Helsingin yliopisto

Forskarna vill höra om dina mardrömmar

Dela

Mardrömmarna en del av vårt kulturarv så konstigt som det kan låta, och därför undersöks de vid Helsingfors universitet inom projektet Nordliga mardrömmar. Projektet har för avsikt att ta reda på om det finns likheter eller olikheter mellan moderna mardrömmar och de onda drömmar som människorna hade för flera århundraden sedan.

Nästan alla har mardrömmar åtminstone periodvis. Ibland glömmer man dem, ibland stannar de kvar i minnet och skapar ångest. Mardrömmarna är inte bara individuella sömnupplevelser, utan de har en koppling till kulturen och samhället. Under medeltiden drömde människorna om demoner, under den nya tiden om häxor, men vad är det för saker och ting som hemsöker våra – moderna 2000-talsmänniskors – sinnen medan vi sover? Är det en hotbild om insjuknande eller förlust av jobbet eller en otrevlig chef eller ett minne av någon traumatisk upplevelse? Eller följer mardrömmen samma intrig som i den spännande thriller som man såg sent på kvällen innan man lade sig? Eller är det helt andra saker som dyker upp i dina mardrömmar?

Som bäst pågår en insamling av mardrömsupplevelser; den sista dagen att avge svar är den 15 april 2020. Insamlingen utförs av Finska Litteratursällskapets arkiv och Svenska Litteratursällskapets i Finland arkiv i samarbete med projektet Nordliga mardrömmar.

Man kan ge beskrivningar av mardrömmar via elektroniska formulär eller per epost eller brevledes till adressen Finska Litteratursällskapet, Arkivet, PB 259, 00171 Helsingfors (kuvertet ska märkas med ”Mardrömmar”).

Beskrivningarna kan skrivas på vilket språk som helst.

Nyckelord

Kontakter

Marko Lamberg
marko.lamberg@helsinki.fi
tel. 050 320 0048

Länkar

Om

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Följ Helsingin yliopisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin yliopisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum