Folkhälsan

Folkhälsans nya dagverksamhet stöder en utsatt grupp

Dela

Pressmeddelande, fritt för publicering 21.8 2020. Folkhälsans nya dagverksamhet Pointen har inlett sin verksamhet i Brunakärr i Helsingfors. På Pointen får unga vuxna med stora funktionsvariationer ta del av en meningsfull och strukturerad vardag med pedagogiskt upplagd verksamhet.

Pointen är skräddarsydd för de ungdomar som har allra störst behov, exempelvis personer med svår autism. Gruppen är liten och personaltätheten hög. I personalen ingår också en pedagogisk handledare, som hjälper till med att bygga ett dagligt innehåll som har en mening.

- På Pointen betonas självbestämmanderätten. Verksamheten byggs upp tillsammans med den unga och familjen, så dagsprogrammet blir individuellt, berättar Anna Simonsen, ansvarig för verksamheten på ledningsgruppsnivå.

Två unga män har redan börjat i verksamheten. Mammorna till de båda, Emelie Westerlund och Maria Andersson, har i flera år jobbat tillsammans för att skapa en god vardag för sina söner. I januari 2019 tog mammorna kontakt med Folkhälsan, med frågan om det kunde finnas intresse att starta upp ett nytt slags dagverksamhet.

- För vår son, som har svår autism, började sökandet då skolan tog slut för tre år sedan. Den verksamhet som fanns att tillgå passade inte honom alls, och vi började ha honom hemma, berättar Emelie Westerlund.

Folkhälsan ställde sig positiv till förslaget, och efter att ha löst de praktiska frågorna kunde verksamheten inledas under sommaren 2020.

Stora utrymmen möjliggör mångsidig verksamhet

Pointens utrymmen är stora och rymliga, med ett gemensamt rum, ett sinnesrum, ett avkopplingsrum och ett stort kök. Det finns också små grupprum för 1-2 personer. Den gemensamma verksamheten sker i det stora, gemensamma rummet. Om någon av deltagarna blir för trött eller känner behov av att lugna ner sig  - eller bara syssla med sina uppgifter i lugn och ro - kan han eller hon dra sig tillbaka till något av de små rummen tillsammans med sin assistent. Huset ligger dessutom väl placerat, i Helsingfors invid skog och friluftsområden, med en omgivning som stöder verksamheten och deltagarnas välbefinnande.

- Målet med verksamheten är att hitta metoder och vägar för den unga att påverka sin vardag och sina livsval, stärka sin funktionsförmåga och öka sin självständighet. Verksamheten planeras med service design-metoder, och den bärande tanken är att allt som görs på Pointen ska ha en poäng, säger Simonsen.

Stöd för ungdomar med stora behov

Pointen skiljer sig från många andra verksamheter för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser genom sin mer pedagogisk verksamhet. Den är en slags fortsättning på skolan, där verksamheten sker i en liten grupp, med stor personaltäthet. Totalt finns det plats för sex ungdomar på Pointen.

- Unga vuxna med svåra funktionshinder är en utsatt grupp. Familjerna har ofta svårt att hitta den hjälp, det stöd och den meningsfulla sysselsättning som den unga mår bäst av. Jag är glad och stolt över vår nya verksamhet, där vi kan erbjuda allt detta, säger Anna Simonsen.

För familjen Westerlund har den nya verksamheten inneburit lättnad och glädje.
- Det blir tungt att ha ett vuxet barn med svår autism hemma hela tiden. Och för min son är det här så mycket bättre. Vi märker en enorm skillnad i hans humör, nu när han har den här strukturen på dagarna. Det känns helt härligt.

Kontakter

Mera information ger:

Anna Simonsen, Folkhälsan Välfärd
anna.simonsen@folkhalsan.fi, 040 574 6454

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Folkhälsan Swimrun – haaste, joka sopii niin eliittiurheilijoille kuin aloittelijoillekin!10.9.2020 13:53:35 EESTTiedote

Folkhälsan Swimrun järjestetään nyt seitsemättä vuotta peräkkäin, lauantaina 19. syyskuuta 2020 Nuuksion kansallispuistossa Espoossa. Kilpailijoiden valittavana on neljä eri matkaa, joista kaksi sopii niille, joilla on aiempaa kokemusta lajista, ja kaksi uusille osallistujille, jotka haluavat kokeilla lajia ensimmäistä kertaa – sekä heille, jotka vain haluavat nauttia kisan tunnelmasta ja upeasta luonnosta.

Aiesopimus: Folkhälsan ottaa vastuun ruotsinkielisistä päiväkodeista Kouvolassa18.6.2020 10:29:17 EESTTiedote

Garantiföreningen för Svenska Lekskolan -yhdistys ja Folkhälsan ovat solmineet aiesopimuksen siitä, että Folkhälsan syksyllä ottaa vastuun Kouvolassa sijaitsevista Svenska Lekskolan Lekis- sekä Svenska Lekskolan Villekulla -päiväkodeista. Päiväkodit tunnetaan vastaisuudessa nimillä Folkhälsan Lekis ja Folkhälsan Villekulla. Varhaiskasvatustoiminnassa hyödynnetään koko Folkhälsan-konsernin vahva osaaminen, kehitystyö ja laajat lapsiperheiden palvelut. Svenska Lekskolan -yhdistys jatkaa edelleen Kouvolassa omaa toimintaansa tukien aatteellisesti ja taloudellisesti varhaiskasvatustoimintaa sekä edistäen ruotsin kielen asemaa alueella.

Intentionsavtal: Svenska daghem i Kouvola övergår i Folkhälsans regi18.6.2020 10:29:17 EESTTiedote

Garantiföreningen för Svenska Lekskolan och Folkhälsan har slutit ett intentionsavtal om att verksamheten vid Svenska Lekskolan Lekis samt Svenska Lekskolan Villekulla i Kouvola från och med hösten övergår i Folkhälsans regi. Daghemmen kommer i fortsättningen att heta Folkhälsan Lekis och Folkhälsan Villekulla. Hela Folkhälsan-koncernens starka kunnande, utvecklingsarbete och omfattande tjänster för barnfamiljer kommer att utnyttjas i småbarnspedagogiken. Föreningen Svenska Lekskolan fortsätter sin egen verksamhet i Kouvola med att ideologiskt och ekonomiskt stöda småbarnspedagogiken och det svenska språkets ställning på området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum