okänd för de flesta, säger Anna-Elina Lehesjoki, direktör för Folkhälsans Forskningscentrum och svenskspråkig professor i medicinsk genetik vid Helsingfors universitet.

En av de fyra tyngdpunkterna inom Folkhälsan ligger på forskning. Folkhälsans forskningscentrum har två forskningsprogram, Genetisk forskning och Folkhälsoforskning. Båda programmen har en aktiv och framgångsrik internationell publikationsverksamhet och samarbetar i stor omfattning med både finländska och internationella forskningsgrupper.

Genetik: Diabetes och sällsynta sjukdomar

Den första föreläsningen i Folkhälsans Studia Generalia har temat genetik och går av stapeln den 31 oktober 2019 klockan 18. Evenemanget sänds även direkt över nätet. Två välrenommerade seniorforskare från Folkhälsans Forskningscentrum, Peter Hackman och Tiinamaija Tuomi, presenterar aktuell forskning inom området för allmänheten på ett lättfattligt sätt. Tiinamaija Tuomi berättar om diabetes typ 2, de nya gruppindelningarna och hur de är kopplade till genetik. Peter Hackman berättar om genetik och sällsynta sjukdomar, samt Folkhälsans forsknings koppling till diagnostik och vård. Som ordförande fungerar professor Juha Kere.

- Diabetes hör till vardagen för många finländare, och de nyligen upptäckta undergrupperna av diabetes typ 2 kommer med största sannolikhet att förbättra diabetesbehandlingen. Det samma gäller de sällsynta sjukdomarna: sammanlagt berör de en stor grupp människor, och att genfelen identifieras leder till säkrare diagnostik och bättre vård. Båda föreläsningarna kommer att vara mycket intressanta – och man behöver inte vara rädd för att komma och lyssna fast man inte är insatt i genetik, föreläsningen hålls på en nivå som man förstår, lovar Lehesjoki.

Föreläsningsserie på svenska

Föreläsningen i oktober är den första i en serie Studia Generalia, som Folkhälsans Forskningscentrum håller på svenska två gånger per år. Följande tillfälle arrangeras våren 2020 med temat Energibalans och välmående bland barn och ungdomar.

Man kan följa med Studia Generalia-föreläsningen på plats i Helsingfors eller via nätet den 31 oktober klockan 18-20. Evenemanget är avgiftsfritt. Läs mer och anmäl dig senast 24.10 på sidan www.folkhalsan.fi/generalia.

Kontakter

För ytterligare information om evenemanget eller intervjuförfrågningar,
vänligen kontakta redaktör Johanna Savander
johanna.savander@folkhalsan.fi, 044 788 6297.

Bilder

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Största delen av barn under skolåldern uppfyller motions- och sömnrekommendationer – skärmtidsrekommendationen svårare20.12.2019 12:19:07 EETTiedote

En fjärdedel av finländska barn under skolåldern uppfyller samtidigt rekommendationerna om motion, skärmtid och sömn. Det är motions- och sömnrekommendationerna som uppfylls enklast, medan skärmtidsrekommendationen tydligt är svårare att uppfylla. Därtill framgår det av en färsk undersökning att det finns ett samband mellan uppfyllda motions- och sömnrekommendationer samt mindre kroppsmasseindex och midjemått.

Suurin osa alle kouluikäisistä lapsista täyttää liikunta- ja unisuositukset – ruutuaikasuositus tuottaa haasteita20.12.2019 12:19:06 EETTiedote

Neljäsosa alle kouluikäisistä suomalaislapsista täyttää samanaikaisesti liikunta-, ruutuaika- ja unisuositukset. Helpoiten täyttyvät liikunta- ja unisuositukset, kun puolestaan ruutuaikasuositus tuottaa selvästi enemmän haasteita. Lisäksi havaittiin, että liikunta- ja unisuositusten täyttyminen on yhteydessä pienempään painoindeksiin ja vyötärönympärykseen, kertoo tuore tutkimus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum