Folkhälsan

Folkhälsans Mats Brommels om vårdreformen: Staten kunde ha övertagit ansvaret för vården

Dela

Mats Brommels, långvarig arbetande ledamot och tidigare ordförande för Samfundet Folkhälsan, valdes 25.5 till hedersledamot på Samfundets vårmöte. Vad gäller vårdreformen efterlyser professor Brommels ännu bredare axlar. ”Staten kunde ha övertagit hela vårdansvaret. Folkhälsan innehar efter vårdreformen en viktig roll i att stöda kommunerna i att främja hälsa”, säger han.

Mats Brommels. Foto: Folkhälsan/Hannes Victorzon
Mats Brommels. Foto: Folkhälsan/Hannes Victorzon

Mats Brommels verkade som arbetande ledamot och Samfundets ordförande i 21 år. Under hans tid breddades organisationens verksamhetsområden kraftigt.

– Rollen har i huvudsak handlat om att skapa och utveckla goda verksamhetsvillkor för Folkhälsans två huvuduppgifter – forskning och hälsofrämjande. Men samtidigt kom Folkhälsans engagemang inom tjänsteproduktion och utbildning att växa kraftigt – det är spännande att Folkhälsan i dag har fyra viktiga verksamhetsområden som stödjer varandra.

Mats Brommels är inremedicinare till utbildningen, men yrkeskarriären är forskarens.

– Mitt tidigt väckta intresse att förbättra social- och hälsovården ledde in mig på organisations- och managementforskningens område. Folkhälsans organisation och aktiviteter blev den ”kliniska verksamhet” jag som läkare önskade mig.

Vårdreformen bådar inte gott för den närservice som borde utvecklas

Mats Brommels är en värdesatt sakkunnig i teman som gäller social- och hälsovårdsreformen. Enligt honom är det den nya finansieringsformen som gör reformen mödan värd.

­­– Min åsikt är att ”axlarna hade kunnat vara ännu bredare” med staten som både finansiär och anordnare. Nu finns en risk att välfärdsområdena inte bara integrerar utan också centraliserar. Det bådar inte gott för den närservice som enligt målsättningarna skulle utvecklas.

Folkhälsan har två viktiga uppgifter i det nya ekosystemet:

  • Att stödja kommunerna, som fortsatt har ansvar för invånarnas välfärd och det hälsofrämjande arbetet – men som avlövas kompetens och resurser.
  • Att erbjuda tjänster med Folkhälsankvalitet som samarbetspart till välfärdsområdena.

Kostnadspress och konkurrensutsättning bör enligt Mats Brommels ersättas med långsiktiga partnerskap. Folkhälsan kan bidra med kunskap om hur partnerskapet kan utvecklas.

Samfundet Folkhälsans vd Georg Henrik Wrede är tacksam över möjligheten att utse professor Mats Brommels till hedersledamot för Samfundet Folkhälsan. 

De övriga hedersledamöterna är pol.mag. Roger Andersson, industrirådet Martin Granholm och vicehäradshövding Magnus Ståhlberg.

­– Brommels stora insatser under 20 år har lagt en god grund för Folkhälsans framtid, säger Wrede.

Kontakter

Tilläggsinformation:

Mats Brommels, hedersledamot, Samfundet Folkhälsan:
mats.brommels@ki.se, tfn 0400 701 956

Georg Henrik Wrede, vd, Samfundet Folkhälsan:
georghenrik.wrede@folkhalsan.fi, tfn 044 788 6000

Bilder

Mats Brommels. Foto: Folkhälsan/Hannes Victorzon
Mats Brommels. Foto: Folkhälsan/Hannes Victorzon
Ladda ned bild

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum