Folkhälsan

Folkhälsans historiska arkiv har överlåtits till Svenska litteratursällskapet

Dela
Samfundet Folkhälsan har överlåtit sitt historiska arkiv till Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Arkivet innehåller tiotusentals dokument från åren 1911–1998 och avspeglar Folkhälsans mångsidiga verksamhet och betydelse för uppbyggandet av det finländska välfärdssamhället.
Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland

– Folkhälsans arkiv innehåller ett exceptionellt stort material, vilket är naturligt med tanke på samfundets breda verksamhet med beröringspunkter till många olika samhällsområden. Därför utgör arkivet ett mycket viktigt tillskott av material som vi kan erbjuda forskningen, säger SLS arkivchef Kristina Linnovaara.

Samfundet Folkhälsans arkiv omfattar 92,5 hyllmeter. Arkivet består av 1 159 förvaringsenheter (mappar, inbundna handlingar, kartotek m.m.). Arkivmaterialet består av administrativa och ekonomiska handlingar; handlingar rörande barn- och ungdomsverksamhet, ferieverksamhet, folkhälsovård, kampanjer, kursverksamhet; publikationer, urklipp m.m. Arkivet innehåller också protokoll, ekonomiska handlingar och folkhälsoundersökningar från den Florinska kommissionen, som var föregångare till Folkhälsan. De äldsta handlingarna i arkivet är från 1911 (Florinska kommissionen) och de nyaste från 1998.

– I enlighet med donatorns önskemål blir arkivet tillgängligt för forskare från och med den 1 januari 2021. Arkivmaterialet är nu förtecknat och finns färdigt sorterat i SLS arkivmagasin. Vi är mycket glada över att Folkhälsan beslutade att donera materialet till SLS, säger Kristina Linnovaara.

Eftersom arkivet innehåller en del handlingar som enligt lagen inte är fritt tillgängliga, har materialets användning vissa förbehåll. Bland annat forskare kan lämna in en ansökan om att få tillgång till materialet. Patientjournaler ingår inte i donationen.

Vetenskapligt verk beskriver Folkhälsans historia

Folkhälsan fyller 100 år 2021 och inför jubileet har FD Julia Dahlberg skrivit ett vetenskapligt verk om Folkhälsans historia. Folkhälsans arkivmaterial på SLS har under perioden när boken skrevs varit tillgängligt enbart för författaren. Boken ges ut hos SLS i mars 2021 som ett samarbete mellan Folkhälsan och SLS.

– Arkivering är en av SLS kärnverksamheter så det känns tryggt att vår värdefulla dokumenterade historia, vårt arkiv, förvaltas av dem, säger Niklas Talling, förvaltningsdirektör på Folkhälsan. Att vi dessutom nu kan samarbeta kring utgivningen av jubileumsverket, vår historia, är ett fint arrangemang.

Gemensamt förflutet

SLS och Folkhälsan har en gemensam historia, så på sätt och vis sluts cirkeln nu lagom till Folkhälsans 100-årsjubileum. Den Florinska kommissionen bildades 1911 som en underavdelning till SLS. När kommissionen ombildades till en självständig förening 1921, fick den namnet Samfundet Folkhälsan i svenska Finland r.f. och man beslöt att fortsätta forska i den svenskspråkiga befolkningens hälsa och vad som inverkar på den.

Kontakter

Donationen:


Kristina Linnovaara, arkivchef, SLS
kristina.linnovaara@sls.fi, tfn 040 168 8088


Niklas Talling, förvaltningsdirektör, Folkhälsan
niklas.talling@folkhalsan.fi, tfn 050 337 3830


Utgivningen av Folkhälsans historia:


Jennica Thylin-Klaus, utgivningschef, SLS
jennica.thylin-klaus@sls.fi, tfn 050 343 4750


Camilla Westerlund, kommunikationsdirektör, Folkhälsan
camilla.westerlund@folkhalsan.fi, tfn 050 374 8239


www.sls.fi och www.folkhalsan.fi

Bilder

Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Personal och barn framför Folkhälsans huvudbyggnad 1934. Foto: Folkhälsans arkiv/H. Iffland
Ladda ned bild

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000https://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Nuorten hyvinvointia voidaan tukea tutkituin keinoin22.12.2021 15:09:49 EET | Tiedote

Tuoreen väitöskirjatyön tavoitteena on ollut selvittää luokkaopetuksena tapahtuvan tietoisuustaito-ohjelman vaikutuksia 12–15 -vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Väitöskirjassa tutkittiin mm. ohjelman vaikutusta oppilaiden resilienssiin, masennusoireisiin, käyttäytymiseen ja terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Vaikka näyttöä on vielä rajallisesti, ovat nämä tulokset rohkaisevia ja viittaavat siihen, että tietoisuustaitojen opettamisesta kouluissa on hyötyä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye