Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Förslag om förbud mot rökning inomhus i fängelserna från och med sommaren 2023

Dela

Regeringen har vid statsrådets allmänna sammanträde den 17 november lagt fram proposition om att bestämmelserna i fängelselagen och häktningslagen som gäller rökning i fängelserna ska ändras så att röka ska bli förbjudet inomhus på anstalterna. Fångar och häktade ska i stället beredas möjlighet att röka utomhus. Ändringen är tänkt att träda i kraft sommaren 2023.

Propositionen hänger ihop med kompletterande budgetpropositionen för 2023 där det för Brottspåföljdsmyndighetens del föreslås ett tilläggsanslag på 1 546 000 euro och för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar motsvarande 146 000 euro.

Att dra ner på rökningen har positiva effekter på hälsan hos de intagna som själva röker. Om de som i nuläget röker inne i cellerna lägger av ska det även innebära mindre skador från tobaksrök på de andra intagnas hälsa.

– Att förbjuda rökning inomhus är ett essentiellt beslut när det gäller arbetarskyddet för personalen på Brottspåföljdsmyndigheten. Dessutom medför det positiva hälsoeffekter för alla som vistas inomhus i fängelserna, säger Petri Nurmi, arbetarskyddschef vid Brottspåföljdsmyndigheten.

Lagändringarna kommer att tillföra fängelserna tilläggsresurser på ytterligare 40 årsverken, detta för att kontroll av rökning och avvänjningsstöd ska kunna tillförses.

– Vi vill tacka justitieminister Anna-Maja Henriksson för att hon har främjat dessa lagändringar på lång sikt, tillägger Pekka Keskinen, chef för enheten för operativ ledning.

Nyckelord

Kontakter

Pekka Keskinen, enhetschef, enheten för operativ ledning, pekka.k.keskinen@om.fi, tfn +358 50 511 0091

Petri Nurmi, arbetarskyddschef, petri.nurmi@om.fi, tfn +358 50 514 1759

Bilder

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antagning till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn börjar den 9 januari 2023 — de studerande får jobba praktiskt redan under utbildningen5.1.2023 07:36:24 EET | Tiedote

Till examensutbildning inom brottspåföljdsektorn kan man söka sig från 9 januari till 12 februari 2023 på webbplatsen för Brottspåföljdsområdets utbildningscentral på adressen rskk.fi. Utbildningen tar drygt ett år och kvalificerar för uppgifter inom övervakning och handledning på fängelserna, alltså jobb som väktare.

Uusilla naisille perustettavilla vankilaosastoilla huomioidaan naisten erityistarpeet19.12.2022 13:59:52 EET | Tiedote

Kuopion vankilaan perustetaan kolme uutta osastoa naisvangeille 1.1.2023. Uusista osastoista kaksi on osoitettu tutkintavangeille ja yksi vankeusvangeille. Yhteensä naisvankipaikkoja tulee 16 vangille. Osastojen perustaminen on osa Rikosseuraamuslaitoksen laajempaa vankipaikkauudistusta, jolla vastataan erityisryhmien tarpeisiin ja tutkintavankien vankiloihin sijoittamista koskevaan lainsäädäntöuudistukseen.

Kvinnors särbehov beaktas på nya fängelseavdelningar19.12.2022 13:59:30 EET | Tiedote

Det ska bli tre nya avdelningar för kvinnliga intagna i Kuopio fängelse från och med den 1 januari 2023. Två av avdelningarna ska vara för häktade och en för dömda. Sammantaget blir det 16 platser för kvinnliga intagna. Inrättandet av avdelningarna är ett led i Brottspåföljdsmyndighetens bredare fångplatsreform som svarar mot behoven hos särgrupper och lagstiftningsreformen som gäller placering av häktade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum