Hämeen ELY-keskus

Förnyandet av Vånå bro orsakar ändringar i trafikarrangemangen på riksväg 10 i Tavastehus

Dela

Förnyandet av Vånå bro som inleds hösten 2021 medför ändringar i trafikarrangemangen på riksväg 10 (Åbo riksväg). Arbetet med att förnya bron och vägbygget i anslutning till det pågår i knappt ett år.

Vånå bro på riksväg 10 (Åbo–Tuulos) i Tavastehus måste förnyas på grund av brister i brons bärighet och skick. Arbetet inleds hösten 2021 och den uppskattade byggtiden är cirka ett år.

Under den tid bron förnyas dirigeras trafiken till den intilliggande bron för gång- och cykeltrafik. Då är en fil för fordonstrafik och en gång- och cykelled i användning. Under arbetets gång får fordonstrafiken en viktbegränsning på 60 ton. Trafiken styrs med trafikljusstyrning, vilket kommer att medföra betydande olägenheter för trafikens smidighet. Specialtransporternas omfartsrutter går via Laitikkala (Rv 3 - Sv 57 - Rv 12) eller Riihimäki (Rv 3 - Sv 54 - Rv 12).

Förnyandet av Vånå bro är ett krävande objekt bland annat på grund av rivningen av den nuvarande bron och byggandet av en ny i vattendraget över båtleden i dåliga grundläggningsförhållanden. I samband med att bron förnyas förstärks infartsbankarna genom att man bygger en pålplatta och avlastningskonstruktioner. Dessutom förnyas bl.a. tunneln för gång- och cykeltrafik väster om bron.

Kartlänk till broplatsen:

Vånå bro

NTM-centralen i Nyland ansvarar för trafikfrågor i Nyland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland regionerna.

Nyckelord

Kontakter

Projektchef: Terhi Siltanen, NTM-centralen, tfn 0295 021 348

Bilder

Om

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Hämeen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hämeen ELY-keskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum